Groparii din Ploieşti au propriile taxe şi ilegale, şi imorale

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pe Maria Druşco, groparii au „taxat-o“ cu 200 de lei pentru a săpa groapa fiului decedat în accident de maşină (foto: A Policală)
Pe Maria Druşco, groparii au „taxat-o“ cu 200 de lei pentru a săpa groapa fiului decedat în accident de maşină (foto: A Policală)

Ferească Dumnezeu să mori nepregătit financiar la Ploieşti! Nu de alta, dar rişti să rămâi neîngropat. Pe lângă clasicele cheltuieli, te loveşti inclusiv de... taxa groparilor.

Deşi sunt angajaţi şi plătiţi de Serviciul de Gospodărire Urbană să sape gropile decedaţilor, aceştia se apucă de treabă abia după ce negociază cu rudele defuncţilor tarife suplimentare. Iar sumele percepute de aceştia pleacă de la 200 de lei, la care se adaugă o gustare şi o sticlă de băutură, pe care groparii le cer fără nici cea mai mică jenă.

Dan Rădulescu, din Ploieşti, şi-a îngropat săptămâna trecută mama la Cimitirul Bolovani din Ploieşti. După ce a plătit toate taxele necesare înhumării, ploieşteanul a ajuns la „negocieri" cu groparii.

„Ştiam că-mi vor cere bani, e o practică binecunoscută. În urmă cu doi ani mi-a murit sora, iar atunci şi nepotul meu, şi eu le-am dat bani ca să-şi facă serviciul cum trebuie. Când le-am spus că le dau doar o sută de lei au strâmbat din nas şi au spus că fără 200 de lei nu se apucă de treabă. Au adăugat că vor şi o «gustărică», şi o sticlă de băutură, aşa de la obraz.

Oricum primesc de pomană, că aşa se procedează, se dă şi groparilor ceva, dar nu mi se pare normal să ceară bani, să aibă o sumă minimă de la care să se apuce de treabă, în condiţiile în care asta e sarcina lor. Poate unii nu au deloc. Atunci ce fac, nu mai sapă groapa?!", ne-a declarat Dan Rădulescu.

Zona face preţul

Practica nu este de ieri, de azi, ci de ani de ani buni. Maria Druşco şi-a înmormântat fiul în urmă cu patru ani, tot la Cimitirul Bolovani. Şi atunci i-au cerut aproape 200 de lei pentru a aranja mormântul, după cum ne-a declarat femeia.

„În zilele alea nu-ţi mai arde să te cerţi, să le faci reclamaţii că sunt nesimţiţi. Dar nu este normal să profite de durerea omului. Din câte ştiu eu au preţuri diferenţiate, în funcţie de locul unde este groapa. Dacă este într-o zonă mai bună a cimitirului te costă mai mult, într-una periferică mai puţin. Este drept că e o meserie ingrată, că au salariile mici, dar de la înmormântări nu pleacă niciunul dintre ei cu mâna goală şi ăsta le este serviciul", ne-a spus Maria Druşco.

Practici taxate

Faptul că astfel de „taxe" sunt şi ilegale, şi imorale, ne-a fost confirmat inclusiv de către reprezentanţii Serviciului de Gospodărire Urbană Ploieşti, în subordinea căruia se află şi Administraţia Cimitirelor. Numai că, pentru a fi luate măsuri, cei care se lovesc de nesimţirea groparilor trebuie să depună o sesizare în baza căreia se va deschide o anchetă.

„Cazul este dezbătut în Comisia de Disciplină a Serviciului, unde se hotărăşte şi sancţiunea pentru cei care recurg la astfel de practici şi care poate ajunge şi până la desfacerea contractului de muncă. Cert este că nu au voie să ceară şi să perceapă bani de la rudele decedaţilor", ne-a declarat Adela Frăţilă, purtător de cuvânt SGU Ploieşti.

În Prahova sunt 16 gropari, angajaţi ai SGU. Fiecare dintre ei este remunerat cu un venit lunar brut de 705 lei.

Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe ploiesti@adevarul.ro!

Pentru ultimele noutăţi din Prahova, click pe poza de mai jos:

image
Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite