Cele mai mari cheltuieli pentru iluminat ornamental din istoria Ploieştiului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Instalaţiile ornamentale vor rămâne aprinse până în 2012
Instalaţiile ornamentale vor rămâne aprinse până în 2012

Administraţia ploieşteană a alocat aproape două milioane de lei pentru iluminatul ornamental din acest an. Cheltuielile sunt cele mai mari din ultimele ierni

Instalaţiile ornamentale de sezon, aprinse, oficial, luni seară la Ploieşti, vor scoate câteva sute de mii de euro din bugetul local. Fericirea copiilor care vor privi cu admiraţie beculeţele aprinse sau a îndrăgostiţilor care se vor plimba pe bulevardele viu colorate nu se obţine chiar cu una-cu două. Pentru iluminatul ornamental, Primăria Ploieşti are un buget alocat de 1,93 milioane de lei, mult mai mare decât în ultimii ani. Din aceşti bani, 200.000 au fost consumaţi de Paşte.

În 2009 şi 2010, consilierii au aprobat bugete de iluminat ornamental sensibil egale, în jurul valorii de 1,4 milioane de lei. Numai că, în 2009, chiar spre finalul anului, bugetul a fost redus brusc la 600.000 de lei. În iarna 2010-2011, facturile emise de operatorul sistemului de iluminat public din Ploieşti au fost de aproape 1,5 milioane. A fost vorba, atunci, de cheltuieli de 432.000 de lei în noiembrie, 443.000 în decembrie şi 512.700 în ianuarie pentru energia electrică, plus 263.725 de lei pentru lucrări suplimentare în ianuarie.

Criza se vede într-o altă lumină

În ultima şedinţă de Consiliu Local, desfăşurată la finalul lunii noiembrie, aleşii au suplimentat alocarea bugetară pentru iluminatul ornamental, de la 1,63 la 1,93 de milioane de lei. Cu un buget care e aproape cât cele din 2009 şi 2010 la un loc, autorităţile au anunţat că, în acest an, Ploieştiul va cea mai spectaculoasă coregrafie luminoasă din istoria oraşului. Lucru care se vede şi din volumul instalaţiilor urcate pe stâlpi. Reprezentanţii Regiei Autonome de Servicii Publice Ploieşti au precizat că acesta este cu 15% mai mare decât anul trecut. Au fost alese şi străzi noi, unde nu mai fuseseră împodobiţi stâlpii până acum. De asemenea, în locurile tradiţionale au fost amplasate mai multe ornamente decât de obicei.

În plus, dacă în alţi ani Luxten avea obiceiul să „rotească" figurinele de la un oraş la altul, de dragul diversităţii, de această dată administraţia ploieşteană i-a cerut operatorului să confecţioneze mai multe ornamente noi.

„Anul acesta am primit şi modele noi, confecţionate special pentru Ploieşti. Costurile sunt un pic mai mari, datorită volumului crescut de instalaţii de iluminat ornamental. Există o densitate mai mare şi au intrat în program şi artere noi", ne-a precizat Alexandri Nicolae, directorul tehnic al Regiei Autonome de Servicii Publice Ploieşti.

10 kilometri de ghirlande

În oraş au fost montate peste 800 de figurine pe stâlpi, 10 kilometri de ghirlande luminoase, 710 metri de plase cu leduri, 347 de medalioane şi 77 de panouri.

De asemenea, RASP a încheiat un act adiţional cu firma de iluminat, pentru aducerea a zece figurine 3D. Amplasarea acestora şi chiria, pentru perioada 5 decembrie - 5 ianuarie, costă 37.000 de euro. Ornamentele înfăţişează reni, Moşi Crăciuni, oameni de zăpadă şi un pinguin. „Sunt comandate de noi firmei Luxten, care le-a procurat la rândul ei de la o firmă din Timişoara. Este o închiriere făcută prin Luxten, pe baza unui act adiţional la contractul de iluminat, fără adaos comercial, la un preţ rezonabil comparabil cu alte închirieri", ne-a declarat Alexandri Nicolae.

Firma care produce figurinele este aceeaşi de la care operatorul a luat, în primăvară, iepurii 3D care au fost instalaţi în centru în timpul sărbătorilor de Paşte. Atunci au fost luate 12 figurine tridimensionale, plus 77 de tip 2D care au fost montate pe stâlpi, timp de zece zile, în aprilie.

Suplimentar, în acest an, Ploieştiul are un buget mare şi pentru spectacolele de artificii. În total, consilierii au alocat 124.000 de lei la acest capitol.

Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe ploiesti@adevarul.ro!

Pentru ultimele noutăţi din Prahova, click pe poza de mai jos:

image
Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite