Cea mai modernă şosea de centură va fi, din 2013, la Ploieşti!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Prahovenii se vor putea lăuda  din 2013 cu cea mai modernă arteră de circulaţie din ţară. Proiectul, finanţat din fonduri europene, are în vedere  realizarea unei centuri ocolitoare şi construirea unui pasaj rutier unic în România, cu sens giratoriu suspendat.

Proiectul este finanţat în cadrul Programului Operaţional Regional (POR) 2007 - 2013 şi constă în  realizarea unei centuri ocolitoare  - DJ 236 -, pe raza comunelor Blejoi şi Păuleşti, care va lega DN 1 de DN 1B, prin spatele hipermarketului Metro, şi construirea unui pasaj rutier unic în România, cu sens giratoriu suspendat, la intersecţia dintre DN 1A şi DJ102 Ploieşti şi Păuleşti.

Din cauza problemelor generate de exproprierile din zona lucrărilor, operaţiunea a fost întârziată. „Suntem într-o uşoară întârziere, de vreo trei luni şi jumătate, însă n-am cerut decalarea termenului de finalizare, întrucât credem că ne vom încadra în cel stabilit iniţial", a declarat Mircea Cosma, preşedintele CJ Prahova. Însă această problemă a atras deja primele consecinţe, Comisia Europeană virând doar 10% din avansul lucrărilor şi nu 30% cât ar fi trebuit dacă totul mergea conform planului. În plus există şanse de noi tărăgănări, ţinând cont că de acum urmează efectuarea celor mai grele lucrări. „În zonă există foarte multe conducte şi de apă, şi de gaze, şi de petrol, iar problemele mai mari de acum vor apărea", a completat Cosma.

Una caldă, alta rece

Proiectul a născut discuţii la nivelul autorităţilor judeţene. Prefectul de Prahova, Florin Adrian Dobre contestă aceste lucrări, susţinând că exproprierile din zona respectivă au fost ilegale. În acest sens, în primăvară, Dobre a atacat în instanţă hotărârea prin care s-au făcut deposedările de teren, însă Tribunalul Prahova i-a respins acţiunea. Decizia a fost atacată cu recurs la Curtea de Apel Ploieşti, însă nici de această dată cu succes. Curtea de Apel a respins recursul şi a menţinut decizia dată de Tribunalul Prahova. „Din punctul meu de vedere acest proiect nu este legal, ca atare nu voi participa la şedinţa în care va fi făcut public", a comentat prefectul Dobre. În replică, Mircea Cosma i-a răspuns că lucrarea de modernizare a infrastructurii rutiere este o treabă a administraţiei alese şi nu a celei numite. „Este o hotărâre definitivă şi irevocabilă dată în acest sens, iar prefectul nu are cum să se opună acestor lucrări", a conchis Cosma.

Dincolo de divergenţele care încearcă să politizeze acest proiect, pentru şoferi, realizarea nodului rutier din zona de nord a Ploieştiului este o veste foarte bună, ţinând cont că arterele DN1 şi DN 1B sunt cele mai intens circulate din ţară. „Sperăm să scăpăm de aglomeraţia care se face aici. Că ne aşteptăm unii pe alţii şi, de multe ori, pierdem şi câte zece minute ca să ne putem încadra pe banda noastră. Poate nu se vor mai împotmoli ca la alte lucrări şi vor reuşi s-o facă. Asta chiar e necesară", ne-a spus Miron Dumitru, un şofer din Buzău care circulă des spre Valea Prahovei şi care se loveşte de ambuteiajele din zona Metro a Ploieştiului.

Detalii tehnice

Prin realizarea DJ 236 şi a sensului giratoriu suspendat se vizează:

  • decongestionarea circulaţiei rutiere din zona de nord a municipiului, prin separarea traficului de tranzit de cel comercial, cel al zonei de producţie şi servicii de cel periurban,
  • reducerea riscului apariţiei accidentelor cu 25%,
  • diminuarea timpului de deplasare şi a consumului de carburanţi.

Perioada de execuţie este 25.11.2010 -25.06.2013 şi se vor construi 2,16 kilometri de drum principal şi 1,44 kilometri de bretele.
Costul întregii lucrări se ridică la aproape 44 de milioane de lei (inclusiv TVA şi cheltuieli neeligibile), dintre care 27,3 milioane constituie valoarea asistenţei nerambursabile şi aproape 557 mii lei sunt contribuţia Consiliului Judeţean Prahova.

Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe ploiesti@adevarul.ro!

Pentru ultimele noutăţi din Prahova, click pe poza de mai jos:

image
Ploieşti



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite