Căutarea din Prahova a pilotului Mircea Crăciun a rămas în faza de misiune permanentă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Salvatorii au încheiat duminică căutările extinse pe traseele şi zonele montane din Prahova pentru găsirea pilotului Mircea Crăciun şi a planorului acestuia. De luni, căutările vor intra în faza de misiune permanentă, fiind coordonate de la centrul mobil de la Predeal

Căutările extinse pe traseele şi zonele montane din judeţele Braşov, Prahova, Argeş, Buzău, Dâmboviţa, Sibiu, Bacău, Covasna şi Harghita au fost încheiate duminică, urmând ca de luni,
căutările pilotului aeroplanului dispărut pe data de 6 august să treacă în faza de misiune permanentă asigurată de către structurile de jandarmerie montană şi salvamont, în colaborare cu vânătorii de munte şi lucrătorii Ocoalelor Silvice.

Totodată, coordonarea misiunilor de căutare va fi preluată de la Centrul mobil înaintat din Predeal la nivelul Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, prin Centrul Naţional de Coordonare şi Conducere a Intervenţiei. 

Toate informaţiile şi indiciile, referitoare la dispariţia acestui planor, vor fi verificate în continuare, potrivit unui comunicat al MAI.

De altfel, luni, din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Prahova 9 salvatori cu trei autoturisme sunt în misiune de patrulare în zonele Sinaia, Valea Doftanei, Măneciu.

Zece zile de căutări fără rezultat

Pentru căutarea pilotului aeroplanului dispărut, în ultimele 10 zile au fost mobilizate, zilnic, aproximativ 900 de forţe, ajungând în unele perioade la peste 1.350 de pompieri, jandarmi, salvamontişti, poliţişti, militari şi voluntari, care au avut la dispoziţie peste 180 de mijloace de căutare terestre - autospeciale de teren, ATV-uri şi şenilate, dar şi mijloace aeriene asigurate de elicoptere ale MAI şi MApN, avioane aparţinând Aeroclubului României şi drone performante puse la dispoziţie de către voluntari din sectorul privat.

Au fost parcurse peste 300 de trasee şi zone montane, iar aria de căutare aeriană a cuprins aproximativ 46.100 de kilometri pătraţi, incluzând şi căutările punctuale în diferite alte zone, pe baza datelor primite, arealul de căutare fiind unul foarte mare din cauza lipsei unor informaţii relevante privind traseul de deplasare al planorului, timpul de zbor sau existenţa vreunui sistem de localizare a respectivului aparat de zbor.

Căutările s-au concentrat inclusiv în zona de acoperire a celulei GSM care a înregistrat ultimul semnal al telefonului pilotului, în ziua de joi, 6 august a.c., în jurul orei 13.06, dar şi în zonele indicate de către cei care au oferit informaţii Poliţiei sau care au sunat la 112, peste 50 de apeluri telefonice fiind primite, analizate şi verificate.

În toată această perioadă s-a ţinut permanent legătura cu membrii familiei pilotului, care au participat inclusiv la misiunile de căutare.

În situaţia în care condiţiile meteorologice vor pune în pericol continuarea acţiunilor de căutare, acestea vor fi sistate temporar şi reluate ulterior, când vremea o va permite, având în vedere relieful zonei, gradul de dificultate al acesteia şi riscul pentru echipele de salvatori.

Pe aceeaşi temă

„Acul în carul cu fân“ - cum evaluează specialiştii şansele găsirii lui Mircea Crăciun, planoristul dispărut de o săptămână. Şansele ca planoristul Mircea Crăciun să mai fie în viaţă, la o săptămână de la dispariţie, sunt minime, susţin specialiştii în aviaţie. În ciuda amplorii operaţiunii de salvare, ei spun că inclusiv recuperarea trupului în acest anotimp are şanse minime de reuşită.

Mesaj de la fiul pilotului dispărut: Tata a iubit munţii care l-au ajutat să-şi ţină aripile sus. Pe aceiaşi munţi trebuie să-i convingem să ni-l dea înapoi. Familia pilotului Mircea Crăciun a creat o pagină de Facebook unde aşteaptă orice informaţii despre locul unde s-ar putea afla aeroplanul dispărut. Orice vrea să se alăture căutărilor este binevenit.

Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite