Cătina culeasă din pădurile prahovene este preferata nemților

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aproape 130 de tone de cătină, recoltată în Prahova, vor lua în curând drumul Europei şi vor ajunge sub formă de produse medicamentoase pe mesele străinilor.

Până în prezent, în depozitele Direcţiei Silvice au fost depozitate aproximativ 100 de tone de cătină, dintre care aproape 90 au fost deja exportate în Germania.

Cătina este vândută cu aproximativ 1000 de euro/tona şi este culeasă de oamenii din Predeal-Sărari, Podeni, Bălţeşti, Şotrile, comune sărace din judeţ, cu trei lei kilogramul. E greu să smulgă bobițele mici și portocalii dintre ghimpii mari ai arbustului, dar la sfârșitul unei zile pot câștiga 30 de lei de persoană. „Sunt familii întregi, de obicei sărace, care vin să adune pentru că obțin un venit important pentru ei. O persoană poate culege şi până la 10 kg/zi. Mai avem de adunat câteva zeci de tone, programul de recoltare pentru export, în acest an, fiind de 130 de tone", a precizat Cozmin Birjaru, directorul Direcţiei Silvice Prahova.

După ce este cântărită şi depozitată în camerele frigorifice ale Ocolului Silvic Prahova, la temperaturi de minus 20 de grade, cătina este încărcată în  tiruri şi transportată în străinătate, unde este folosită mai ales în industria farmaceutică, alimentară și cosmetică. Produsul este căutat cu precădere pentru conținutul mare de vitamina C pe care îl are, de zece ori mai mare decât cel al citricelor.

În ceea ce privește maniera de export, legislația în vigoare nu le permite reprezentanților Direcției Silvice să lucreze direct cu beneficiarii, motiv pentru care fructele de pădure ajung în primă fază la o firmă intermediară care le vinde nemților.

Exporturile de cătină către Germania se fac de aproape 30 de ani, iar din 2000 merg în afara țării în stare congelată.  

Anul veștilor bune

Pe lângă o recoltă foarte bună, anul acesta a mai adus o veste bună Direcției Silvice. În urma unor verificări amănunțite, instituția a obținut certificat BIO pentru acest produs, ceea ce le va permite reprezentanților de aici să-i crească prețul de export. „Este foarte important pentru noi, mai ales în vremurile astea. Certificatul BIO ne va permite, începând cu anul viitor, să avem un tarif mai mare pentru fructul-minune", a completat Birjaru.

Fructele de cătină se recoltează din august până la sfârşitul lunii octombrie. La tarabele din piețele ploiește, un kilogram de cătină nu trece de doi lei, însă nici așa nu prea are căutare.

Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe ploiesti@adevarul.ro!

Pentru ultimele noutăţi din Prahova, click pe poza de mai jos:

image
Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite