Ameninţarea maidanezilor: un prahovean muşcat în fiecare zi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

ÎNGRIJORĂTOR! Aproape 250 de prahoveni au ajuns la spital în acest an după ce-au fost muşcaţi de animale. Sunt câteva situaţii când oamenii au fost muşcaţi de animale domestice, însă domină incidentele cauzate de maidanezi

Statistica este îngrijorătoare. În medie, în fiecare zi un prahovean este muşcat de un câine. La Spitalul de Boli Infecţioase din Ploieşti, care primeşte cazuri de la nivelul întregului judeţ, au ajuns de la începutul anului aproape 250 de persoane muşcate de animale. Acestea au fost nevoite să urmeze scheme de tratament îndelungate şi dureroase. Mai precis, la unitatea medicală au venit 246 de pacienţi, în primele 270 de zile ale acestui an, potrivit conducerii Spitalului de Boli Infecţioase Ploieşti. Medicii recunosc, însă, că numărul persoanelor muşcate este mai mare de-atât, dar sunt cazuri când prahovenii preferă să-şi trateze acasă rănile, dacă sunt superificale. Astfel, estimează doctorii, media depăşeşte un muşcat pe zi.

„Pot spune că 90% dintre aceşti pacienţi  au fost muşcaţi de câini, restul de pisici, cai sau alte animale", a precizat Cătălin Vişean, managerul Spitalului de Boli Infecţioase Ploieşti. Vaccinul antirabic trebuie administrat la cel mult 48 de ore de la incident. Schema completă de tratament cuprinde cinci injecţii. Sunt şi situaţii în care oamenii au fost muşcaţi de animalele din curte, însă domină incidentele produse de câini comunitari. Cei mai mulţi pacienţi ajunşi la spital sunt din Ploieşti.

image

Punctele de risc sunt şi ele cunoscute, inclusiv pentru reprezentanţii adăpostului de câini comunitari de la Bucov, care spun că au primit cele mai multe sesizări din zonele adiacente pieţelor alimentare, cum sunt Piaţa Malu Roşu sau Piaţa Aurora, din apropierea Oborului, strada Ghoerghe Doja, zona Dorobanţu şi zona Cablul Românesc.

„Mă tem să las copilul în parc"

Pentru ploieştenii care au copii mici sau au grijă ne nepoţi, câinii comunitari au devenit un risc important. „Sunt nişte câini care au pus stăpânire pe locul de joacă. Nu exagerez, am ajuns să-i pândim, ca să ştim dacă ne riscăm să intrăm sau nu. E o curiozitate cum aceste animale par bine hrănite, au blana lucioasă, cu siguranţă sunt câţiva vecini care au grijă de ele. Am ajuns să stau de pază, mă tem să las copilul în parc. Până acum, nici eu nici el n-am fost muşcaţi, dar l-au lătrat doi câini acum câteva luni şi de-atunci copilul a prins o teamă foarte mare. Când vede un câine apropiindu-se de el, tremură tot şi începe să plângă", ne-a povestit Aurelia Stanca, bunica unui copil de doi ani.

„Am găsit acum o soluiţie pentru a mări capacitatea adăpostului de câini comunitari cu aproape 500 de locuri", Cătălin Vlad, directorul Administraţiei Parcului Bucov

În momentul de faţă, la adăpostul de câini comunitari de la Bucov sunt foarte puţine locuri disponibile. Prin urmare, hingherii răspund în general doar la sesizările venite din zonme aglomerate şi ridică numai animalele foarte periculoase. La adăpost sunt peste 600 de maidanezi, ân condiţiile în care capacitatea totală bate înspre 700. „Depinde de talia animalelor. Dacă sunt mai mici, intră 700. Din cauza litigiului cu Primăria Bucov, nu am putut lărgi adăpostul. Am găsit acum o soluiţie, vom cumpăra panouri, încât să realizăm ţarcuri fără a avea nevoie de autorizaţie de construire", ne-a declarat Cătălin Vlad, directorul Administraţiei Parcului „Constantin Stere". Astfel, capacitatea adăpostului ar putea fi extinsă în viitorul apropiat cu 500 de locuri. Autorităţile estimează că pe străzile Ploieştiului sunt peste 2.000 de maidanezi.

„Am ajuns să stau de pază, mă tem să las copilul în parc. L-au lătrat doi câini acum câteva luni şi de-atunci a prins o teamă foarte mare", Aurelia Stanca, ploieşteancă

Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe ploiesti@adevarul.ro!

Pentru ultimele noutăţi din Prahova, click pe poza de mai jos:

image
Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite