Câinii fără stăpân îşi fac de cap în Ploieşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Haitele de maidanezi de la fiecare colţ de stradă le dau mari bătăi de cap ploieştenilor. Ba nu pot dormi noaptea din cauza lor, ba sunt atacaţi de către patrupede.

În acest an aproximativ 100 de prahoveni au ajuns la Spitalul de Boli Infecţioase din Ploieşti cu plăgi produse prin muşcături de animale. Aceste cazuri au necesitat tratament antirabic. Odată ajunşi la medic, pacienţilor li s-a făcut vaccinul antirabic. „În cazul în care animalul este recunoscut de către pacient el va fi observat de către un medic veterinar. Dacă nu prezintă semne că ar suferi de rabie, atunci se întrerupe vaccinarea pacientului. În schimb, în cazul în care patrupedul nu este recunoscut, se administrează tratamentul complet. De regulă, pacienţii care ajung la noi spun că nu pot identifica animalul care i-a atacat. Oricum, o mare parte din vină o au şi oamenii. Aceştia fie vor să le dea de mâncare, fie îi mângâie, de cele mai multe ori rezultatul fiind acela că sunt muşcaţi de respectivele vietăţi", ne-a declarat Cătălin Vişean, directorul Spitalului de Boli Infecţioase Ploieşti.

Vaccinuri de 40.000 de lei

Costurile pentru asigurarea vaccinurilor antirabice necesare pentru tratamentul prahovenilor muşcaţi de animale se ridică la 40.000 de lei în fiecare lună, bani din bugetul Casei de Asigurări de Sănătate Prahova. Cei mai mulţi pacienţi cu plăgi muşcate sunt atacaţi de câinii comunitari, care s-au înmulţit în neştire atât în municipiu, cât şi în alte localităţi din judeţ.

„Vreau să vă spun că îmi este teamă să ies sear ape stradă. Sunt haite întregi de căţei hoinari care te atacă. Îmi este frică în primul rând pentru nepoţii mei, care nu se pot juca în voie. Câinii aştia trebuie strânşi şi duşi în adăposturi, nu lăsaţi liberi pe stradă, pentru că sunt foarte periculoşi. Autorităţile locale trebuie să ia măsuri în acest sens", a spus Mălina Teodoroiu, o ploieşteancă de 55 de ani.  

Sunt, însă, şi persoane care au nevoie de tratament de urgenţă după ce ajung să fie muşcate de urşi, vulpi, şobolani sau pisici. Medicii le recomandă prahovenilor să evite contactul cu animalele pe care nu le cunosc, în special cu maidanezii, deoarece, chiar dacă par prietenoşi, pot ataca. Dacă acest lucru se întâmplă, persoana care este muşcată trebuie să se prezinte de urgenţă la Spitalul de Boli Infecţioase Ploieşti, care este singura unitate spitalicească din judeţ unde se poate administra tratamentul împotriva turbării.

Victimele maidanezilor

Pe parcursul anului trecut s-au prezentat la Spitalul de Boli Infecţioase din Ploieşti 245 de prahoveni muşcaţi de diferite animale. În cazul acestora a fost necesar tratamentul antirabic. De asemenea, în anul 2010 s-au administrat 1331 de doze de vaccin antitetanic.

Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe ploiesti@adevarul.ro!

Pentru ultimele noutăţi din Prahova, click pe poza de mai jos:

image
Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite