Brânza de Bulgaria a cucerit Ploieştiul

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Un kilogram de telemea de Bulgaria costă doar 9 lei
Un kilogram de telemea de Bulgaria costă doar 9 lei

Pe o distanţă de nici zece metri, la Piaţa Centrală din Ploieşti se poartă un război rece între vânzătorii de brânzeturi. Cu un preţ la jumătate faţă de cel al brânzeturilor de Sibiu sau Valea Doftanei, telemeaua şi feta de Bulgaria ameninţă să îngroape afacerile producătorilor.

Nu are grăsime aproape deloc şi conţine doar lapte, apă, sare şi cheag. Este inconfundabilă prin gustul uşor iute-acrişor, dar mai ales prin preţul extrem de scăzut: 8-9 lei kilogramul. Este noua vedetă a pieţelor de lactate, telemeaua de Bulgaria. "Oamenii o cumpără pentru că este ieftină. Uneori se întorc şi spun că nu le-a plăcut, altora li se pare interesant gustul. Cel mai interesant în vremurile pe care le trăim este, însă, preţul. Şi este şi mai sănătoasă. Este mai puţin grasă şi dietetică. Cred că suntem cam fiţoşi, vrem brânză veche, de nu ştiu câţi ani, ba una proaspătă", este părerea Marilenei Vasile, vânzătoare la o firmă de lactate din Halele Centrale.

La standul ei, sunt produse de la majoritatea firmelor din domeniu, iar principalul ei scop este să vândă cât mai mult şi nu poate face acest lucru decât cu produse cât mai ieftine.

Sibiul contra-atacă

La nici zece metri, peste drum, este sectorul producătorilor. De cum intri, eşti îmbiat la degustare, în inconfudabilul grai ardelenesc.  În galantare se lăfăiesc bucăţi mari de brânză, nouă, veche sau fărâmiţată, urdă, caşcaval afumat şi smântână. Femeile de aici vin de zeci de ani la Ploieşti, iar brânza de Bulgaria reuşit să strice armonia din spatele tejghelei, dar şi vânzările.

Telemea Sibiu

"Sunt peste 30 de ani de când vin în Ploieşti. Stau doar o zi acasă pe săptămână şi, până acum, părea că merită. Dar nu cred că mai rentează. Eu am la vânzare telemea de Sibiu cu 20 de lei, iar alături e brânză cu 8-9 lei. Nu are cum să fie naturală, nici măcar laptele nu-l scoţi la preţ ăsta, pentru că ai nevoie de minimum 7 litri ca să faci un kilogram de brânză. Nici nu vreau să o gust pentru că nu mă interesează", spune Maria Banciu, o femeie din Mărginimea Sibiului. Este atât de tradiţionalistă încât şi mâncarea pentru o săptămână şi-o aduce de acasă: slănină, ceapă şi brânză, adică "totul natural şi fără E-uri".

Ca majoritatea producătorilor, Maria Banciu are clienţi fideli, iar pe cei pe care i-a pierdut din cauza brânzei de Bulgaria nu-i iartă. "E treaba lor dacă vor să mănânce prost şi ieftin, mai bine o brânză bună, mai rar", este categorică sibianca.

Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe ploiesti@adevarul.ro!

logo ads
Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite