Iulian Ilie, o „Voce“ care dă bine cu pumnul

0
Publicat:
Ultima actualizare:
„Voce“ are un cuvânt important de spus în boxul mondial Foto: I.P. Chiriţă
„Voce“ are un cuvânt important de spus în boxul mondial Foto: I.P. Chiriţă

Campionul intercontinental Iulian Ilie este poreclit „Voce" după un „concert" nereuşit la un cantonament. După mai mulţi ani de „exil" în Italia, ploieşteanul de 34 de ani care-a cucerit în septembrie centura IBF Intercontinental la grei se pregăteşte alături de Titi Tudor pentru un asalt la titlul IBF plin

Ploieşteanul Iulian Ilie a cucerit în 2010 titlul IBF International, iar luna trecută a câştigat centura IBF Intercontinental la categoria grea, rămasă „vacantă" după ce fostul deţinător a urcat în categorie. Pugilistul român l-a trimis la podea pe italianul Salvatore Erittu în repriza a doua a luptei. Ilie a adus cele două centuri de campion la Ploieşti, unde băieţii pregătiţi de Titi Tudor s-au îmbulzit să le atingă. Cu puţin noroc, „Voce" ar putea primi şansa să lupte pentru titlul mondial IBF la categoria sa de greutate şi speră să găsească sponsori ca să organizeze meciul în România.

„Am ajuns la box la 10 ani, ca să-nvăţ să mă apăr. Aveam 39 de kile şi am primit nişte mănuşi pe care abia le ţineam", Iulian Ilie, campion intercontinental la box

Povestea pugilistului ploieştean n-a fost întotdeauna atât de liniştită. Ilie a boxat mai mulţi ani în Italia, unde s-a lovit de foarte multe obstacole. El a plecat în „Cizmă" în 2001, imediat după ce ieşise campion naţional în România. Încrezător că mutarea îi va aduce performanţe sportive şi stabilitate financiară, sportivul a aflat foarte repede că lucrurile nu stăteau deloc cum le visase. „Am văzut că în România nu era nimeni să ne ducă înainte şi am plecat să fac box profesionist în Italia. Vedeam ce făcea Doroftei şi eram foarte încrezător. Am plecat la o cunoştinţă. Acolo m-au târât vreo nouă luni din cauza documentelor, era vremea când încă mai trebuia să ai viză. M-au băgat în tot felul de lupte neoficiale, din care nu obţineam mai nimic, până m-am enervat şi am decis să plec acasă. Când i-am ameninţat, m-au legitimat, îmi ziceau «mai stai, Giuliano». Am avut 83 de meciuri fără înfrângere la amatori şi nu voiau să mă treacă la profesionişti, pentru că aveau de câştigat bani de la federaţie de pe urma victoriilor mele. I-am ameninţat din nou că plec şi până la urmă, în 2004, am debutat la profesionişti. Nişte hoţi au fost italienii", îşi aminteşte sportivul, care a adunat 18 victorii la profesionişti, patru egaluri şi două înfrîngeri, reuşind şase KO-uri.

Vocea de aur

Porecla, „Voce", are şi ea o poveste interesantă. „La primul cantonament se face botezul şi fiecare se alege cu o poreclă. Există un judecător, juraţi, preot, naş, un alai întreg. Primeşti o poruncă şi, dacă n-o faci, fiecare decide ce pedeapsă meriţi. Pe mine m-au pus să cânt Sclava Izaura. Sunt praf şi pulbere la cântat. Mi-au pus pătura-n cap şi mi-am luat-o", ne-a povestit, amuzat, Iulian. „În această sală a început boxul, cu Sandu Leontin, apoi l-am preluat eu. A fost un copil cuminte, liniştit. A ieşit medialiat cam peste tot pe unde a luptat. Botezul e o tradiţie în box, cei mari le dau porunci celor aflaţi la primul cantonament. L-au pus să cânte şi i-au zis «N-ai voce? Las' că-ţi dăm noi voce! Şi Voce i-a rămas porecla»", ne-a povestit şi antrenorul emerit Titi Tudor.

„Giulian" Ilie a început boxul la 10 ani, în Ploieşti. „Am ajuns la box, ca mulţi, ca să-nvăţ să mă apăr, din cauza bătăilor din faţa blocului. M-a adus un băiat mai mare, care era la box şi a văzut că dau bine cu pumnul. Aveam 39 de kile şi am primit nişte mănuşi din acelea de cămilă pe care abia le ţineam", ne-a mai povestit actualul campion intercontinental.

Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe ploiesti@adevarul.ro!

Pentru ultimele noutăţi din Prahova, click pe poza de mai jos:

image
Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite