Ploieşteanul Bogdan Gheorghe pictează în aur şi argint

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bogdan este un expert în domeniu
Bogdan este un expert în domeniu

Pictor de biserici, Bogdan Gheorghe s-a orientat şi spre domeniul amenajărilor interioare de lux. Este expert în lucrul cu foiţă de aur şi argint.

Nu are studii de specialitate şi recunoaşte cu sinceritate că, în adolescenţă, era mai leneş şi nu l-a interesat foarte mult să obţină o diplomă a unui liceu sau a unei facultăţi de arte plastice. Pe de altă parte, ştie că, de foarte mic, are un talent deosebit la desen şi mulţi ani şi-a exersat mâna pe portrete în creion şi cărbune.

După ce a terminat şcoala însă, şi-a dat seama că talentul la desen poate deveni o sursă de venit şi s-a apucat de lungul drum al devenirii pictor de biserici. "Pentru a devenit un specialist în domeniu trebuie să treci prin trei etape obligatorii care constau în sute de zile de ucenicie. Prima etapă, de exemplu, presupune să lucrezi pe lângă un pictor de biserici consacrat 400 de zile de muncă efectivă, de pictură într-un lăcaş de cult", spune Bogdan Gheorghe.

A învăţat singur foarte multe noţiuni tehnice despre pictură şi a descoperit că are talent şi la sculptură şi modelaj, un hobby care îi ocupă acum puţinul timp liber care îi rămâne.

Specialişti puţini

În bisericile din toată ţara a învăţat să lucreze în foiţă de aur şi argint, iar talentul său extraordinar l-a făcut repede remarcat printre specialişti. Şi atunci i-a venit şi ideea ca, împreună cu mai mulţi prieteni, să intre şi pe piaţa decoraţiunilor interioare de lux. "Sunt oameni cu bani care vor ca locuinţa lor să arate altfel, luxos şi epatant. Poate părea exorbitant să cheltuieşti 20.000 de euro doar pentru un tapet, însă oameni care îşi permit aşa ceva sunt destui în România. Rolul nostru este de a face ca aceste extravaganţe să arate foarte bine, să se încadreze în ceea ce şi-a imaginat proprietarul", spune Bogdan.

pictura foita aur ploiesti

Lucrul cu foiţa milimetrică de aur şi argint este extrem de dificil şi trebuie să ai exerciţiul tehnicii de aplicare pentru ca rezultatul să fie cel aşteptat: tavanul sau ştucatura aurită, mobilierul argintat sau tapetul îmbogăţit cu aur să fie spectaculoase. "În trecut, pictorii de biserici nu aveau la dispoziţie uneltele noastre şi nici foiţa de aur gata de aplicare. Ei aveau o bucată masivă de aur pe care o băteau până ajungea la dimensiunea dorită şi abia apoi o aplicau pe pictură. Era o muncă titanică", spune Bogdan.

Pentru că specialişti buni în această tehnică sunt foarte puţini în ţară, Bogdan este nevoit să meargă prin toată România, unde are comenzi, şi să lucreze săptămâni întregi, zi-noapte, pentru a duce munca migăloasă la bun sfârşit. Bisericile, muzeele, barurile, cluburile şi casele particulare somptuoase sunt imobilele care se pretează cel mai bine decoraţiunilor cu foiţă de aur şi argint.

Ce-i place

Timpul liber şi-l ocupă tot cu activităţi care au legătură cu pictura: basoreliefuri religioase sau laice, sculptură şi modelaj, create doar pentru plăcerea personală.

Ce nu-i place

Nu-i place să fie deranjat în timp ce lucrează pentru că munca migăloasă îi cere multă atenţie. Uneori stă ore întregi doar pentru câţiva centrimetri de tapet sau perete pe care trebuie să-l aurească.

Care sunt planurile de viitor?

B.G: Îmi doresc să extind afacerea decoraţiunilor pe care o am împreună cu prietenii mei. Iar o ambiţie personală este să parcurg ucenicia de pictor de biserici cât mai repede este posibil pentru că este un domeniu care mă fascinează.

Foiţa de aur poate fi falsificată?

B.G: Sunt foarte mulţi pictori care procedează aşa, bazându-se pe faptul că oamenii nu pot face distincţia între foiţa veritabilă şi imitaţii. Iar banii pentru munca pe care o fac îi cer la valoarea unei manopere în aur. De fapt, nu foiţa costă scump, câteva abia dacă au un gram, ci tehnica aplicării acestei foiţe.

Profil

Născut. 4 ianuarie 1985, Ploieşti

Familie. Singur la părinţi, necăsătorit.

Studii. Şcoala profesională Teleajen

Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe ploiesti@adevarul.ro!

logo ads
Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite