Ploieşti: Elevii săraci, prea bogaţi ca să ia bursa "Bani de liceu"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pentru un ban, prahoveanca Laura Bunea nu mai beneficiază de ajutorul social „Bani de liceu". Din acest an şcolar, plafonul maxim pentru bursa socială s-a modificat de la 150 la 149,99 lei, iar peste 100 de liceeni din Prahova au pierdut banii.

Laura Bunea are 18 ani şi este elevă în clasa a XII-a la Grupul Şcolar de Servicii Sfântul Apostol Andrei din Ploieşti. Extrem de conştiincioasă şi modestă, Laura face cursuri de manichiură şi coafură, visând că, astfel, va putea părăsi localitatea natală, Băicoi, şi îşi va putea câştiga, peste un an, la finalul liceului, o existenţă decentă lucrând la un salon din Ploieşti.

S-a săturat de sărăcie şi de viaţa plină de sacrificii a familiei, iar perspectiva de a renunţa tocmai acum, când mai are doar un an de studii, o sperie. În cei trei ani de liceu a putut ajunge la şcoală exclusiv din banii de bursă, 180 de lei pe lună. „Naveta mă costă 130 de lei pe lună, nu vreau să mă gândesc ce o să fac de acum încolo", spune Laura.

117 elevi au pierdut bursa

Familia Laurei, formată din patru persoane, are un venit brut de 600 de lei, adică 150 de lei pe membru, mai mult cu un ban pentru a se mai califica în programul „Bani de liceu". Cu o mamă casnică, singurul care munceşte din familie este tatăl, paznic la primăria din localitate, care ajunge deseori acasă, la final de lună, cu 350 de lei salariu net. Bani din care, teoretic, trebuie să mănânce întreaga familie, iar doi copii trebuie să mai ajungă şi la şcoală.

„Am făcut contestaţie, dar nu cred că sunt şanse de izbândă, am înţeles că sunt foarte mulţi copii în această situaţie. Am câteva colege care nu mai vin la şcoală, deşi au ajuns în clasa a XII-a, pentru că părinţii lor au salarii mult mai mici şi nu le mai pot asigura naveta şi un pacheţel de mâncare. Va fi foarte greu pentru mine să termin liceul, dar nu vreau să mă las, orice s-ar întâmpla", spune Laura cu dârzenie.

La nivel naţional vorbim despre aproximativ 4.000 de liceeni, iar în Prahova despre 117 elevi care nu mai iau bursa pentru că au 150 de lei venituri brute pe membru de familie în loc de 149,99 de lei cât este plafonul maxim în acest an şcolar. „Cu toate acestea, cele 2.752 de burse obţinute în judeţul Prahova reprezintă un număr mult mai mare faţă de anii trecuţi, ceea ce indică o scădere dramatică a veniturilor părinţilor", ne-a declarat Gheorghe Borovină, inspector şef al ISJ Prahova.

Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe ploiesti@adevarul.ro!

logo ads
Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite