Mai greu cu autofinanţarea. Instituţiile din Ploieşti consumă mai mult decât produc

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pe criză, instituţiile de cultură din Ploieşti au fost primele care au înregistrat scăderi ale veniturilor proprii Foto: Alex Policală
Pe criză, instituţiile de cultură din Ploieşti au fost primele care au înregistrat scăderi ale veniturilor proprii Foto: Alex Policală

Instituţiile şi direcţiile administraţiei ploieştene nu reuşesc să strângă bani nici pentru plata salariilor.  Litigiul dintre RATP Ploieşti şi ANAF, din cauza unor subvenţii de la bugetul local, s-ar putea repeta şi la alte instituţii ale Primăriei. Aproape toate au nevoie de subvenţii pentru a funcţiona

Pe vreme de criză, instituţiile publice s-au orientat cu disperare către reducerea cheltuielilor, omiţând aproape în totalitate şi cealaltă jumătate a problemei: veniturile. La multe instituţii ploieştene, cheltuielile au scăzut în ultimii ani, însă la fel s-a întâmplat şi cu veniturile. Aşa s-a ajuns ca multe dintre structurile subordonate Consiliului Local Ploieşti să nu fie în stare să se autofinanţeze. Fondurile proprii pe care le strâng într-un an nu ajung nici pentru plata cheltuielilor cu personalul. Salvearea vine, anual, prin subvenţii de la bugetul municipiului.

Una dintre cele mai grave situaţii este la Regia Autonomă de Transport Public, care este îm litigiu cu Fisc-ul din cauza unor subvenţii. Un control desfăşurat de Administraţia Fiscală a găsit o „gaură" de câteva zeci de milioane de lei la Regie. Inspectorii au considerat că RATP are de plătit TVA aferent perioadei 1 octombrie 2007 - 31 decembrie 2010, pentru subvenţiile primite de la bugetul local pentru transportul anumitor categorii de persoane din municipiu. Conform calculului, Regia a prejudiciat bugetul de stat, în total, cu 34,7 milioane de lei, reprezentând taxa neachitată în intervalul cu pricina, de 21,7 milioane de lei, dar şi penalităţi de întârziere. „Decizia ANAF ţine de neplata TVA-ului. Noi susţinem că acele sume au reprezentat ajutor social, iar ANAF spune că este subvenţie. În sprijinul nostru există şi hotărârile de Consiliu Local, unde sumele alocate figurează ca ajutor social, la care, prin lege, nu se aplică TVA. Suntem convinşi că instanţa ne va da dreptate", a declarat Andrei Volosevici, primarul Ploieştiului, pentru „Adevărul". Ultimul termen de înfăţişare în acest proces a fost săptămâna trecută, însă judecarea cauzei a fost amînată, pentru că RATP nu are bani să achite cauţiunea solicitată de instanţă, de 5% din valoarea totală a prejudiciului.

Instituţii care trăiesc din subvenţii

În bugetul pe acest an, RATP a prevăzut cheltuieli de aproape 80 de milioane de lei. Peste 28 de milioane de lei ar trebui să vină de la Consiliul Local. De asemenea, regia a prevăzut cheltuieli de personal record, care depăşesc 50 de milioane.

1,8% din bugetul pe 2011 reuşeşte Filarmonica Ploieşti să-şi asigure din surse proprii

Poliţia Locală a prevăzut în bugetul aprobat la începutul anului încasări de 363.000 din surse proprii. Instituţia va mai avea nevoie de 7,4 milioane de lei pentru a putea funcţiona. Numai cheltuielile de personal depăşesc 3,5 milioane. Veniturile proprii reprezintă numai 4,6% din cheltuielile totale pe acest an. Administraţia Parcului Bucov a prevăzut încasări proprii de 500.000 de lei, în condiţiile în care bugetul total aprobat la începutul anului se apropie de 7 milioane, numai cheltuielile de personal însumând 1,61 milioane de lei. Clubul Sportiv Municipal are bugetată, din venituri proprii şi sponsorizări, suma de 177.000 de lei, care reprezintă numai 3,4% din bugetul instituţiei.

Sunt şi instituţii care reuşesc să se autofinanţeze, precum Servicii de Gospodărire Urbană, Hale şi Pieţe şi Regia Autonomă de Servicii Publice, care au statut special şi nu pot beneficia de subvenţii.

Cultura e ultima

Teatrul „Toma Caragiu" a prevăzut în bugetul pe 2011 venituri proprii de 410.000 de lei, din care 30.000 prin sponsorizări. Diferenţa, până la 5,75 milioane de lei, trebuie acoperită de la buget. Numai cheltuielile de personal depăşesc 3,5 milioane. Filarmonica Ploieşti a prevăzut venituri proprii de 73.000 de lei, care se adaugă la un excedent bugetar de 26.000 de lei din 2010. Suma reprezintă 2,48% din bugetul de salarii şi 1,8% din cel total. Casa de Cultură „I.L. Caragiale" are 30.000 de lei din venituri proprii şi încă atât din sponsorizări, dar tot mai are nevoie de 661.000 de lei de la bugetul local pentru a putea supravieţui.

Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe ploiesti@adevarul.ro!

Pentru ultimele noutăţi din Prahova, click pe poza de mai jos:

image
Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite