„Meseria“ de părinte, prea grea pentru asistenţii maternali din Prahova, care părăsesc sistemul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Banii tot mai puţini primiţi i-au determinat pe unii asistenţi maternali să renunţe la copiii pe care îi aveau în grijă. Există însă şi prahoveni care se ataşează atât de mult de micuţi, încât se hotărăsc să-i adopte.

Iubirea faţă de copii i-a determinat pe sute de prahoveni să urmeze o profesie ce implică prezenţa acestora. Este vorba despre cea de asistent maternal, care implică afecţiune, dar şi responsabilitate.  Dacă, pentru unii, „meseria de mamă" este doar un loc de muncă, pentru alţii, această activitate aduce bucuria de zi cu zi în casă.

Totuşi, profesia aceasta nu este una deloc uşoară, ţinând cont de faptul că regula de bază este aceea de a nu te ataşa prea mult de micuţii pe care îi primeşti în grijă de la stat. Asta pentru că la un moment dat, cei mici trebuie să plece în sânul unei familii, de preferat al celei naturale.

Pentru că momentul despărţirii ar putea fi unul extrem de dureros, unii asistenţi maternali din Prahova se hotărăsc să îi înfieze pe copiii pe care i-au îngrijit ani buni.

Este şi cazul unei femei, asistent maternal în Ploieşti, care vrea să îl adopte pe băieţelul pe care îl îngrijeşte de şase ani. „Când m-am hotărât, în urmă cu şase ani, să devin asistent maternal, nu mă gândeam că o să mă ataşez atât de tare de acest copil. Îmi spune «mami», iar soţului meu «tati». El este pentru noi cel de-al doilea copil, deoarece avem un băiat în vârstă de 30 de ani. Are nişte probleme de sănătate şi am fost cu el la numeroşi medici, de multe ori pe cheltuiala noastră, iar acum situaţia lui s-a mai îmbunătăţit. De asemenea, de puţin timp mai am în grijă un băieţel de un an şi şapte luni. Ei aduc bucuria în casa şi în sufletele noastre", ne-a povestit Anca Brebenel, în vârstă de 53 de ani.  

Salariu de la 600 de lei

Chiar dacă meseria de asistent maternal presupune mare atenţie şi supravegherea copiilor avuţi în grijă 24 de ore din 24, salariul este unul destul de mic. Salariul de bază al unui asistent maternal variază între 632 şi 851 de lei. „Eu câştig, lunar, 1.000 de lei, pentru că am vechime în muncă de peste 30 de ani. Nu este un salariu foarte mare, însă îmi merge vechimea şi oricum m-am ataşat mult de aceşti micuţi. De asemenea, primesc alocaţia de la stat de 84 de lei pentru Sebi, cel mare, deoarece are un handicap, iar pentru cel mic, jumătate din această sumă. În plus, primesc alocaţia de plasament pentru Sebi de 97 de lei, dar pentru cel mic nu am un astfel de ajutor, deoarece situaţia lui juridică nu este încă rezolvată", ne-a mai spus Anca Brebenel.

În prezent, în judeţ sunt 294 de asistenţi maternali care au în grijă 447 de copii abandonaţi de proprii părinţi, însă, conform organigramei Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Prahova, numărul posturilor prevăzute este de 378. Din păcate, unii dintre copii sunt abandonaţi şi a doua oară. În acest an, opt asistenţi maternali au renunţat la copiii pe care îi aveau în plasament.

Cei mai mulţi asistenţi maternali sunt din Ploieşti (38) şi Măneciu (27), iar la polul opus se regăsesc localităţile Măgureni şi Ciorani, cu 12, respectiv 13 astfel de angajaţi.

Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe ploiesti@adevarul.ro!

Pentru ultimele noutăţi din Prahova, click pe poza de mai jos:

image
Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite