Proprietarii de pe Valea Prahovei nu se înghesuie să-şi asigure vilele!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aproape 27% dintre proprietarii care deţin case în Sinaia, Breaza şi Câmpina au încheiat până acum fie asigurarea obligatorie, fie cea facultativă pentru proprietăţile pe care le deţin, unele dintre ele estimate la sute de mii de euro. 

Prahovenii nu se înghesuie să-şi asigure locuinţele, nici măcar cei care deţin vile de lux pe Valea Prahovei. În ultima perioadă s-a înregistrat o uşoară creştere a numărului de asiguraţi, odată cu intrarea în vigoare a Legii 260/2008, republicată în 2011, privind asigurarea obligatorie a locuinţelor împotriva cutremurelor, alunecărilor de teren sau inundaţii.

Apariţia acestor norme a creat o serie de controverse în rândul autorităţilor locale, dar şi a proprietarilor, care în primă fază au înţeles că data limită pentru achitarea poliţei obligatorii este 5 august 2011 şi, nicidecum, termenul de la care începe această acţiune.

Din haosul creat au avut de câştigat firmele de profil, care şi-au rotunjit profiturile din sumele plătite de cei care s-au grăbit să-şi încheie poliţa de teama de a nu plăti amenzi. Însă, conform legii, oamenii se pot asigura până pe 4 august 2012, iar după această dată pot fi sancţionaţi în cazul în care nu se supun acestei cerinţe.

În prezent, la nivelul judeţului aproape 30% dintre cei care deţin un imobil de locuit şi-au încheiat o asigurare. Cele mai multe poliţe au fost încheiate în mediul urban, fapt la care se aşteptau şi asiguratorii.

„Informarea mult mai bună atât asupra beneficiilor, cât și asupra riscurilor, tind să cred că este principalul factor pentru care avem cei mai mulți asigurați din rândul locuitorilor de la orașe", ne-a declarat Dan Butnariu, directorul unei societăți specializate în activitățile de intermediere și brokeraj în asigurări și reasigurări din Ploiești.

De asemenea, reprezentanţii firmelor de profil se aşteptau să aibă un procent mai mare de asiguraţi şi pe Valea Prahovei, unde sunt ridicate cele mai multe vile de lux. Însă şi aici cifrele se menţin aproape de procentul stabilit la nivel judeţean, cam 27% sunt înregistraţi ca fiind asiguraţi.

Avertismente pentru...întârziaţi

Şi la nivelul Ploieştiului, Legea asigurărilor obligatorii a creat un adevărat haos. Dacă în primă fază, sute de ploieşteni, care şi-au încheiat o poliţă facultativă, care o include şi pe cea obligatorie, s-au trezit cu înştiinţări de la Serviciul Finanţe pentru a demonstra că au această asigurare, în perioada următoare ploieştenilor li se mai pregăteşte ceva.  Autorităţile locale vor da o hotărâre de Consiliu Local prin care cei care nu şi-au garantat locuinţele să primească avertismente. În acest sens, deja a fost fundamentat un proiect de hotărâre de Consiliu Local, care a fost postat, pe 19 septembrie, pe site-ul Primăriei Ploieşti şi care va fi supus dezbaterii în şedinţa de CL, care va avea loc în această săptămână.

Potrivit raportului de specialitate, „scopul acestei legi este protejarea locuinţelor cetăţenilor municipiului Ploieşti prin asigurare şi, potrivit art. 22 din Legea nr. 260/2008. Cei care nu au încheiat asigurarea obligatorie nu vor beneficia de despăgubiri de la bugetul de stat sau local pentru prejudiciile produse locuinţelor de dezastrele naturale". Avertismentele vor rămâne până anul viitor singurul mod de constrângere a celor care nu şi-au încheiat poliţele.

„Dat fiind că legea este interpretabilă, Primăria Ploieşti se va limita ca până în august 2012 să emită doar avertismente neasiguraţilor. Iniţial, noi am interpretat că data de 5 august a fost cea limită până la care se puteau încheia aceste poliţe, însă se pare că lucrurile nu stau aşa", ne-a declarat Oana Iacob, secretarul Primăriei Ploieşti.

Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe ploiesti@adevarul.ro!

Pentru ultimele noutăţi din Prahova, click pe poza de mai jos:

image
Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite