Primăria Ploieşti vrea să publice o listă a „ruşinii“ cu persoanele neasigurate!

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Amenzile pentru proprietarii locuinţelor neasigurate în caz de dezastre naturale vor veni abia din 2012 (foto: Alex Policală)
Amenzile pentru proprietarii locuinţelor neasigurate în caz de dezastre naturale vor veni abia din 2012 (foto: Alex Policală)

Reprezentanţii Primăriei Ploieşti au înţeles că data limită pentru achitarea poliţei obligatorii este 5 august 2011 şi, nicidecum, că acesta este termenul de la care este demarată acţiunea.

Conform Legii 260/2008, republicată în 2011, privind asigurarea obligatorie a locuinţelor împotriva cutremurelor, alunecărilor de teren sau inundaţii, oamenii se pot asigura până pe 4 august 2012, iar după această dată pot fi sancţionaţi.

Nu la fel este văzută legea şi la Ploieşti, unde autorităţile locale vor să publice, în această toamnă, o listă „a ruşinii" cu persoanele neasigurate, iar ulterior să aplice şi sancţiuni pecuniare, în ciuda faptului că nu există fondul legal pentru aşa ceva. Se pare că acest ultim aspect a ajuns şi la reprezentanţii municipalităţii ploieştene, care dau vina de haosul creat pe faptul că legea asigurărilor obligatorii nu este foarte clară.

„Dat fiind că legea este interpretabilă, Primăria Ploieşti se va limita ca până în august 2012 să emită doar avertismente neasiguraţilor. Iniţial, noi am interpretat că data de 5 august a fost cea limită până la care se puteau încheia aceste poliţe, însă se pare că lucrurile nu stau aşa", ne-a declarat Oana Iacob, secretarul Primăriei Ploieşti.

Cu toate acestea, în Consiliul Local (CL) Ploieşti a fost aprobat de curând un proiect conform căruia cei care nu şi-au asigurat până acum locuinţele să primească din nou avertismente. În acest scop va fi împuternicit Serviciul Public de Finanţe Locale Ploieşti.

În plus, reprezentanţii municipalităţii vor ca numele persoanelor neasigurate să fie făcute publice, prin postarea unei liste „a ruşinii" pe site-ul SPFL. Deocamdată, intenţia nu poate fi pusă în aplicare, întrucât hotărârea CL Ploieşti trebuie să primească viză de legalitate din partea Prefecturii Prahova.

Greşeală cu repetiţie!

Măsura nu este prima de acest gen. Mii de ploieşteni, care şi-au încheiat o poliţă facultativă, care o include şi pe cea obligatorie, s-au trezit cu înştiinţări de la SPFL pentru a demonstra că au această asigurare, iar dacă nu să se grăbească să achite poliţa pentru că altfel sunt pasibili de amenzi. Printre cei care au dat curs avertismentului respectiv s-a numărat şi Valeria Rădulescu.

„Mi-a fost teamă să nu mă amendeze, aşa că am renunţat pentru o lună la medicamente şi am încheiat asigurarea. Acum am aflat că nu era grabă, că până anul viitor mai aveam timp. Până în 2012 asta îmi va expira asigurarea, iar atunci alţi bani, altă distracţie", ne-a mărturisit indignată ploieşteanca.

Haosul a sporit „încasările"

Până în prezent, la Serviciul Public de Finanţe Locale Ploieşti au fost înregistrate 47.000 de poliţe de asigurare, dintre care aproximativ 30.000 erau facultative, ceea ce înseamnă că aproape 43% dintre proprietăţile din municipiu sunt acoperite în caz de cutremur, inundaţii sau alunecări de teren.

Până pe 4 august 2012, cei care nu şi-au încheiat o astfel de asigurare nu riscă nicio sancţiune, însă în cazul în care se vor confrunta cu problemele menţionate mai sus nu vor primi niciun ajutor de la stat. După această dată, încheierea acestei asigurări devine obligatorie, iar cei care nu achită poliţa de 10, respective 20 de euro, în funcţie de natura construcţiei, vor risca amenzi între 100 şi 500 de lei.

Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe ploiesti@adevarul.ro!

Pentru ultimele noutăţi din Prahova, click pe poza de mai jos:

image
Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite