Puțini prahoveni au încheiat polița de asigurare obligatorie a locuinței. După 15 iulie vin și amenzile

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Proprietarii de imobile mai au puțin timp la dispoziție pentru a-și încheia asigurarea obligatorie a locuinței, 15 iulie fiind termenul limită.

Cei care nu vor avea această poliță riscă să plătească amenzi între 100 și 500 de lei. În ciuda sancțiunii, care nu este deloc una mică, prahovenii nu s-au înghesuit să-și asigure locuințele.

Aproximativ 10% dintre proprietari s-au conformat legii în acest sens. Asiguratorii sunt siguri că procentul va mai crește pe ultima sută de metri, însă mulți își vor încheia această poliță abia după ce vor veni și primele sancțiuni. Sunt scutiți de această obligație persoanele care sunt declarate ca fiind cazuri sociale și proprietarii care au deja o asigurare a locuinței care include și cele trei tipuri de risc prevăzute în polița obligatorie: incendiu, cutremur și inundații.

Pentru locuințele de tip A din beton armat sau lemn, suma garantată este de 20.000 de euro, iar polița de asigurare este de 20 de euro. La imobilele de tip B, din chirpici, suma primită de cei afectați este de 10.000 de euro, iar prima este de 10 euro.

Firmele de profil au speculat momentul, unul care poate fi extrem de profitabil pentru bugetul lor, și au lansat pe piață asigurări facultative la 20 de euro polița, care le garantează asiguraților mai multe servicii. Cât despre profilul persoanelor care respectă litera legii îl regăsim pe locuitorul din mediul urban, cu vârsta între 30-50 ani, cu un venit peste 1500 lei.

„Informarea mult mai bună atât asupra beneficiilor, cât și asupra sancțiunilor pe care le riscă, tind să cred că este principalul factor pentru care avem cei mai mulți asigurați din rândul locuitorilor de la orașe", ne-a declarat Dan Butnariu, directorul unei societăți specializate în activitățile de intermediere și brokeraj în asigurări și reasigurări din Ploiești.

Asigurarea obligatorie a locuinței poate fi încheiată la una dintre cele 13 societăți, membre ale Pool-ului de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale (PAID): ABC Asigurări, Astra Asigurări, Ardaf, Carpatica Asig, Certasig, City Insurance, Credit Europe Asigurări, Euroins România, Generali, Grawe România, Groupama România, Uniqa Asigurări, Platinum Asigurări.

Constatarea contravențiilor și aplicarea sancțiunilor vor fi făcute de către autoritățile locale.

Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe ploiesti@adevarul.ro!

Pentru ultimele noutăţi din Prahova, click pe poza de mai jos:

image
Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite