Asigurarea obligatorie a locuinței, pe placul infractorilor din Ploiești

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Odată cu obligativitatea legislativă a asigurării locuinței au apărut și agenții falși care vând polițe la colț de stradă sau merg din ușă-n ușă.

Aceștia au speculat momentul și au început să dea lovitura, cu precădere, în rândul bătrânilor și locuitorilor din mediul rural, categorii de persoane ușor influențabile și care sunt mai puțin informate.

Înarmați cu tipizate, îmbrăcați elegant, cu legitimații, pentru a avea credibilitate, prezentând niște oferte de nerefuzat, așa-zișii agenți îi abordează în special pe oamenii în vârstă sau pe cei din mediul rural, profitând de faptul că mulți dintre ei nu sunt la curent cu noutățile legislative. Cei care cad în plasa infractorilor capătă în schimbul a unor sume importante pentru bugetul lor o hârtie scoasă la imprimantă, fără niciun fel de valabilitate. Alții au găsit chiar și maniere de constrângere a persoanelor indecise.

„A venit o bătrână zilele trecute, foarte speriată că va face închisoare dacă nu va încheia polița de asigurare obligatorie. Așa i-ar fi spus un agent de asigurări. Nu știu dacă o fi fost unul adevărat sau vreun infractor, dar ceea ce i-a spus este fals. În lege este precizat că persoanele care nu au asigurare obligatorie a locuinței plătesc amenzi între 100 și 500 lei și nu vor fi despăgubite în caz de incendii, inundații sau cutremure. Nicidecum că vor face închisoare", ne-a declat Dan Butnariu, directorul unei firme specializate în activitățile de intermediere și brokeraj în asigurări și reasigurări din Ploiești.

Este bine ca înainte să încheie o astfel de poliță, oamenii să se informeze fie la firmele de profil, fie la autoritățile locale. "Le recomandăm proprietarilor de imobile să nu prezinte niciun act de identitate agenților care le bat la ușă sau îi abordează la colț de stradă. De asemenea dacă sunt agresați sau contrânși în vreun fel de aceștia îi sfătuim să depună plângeri la Poliție" a declarat Raluca Brezeanu, purtător de cuvânt ISJ Prahova.

Polițe și la primării!

Pentru a facilita accesul tuturor cetățenilor la acest serviciu, Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale (PAID) a încheiat protocoale de colaborare cu primăriile pentru vânzarea polițelor.

Asigurarea obligatorie a locuinței poate fi încheiată la una dintre cele 13 societăți, membre ale PAID: ABC Asigurări, Astra Asigurări, Ardaf, Carpatica Asig, Certasig, City Insurance, Credit Europe Asigurări, Euroins România, Generali, Grawe România, Groupama România, Uniqa Asigurări, Platinum Asigurări. De asemenea pot opta și pentru o poliță facultativă care să aibă incluse și cele trei tipuri de risc, scoasă pe piață de toate firmele de profil.

Constatarea contravențiilor și aplicarea sancțiunilor vor fi făcute de către autoritățile locale. Amenzile pentru cei care nu vor avea o astfel de poliță variază între 100-500 de lei, în timp ce prețurile asigurărilor obligatorii sunt de 10 euro pentru locuințele din chirpici și 20 pentru cele din beton armat, cărămidă sau lemn.

Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe ploiesti@adevarul.ro!

Pentru ultimele noutăţi din Prahova, click pe poza de mai jos:

image
Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite