Un prahovean a dat lovitura cu mierea ecologică

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Prahoveanul este cel mai cunoscut apicultor de pe Valea Doftanei. Acesta vinde toaie soiurile de miere tot timpul anului pe Valea Doftanei

Este cunoscut de toţi turiştii bucureşteni şi ploieşteni care se duc pe Valea Doftanei, deoarece el este omul cu mierea. Aurel Stroe este omul cu mierea şi stupii de marginea drumului. Diferenţa, care l-a făcut atât de căutat este aceea că are cele mai bune şi ecologice produse, fără să apeleze la artificii pentru creşterea productivităţii. La 60 de ani, Aurel Stroe practică, de 17 ani  cu pasiune, apicultura. Locuieşte în comuna Băneşti iar în tinereţe a fost electrician în Câmpina, dar s-a pensionat anticipat din cauza unor afecţiuni medicale.

„Am pornit imediat după pensionare cu doi stupi iar acum am peste 150 de familii de albine. Nu a fost o pasiune din tinereţe, am descoperit-o pe parcurs, la 43 de ani. M-am ocupat cu atenţie de apicultură, iar mierea mea este perfect naturală, exact aşa cum mi-o dau albinele. Albina îţi dă destul cu condiţia să ai grijă de ea. Nu am băgat niciodată prostii în mierea mea deoarece îmi este frică de Dumnezeu şi mi-aş pierde imediat clienţii. Îmi vând mierea în acelaşi loc de 11 ani şi am vânzare bună. De fapt cea mai bună vânzare o am la sfârşitul săptămânii, iar ca anotimp, toamna şi iarna vând cel mai bine. Iarna mă caută lumea şi acasă ca să mai cumpere două, trei borcane cu miere, sau tinctură de propolis", ne-a spus acesta. O remorcă plină cu stupi este parcată pe marginea Drumului Judeţean 102I iar stăpânul nu pleacă de lângă albine până toamna, când le duce acasă la iernat. Acesta este plecat de acasă timp de şase luni pe an şi îşi petrece timpul cu albinele sale pe dealuri, la margini de păduri, având stupine în trei locuri: în Valea Doftanei, în Lunca Mare şi în comuna Băneşti.   

O afacere de viitor

După ce s-a retras din activitatea de electrician pe motiv de boală, Aurel Stroe s-a ales cu o pensie care acum se ridică la suma de 550 de lei, absolut insuficient pentru a-şi întreţine familia. Astfel s-a apucat de apicultură, iar după 17 ani de meserie reuşeşte să producă pe an peste trei tone de miere de toare felurile, pe care o vinde fără probleme. Acesta vinde atât miere polifloră, miere de conifere, de salcâm, de rapiţă, de tei cât şi faguri cu miere, ceară de albine sau propolis.  „Oamenii s-au schimbat, acordă foarte multă atenţie alimentaţiei sănătoase şi caută produse naturale, fără adaosuri", precizează Aurel Stroe. În ultimul an, încurajat de soţie, Aurel Stroe a aplicat cerere pe măsura 141 de finanţare cu fonduri europene, astfel că în ultimul an a reuşit să-şi cumpere din cei 1500 de euro primiţi anual, o centrifugă automată modernă, care a costat aproape tot atât şi care îl ajută să scoată mierea de pe rame mult mai rapid.

 Mulţumit de propriul destin

Aurel Stroe este căsătorit de 24 de ani, are două fete şi doi nepoţi o fetiţă de 13 ani şi un băieţel de numai un an. Se consideră un om fericit şi binecuvântat cu o familie frumoasă. Acesta ne-a spus că nu ar schimba nimic din destinul său, deoarece Dumnezeu i le-a orânduit pe toate aşa cum ar fi trebuit să fie. Apicultorul de la Valea Doftanei i-a insuflat microbul „meseriei" şi ginerelui său. Preţurile la produsele sale apicole nu sunt foarte piperate variind între 15-18 lei kilogramul de miere, însă produsele sunt foarte bune şi sănătoase. O dovadă a acestui lucru este faptul că Aurel Stroe nu are nevoie să vină la piaţă în Ploieşti pentru a-şi vinde produsele ci este căutat de către clienţi cu vechime.

Parcă dincolo de criză, de austeritate, de recesiune şi regres economic, Aurel Stroe a găsit o nişă de vânzări pentru care clienţii nu se zgârcesc, produsele ecologice apicole.

Ce-i place

Aurel Stroe spune că-i place ceea ce face în prezent. Practică apicultura cu aceeaşi pasiune ca la începuturi şi iubeşte liniştea naturii, viaţa în aer liber şi plimbările.

Ce nu-i place

În domeniul apiculturii nu-i plac oamenii care-şi bat joc de munca lor şi îşi păcălesc clienţii în încercarea de a scoate profituri cât mai mari. De asemenea nu poate să-i înţeleagă pe oamenii care nu pun suflet în ceea ce fac.

Profil

Născut: 9 iunie 1951 Băneşti

Studii: Absovent bacalaureat, studii apicole

Familie: Căsătorit, două fete, doi nepoţi

Mierea de albine poate constitui remediu pentru diverse afecţiuni fizice ?

În mod sigur, de exemplu reglează problemele legate de astm, şi ale plămânilor în general. Este un aliment dar poate fi considerat şi un medicament care reglează funcţiile normale ale organismului.

Ce faceţi cu banii câştigaţi din apicultură ?

O parte revin familiei, pentru că pensia mea este foarte mică, iar restul îi reinvestesc în alte familii de albine şi scule apicole.

Vă place să staţi departe de familie aproape jumătate de an?

Este o pasiune care trebuie întreţinută, altfel nu mai e pasiune, iar albinele sunt pretenţioase. Mai era o vorbă: Mai dulce înţepătura de albină decât gura nevestei. Glumesc, acord timp suficient şi familiei.

Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe ploiesti@adevarul.ro!

Pentru ultimele noutăţi din Prahova, click pe poza de mai jos:

image
Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite