Ploieșteanca Andra Lezza este ambasador al Universității Jacobs din Bremen FOTO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Andra Lezza este una dintre româncele care promovează numele Ploieștiul și al școlii românești dincolo de granițe. Are 20 de ani, este studentă în grupa de elită a Jacobs University Bremen, la profilul Informatică, și a fost desemnată și ambasador al instituției.

A fost acceptată la aproape zece universități și colegii, cele mai multe din Statele Unite, însă din cauza lipsei banilor a ales-o pe cea din Germania, unde bursa îi acoperă aproape integral cheltuielile. 

Studentă din timpul liceului

A aflat că va fi studentă înainte de a termina Colegiul Național „I.L. Caragiale" Ploiești, datorită aplicațiilor trimise la universitățile din străinătate și notate cu punctaj foarte mare. Dorința de a studia la una dintre instituțiile de prestigiu a avut-o încă de la vârsta de 11-12 ani, în urma vizualizării unui reportaj în care erau prezentate condițiile și perspectivele pe care le oferă mediul universitar internațional. A muncit din greu, a dedicat studiului mai bine din jumătate de zi și a reușit.

„Cei care studiem la Jacobs University Bremen  nu suntem genii asemenea celor de la Oxford sau Cambridge, suntem oameni normali, dar care muncim. Eu studiez aici între 10 și 15 ore pe zi, îmi place foarte mult ceea ce fac, iar dacă nu ții materia din scurt nu faci față ", ne-a declarat Andra.

image

Nu a vrut să se specializeze în România din cauza nedreptății, dar și a puținelor perspective pe care i le oferea finalizarea unei facultăți din țară. „Acolo toată lumea are șanse egale dacă muncește. Nu se ține cont de nume, de grade de rudenie sau alte criterii, care la noi, adesea, fac diferența. Nu mi-a plăcut nedreptatea, am avut parte de ea în timpul liceului, iar acest lucru m-a ambiționat și mai tare să plec la studiu în afara țării", a completat tânăra ploieșteancă.

Românii sunt cei care „cântă“ la Bremen!

Acum este colegă cu tineri veniți la studiu din aproape 120 de țări, limba engleză,  fiindu-le singurul numitor comun.

Se mândrește cu faptul că la Universitate din Bremen românii sunt văzuți ca studenții cei mai inteligenți și bine pregătiți. „ La matematică avem un profesor rus, care atunci când ne dă o problemă întreabă întâi dacă românii știu și apoi îi întreabă și pe ceilalți despre soluțiile temei date. Peste 60-70% dintre studenții de la noi din țară fac parte din grupele de elită de aici. Mulți dintre cei din anii II și III de studiu sunt asistenții profesorilor universitari", ne-a mai spus Andra Lezza.

Își dorește ca după finalizarea studiilor de Licență să le urmeze pe cele de Master și Doctorat în Statele Unite ale Americii. Și-ar fi dorit ca și facultatea s-o fi făcut tot acolo, însă resursele financiare nu i-au permis acest lucru.

Vrea să lucreze în cercetare, însă nu în România. Nu visează asemeni altor colegi de-ai ei, care vor să revină în țară pentru a schimba ceva. „Îi las pe ei să facă primii pași, eu sunt mai sceptică în privința reușitei lor", a conchis tânăra ploieșteancă, devenită între timp și ambasador al instituției germane.

Utilul și plăcutul

Costurile pentru un an universitar la Jacobs University Bremen se ridică la 20.000 de euro, sumă pe care reușește s-o acopere aproape integral din bursa ei. Pentru a avea bani de buzunar, Andra și-a luat un job part-time la cantina universității, unde este plătită cu 8 euro pe oră.

Și când nu este la studiu sau la serviciu, tânăra poate fi găsită la cursul de dans, una dintre marile ei pasiuni, sau în echipele care se ocupă de organizarea diverselor evenimente din campus, cum a fost Olimpiada Internațională de Informatică din acest an.

„Aici m-am întâlnit cu Victor Ionescu, student la Oxford, iar din echipa de organizare au făcut parte Victor Savu, Cotizo Sima, Bogdan Matica, foști colegi de liceu, actuali colegi la Bremen. Toți suntem ploieșteni și am avut-o ca profesor de Informatică pe Dana Lică", ne-a mărturisit Andra.

De altfel, Dana Lică este cel mai nominalizat cadru didactic al campaniei „Profesori cu care Ploieștiul se mândrește" .

Profesori și studenți de pe tot Mapamondul

Universitatea Jacobs a fost deschisă oficial în 2001 ca „Universitatea Internațională Bremen" (IUB - International University Bremen). În toamna lui 2006, Fundația Elvețiană Jacobs a investit aici 200 milioane de euro, reprezentând  cea mai mare donație privată făcută vreodată în Europa unei instituții de învățământ superior. Ca apreciere a acestui fapt, conducerea universității a decis să îi schimbe numele în Jacobs Universtiy Bremen.

În prezent, aici studiază peste 3.000 de studenți, cărora le predau aproape 400 de profesori, specialiști în cercetare și asistenți universitari.

Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe ploiesti@adevarul.ro!

image
Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite