Cum a ajuns judeţul Prahova dator cu 15 milioane de lei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mai multe primării din Prahova şi Consiliul Judeţean trebuie să dea înapoi 15 milioane de lei pentru o serie de proiecte europene la care Ministerul Dezvoltării a găsit nereguli.

Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului a găsit mari probleme la mai multe proiecte importante desfăşurate în judeţul Prahova. Pe lista neagră se află inclusiv primăriile celor două municipii din Prahova, Ploieşti şi Câmpina, dar şi Consiliul Judeţean.

Eroare de proiectare la Primăria Ploieşti

La Ploieşti, Primăria a depus un proiect pentru construirea Parcului Municipal Vest, anunţat drept cel de-al patrulea ca suprafaţă din ţară. Problema e că nici măcar n-au început lucrările şi Ministerul Dezvoltării a găsit deja o problemă. Instituţia a impus o corecţie de 10% pe partea de proiectare.

„Există această corecţie, dar noi n-am primit niciun răspuns oficial în care să se arate care a fost problema găsită. Am contestat decizia de impunere, la Ministerul Finanţelor", a declarat Cătălina Bozianu, viceprimarul Ploieştiului, citată de ziarul Telegrama.

Probleme au fost găsite şi la Câmpina. Pasajul Dacia, care uşurează intrarea în DN1, recent inaugurat, este şi el pe lista proiectelor pentru care Ministerul cere înapoi o parte din bani. Corecţia impusă este de 5%. La o valoare a finanţării UE de 4,6 milioane de euro, Primăria Câmpina trebuie să plătească peste 200.000 de euro. Preşedintele Consiliului Judeţean Prahova, Mircea Cosma, a precizat că, potrivit dosarului ajuns de la minister la CJ, este foarte probabil ca administraţia din Câmpina să fie obligată să dea înapoi toată suma primită, din cauza unor modificări făcute la proiect.

Plătim 5 milioane de euro pentru o gafă

Din cauza unei nereguli invocate în timpul licitaţiei, Autoritatea Naţională de Audit din cadrul MDRT cere înapoi peste 5 milioane de euro aferente lucrărilor la DJ 101 G, desfăşurate în perioada 2009-2010 de Consiliul Judeţean Prahova şi Consiliul Judeţean Dâmboviţa.

Într-o primă fază, anul trecut, Ministerul a impus o corecţie de 25% din valoarea proiectului. Asta a însemnat că, din start, cele două instituţii au avut de dat înapoi 1,25 milioane de euro, din care judeţului Prahova i-a revenit aproape un milion, în calitate de titular al proiectului. Oficialii de la Bucureşti au considerat că, la procedura pentru desemnarea constructorului, comisia de licitaţie mixtă, compusă din trei oameni de la noi şi doi de la Dâmboviţa şi condusă de actualul prefect, Adrian Semcu, a ignorat un punct de vedere transmis de Consiliul Naţional pentru Soluţionarea Contestaţiilor. Problema a plecat de la faptul că o firmă a depus o solicitare, admisă de CNSC, însă comisia a desfăşurat procedura în continuare, fără a ţine cont că punctul de vedere al Consiliului impunea modificarea câtorva prevederi.

Cele două consilii au plătit cei 1,25 de milioane de euro, însă recent au primit o altă veste proastă: MDRT a anunţat că va impune o corecţie pentru toată suma, mai precis 5,13 milioane de euro.

Proiectul a fost desfăşurat în perioada 2009-2010 şi a vizat modernizarea unui drum judeţean care leagă cele două judeţe, pe ruta Tătărani - Brazi - Tinosu - Şirna - Hăbud - Crivăţu. Drumul are aproape 30 de kilometri, din care 23 pe raza judeţului nostru. Drumul a fost inaugurat pe 31 mai 2010, în prezenţa Elenei Udrea.

„Nu există regiune de dezvoltare în România care să nu fi avut procente de corecţie. În cajul DJ 101G, lucrarea a fost finalizată în 2010. Ordonanţa 66, despre sancţiunile care se aplică, s-a dat în 2011. Am fost penalizaţi cu 25%,. Pe care i-am plătit, dând în judecată, în acelaşi timp, autoritatea de management, adică MDRT, pentru c-am fost amendaţi pe o ordonanţă care a apărut la un an după punerea în funcţiune. Contractul a avut toate avizele necesare. Problema la licitaţie a plecat de la faptul că firma respectivă a depus o contestaţie imediat după deschiderea ofertelor. Pentru că acestea fuseseră aflate de toţi concurenţii, comisia a hotărât să continue licitaţia. Răspunsul de la CNSC a venit prea târziu. Ar fi trebuit să dăm în judecată CNSC-ul, dar am considerat că vom amâna şi mai mult lucrările", a declarat mircea Cosma, preşedintele CJ Prahova.

Probleme în multe oraşe

MDRT a mai aplicat sancţiuni şi în Buşteni, pentru proiectul turistic „Buşteni - staţiune renăscută", Mizil şi Breaza, pentru mai multe lucrări de asfaltare. În total, în regiunea de dezvoltare Sud Muntenia au fost impuse corecţii de 90 de milioane de lei. De aici, Prahova are de achitat 15 milioane, echivalentul a 3,5 milioane de euro, şi stă mai bine decât judeţe ca Teleorman sau Dâmboviţa. Totuşi, dacă se vor aplica şi corecţiile de 100% pentru CJ şi Primăria Câmpina, suma va ajunge la aproximativ 12 milioane de euro, informează cotidianul Telegrama.

Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe ploiesti@adevarul.ro!

image
Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite