Ploieşti: Sorin Hartman este antrenorul campioanei naţionale la baschet

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sorin Hartman consideră că disciplina şi profesionalismul reprezintă cheia succesului pentru a ajunge la performanţă în baschet.

A început să joace baschet de la vârsta de opt ani, la început din curiozitate, iar pe urmă a devenit pasionat de acest sport şi nu a mai putut să renunţe. "Mă simţeam stingher prima dată, nu cunoşteam pe nimeni, eram mic şi fizicul nu mă ajuta prea mult. Ceilalţi băieţi erau mai mari şi îmi era frică să nu mă accidenteze", povesteşte Sorin Hartman despre începutul carierei sale.

Baschetbalistul a jucat la mai multe echipe din ţară, dar cea mai bună performanţă ca junior a avut-o cu echipa Liceului "Alexandru Ioan Cuza" când a luat titlul de campion naţional şi la Clubul Sportiv Şcolar Ploieşti, unde a ieşit vicecampion. Deşi spune că în general a fost un copil cuminte, Sorin îşi aduce aminte cu zâmbetul pe buze de o peripeţie din clasa a IX-a, pe când se afla în cantonament la Buşteni. "Luându-ne după un coleg care era supărat că fusese refuzat la dans de o fată, am găurit toţi pereţii camerei în care stăteam cu ganterele. Când am fost descoperiţi, antrenorul ne-a aplicat o corecţie fizică şi morală de ţinut minte şi ne-a trimis acasă, deşi urma să mergem la turneul final. Pe urmă ne-a iertat şi am plătit o amendă pentru renovarea camerei".

Jucător şi antrenor la Asesoft

De la înfiinţarea campioanei la baschet a României, Sorin a jucat la  CSU Asesoft. Aici a avut cele mai multe realizări pe plan profesional. A câştigat şapte titluri naţionale, dintre care cinci ca jucător, iar două ca antrenor secund şi FIBA Europe Cup în 2005, tot în calitate de jucător. În 2009 şi-a încheiat cariera ca jucător la CSU Asesoft şi a schimbat locul din teren cu cel de pe banca tehnică, devenind antrenor secund. "Iubesc acest club şi nu aş fi putut fi în altă parte. Colegii m-au primit foarte bine şi în calitate de antrenor şi mi-a fost uşor să mă adaptez". Sorin Hartman a trecut şi prin momente mai puţin plăcute pe parcursul carierei sale.

La un antenament în anul 2005, acesta a avut o dublă fractură deschisă la o mână, iar doctorul i-a spus că îi trebuie 5-6 luni pentru a se recupera. Însă, după o recuperare de trei luni cu doctorul echipei Virgil Rotaru, acesta era iar pe terenul de joc. De anul acesta, Sorin Hartman se ocupă de grupele de copii minibaschet care s-au format în cadrul clubului. "Avem câte şase antrenamente pe săptămână, trei dimineaţa şi trei seara, iar în vacanţa de vară vom participa la campionatul naţional de minibaschet. La jumătatea lunii mai voi merge în fiecare şcoală pentru a mai selecta câte un copil sau doi pentru Academia de Baschet Asesoft".

ÎNTREBĂRI ŞI RĂSPUNSURI

Care sunt cele mai plăcute momente ca antrenor?

Este plăcut atunci când câştigi un meci foarte greu prin dăruirea jucătorilor şi prin tactica pe care o impui în acel meci. Ai un sentiment plăcut la sfârşitul campionatului, atunci când ridici medalia şi cupa deasupra capului.

Cum procedaţi înaintea unui meci?

Înainte de fiecare meci, cercetăm tehnicile de echipă, potenţialul fizic şi motric al fiecărui jucător, iar în funcţie de asta stabilim planul de apărare şi atac.

CE-I PLACE

"Îmi place să joc tenis de masă şi şah. Îmi place să văd filme bune, în special comedii, iar serialul preferat este <<Seinfeld>>. Îmi place să călătoresc ori de câte ori am ocazia."

CE NU-I PLACE

"Nu-mi place să fiu minţit, îmi place corectitudinea. Prefer să mi se spună adevărul chiar dacă acesta nu e plăcut. Urăsc să merg cu fetele la cumpărături".

PROFIL

Născut
28.04.1977, Bucureşti

Studii
Academia Naţională de Educaţie Fizică şi Sport Bucureşti

Profesie
profesor-antrenor

Familie
mai are o soră

Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe ploiesti@adevarul.ro!

logo ads
Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite