Percheziţii domiciliare în Prahova. Sunt căutate mai multe persoane pentru evaziune fiscală cu cereale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Procurorii DIICOT Botoşani efectuează 31 de percheziţii domiciliare, pe raza mai multor judeţe, printre care şi Prahova pentru destructurarea unui grup infracţional organizat, constituit din peste 40 de persoane, specializat în săvârşirea infracţiunilor de înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave şi evaziune fiscală.

"În Prahova au loc opt percheziţii dintre care cinci în Ploieşti, iar restul în judeţ. Au fost găsite mai multe documente, iar persoanele vizate urmează să fie audiate la sediul DIICOT Botoşani", ne-a declarat Constantin Furtună, comisar şef al Brigăzii de Combatere a Crimei Organizate.

Învinuiţii achiziţionau cereale de la producători primari, plătind în numerar şi utilizând borderouri de achiziţie falsificate.

Cerealele erau transportate, folosindu-se documente fictive de însoţire a mărfii, şi livrate către bazele mari de achiziţie, prin intermediul unor societăţi comerciale controlate de către învinuiţi, iar sumele de bani reprezentând preţul cerealelor erau direcţionate în conturile societăţilor comerciale, de unde erau ridicate imediat, în numerar, de către membrii grupării.

Au fost înfiinţate peste 30 de societăţi comerciale, care erau folosite o perioadă limitată de timp, acumulând datorii semnificative către bugetul de stat, constând în TVA şi impozit pe profit, după care activitatea comercială a firmelor înceta, consecinţa directă fiind eludarea plăţii taxelor şi impozitelor aferente.

O altă modalitate de acţiune a învinuiţilor a constat în racolarea de noi membri, în principal cetăţeni din Republica Moldova şi determinarea acestora să semneze documentele de înfiinţare sau preluare a unor firme tip ,,fantomă", societăţi utilizate de către membrii grupării în derularea activităţilor infracţionale.

După o perioadă scurtă de activitate comercială, fără plata taxelor aferente activităţii desfăşurate, se efectua schimbarea fictivă a sediului social şi era distrusă evidenţa contabilă, în scopul împiedicării controlului fiscal şi stabilirii obligaţiilor de plată către bugetul de stat.

Prejudiciul cauzat prin activitatea infracţională este estimat până la acest moment ca fiind în sumă de 500.000 euro.

Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe ploiesti@adevarul.ro!

logo ads
Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite