Oana Iacob răspunde de actele oficiale ale Primăriei Ploieşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Oana Iacob spune că meseria pe care o practică este o continuă provocare şi îşi doreşte atât cât poate să îi ajute pe ploieşteni să-şi rezolve problemele.

Oana Iacob nu s-a gândit niciodată că va lucra în administraţia publică. „Prima meserie pe care mi-am dorit-o a fost stewardesă, iar pe urmă am vrut să devin profesoară. Viaţa însă a făcut să mă angajez la Consiliului Judeţean", spune Oana Iacob. Timp de 13 ani, a lucrat în cadrul Direcţiei Juridice a Consiliului Judeţean, îndeplinind funcţia de director. Oana Iacob a nimerit o perioadă aglomerată la începutul carierei sale în administraţie. Acesta a fost însă şi motivul pentru care s-au făcut angajări în acea perioadă. Oana reprezenta Consiliul Judeţean, dar şi consiliile locale în procesele în care acestea erau implicate. „Aveam foarte multe procese pe Legea 112 cu restituirea caselor naţionalizate. Aveam şi câte 17 dosare pe zi".

Volum de muncă mare

Anul trecut, când fostul secretar al Primăriei Ploieşti s-a pensionat, Oana Iacob a fost transferată pe această funcţie. „Anii petrecuţi la consiliu au fost fericiţi pentru mine şi datorită colectivului extraordinar pe care l-am avut. După 13 ani, este greu să o iei de la capăt, însă nu imposibil. A fost dificil la început, dar nu e nimic străin de ce am făcut până acum". Oana Iacob spune însă că volumul de muncă este mult mai mare la noul loc de muncă. Secretarul primăriei este cel care asigură legalitatea tuturor documentelor care ies din primărie, inclusiv a dispoziţiilor şi hotărârilor consiliului local.

„Trebuie să fii foarte bine pus la punct cu legislaţia, mai ales că aceasta se schimbă de la o zi la alta. De exemplu, înainte de fiecare şedinţă de consiliu local, mă pregătesc, pentru a fi gata să răspund la orice nelămurire ridicată de vreun consilier local. Este foarte obositor, însă mă bucur de o relaţie bună cu colegii şi este important să facem o echipă pentru ca lucrurile să meargă înspre bine".

A dat cu subsemnatul la DNA

De-a lungul carierei sale, Oana Iacob s-a confruntat şi cu situaţii mai puţin plăcute. Pentru că semnătura ei era pe toate documentele oficiale, de câteva ori a fost chemată la Direcţia Naţională Anticorupţie ca martor sau înfăptuitor în diferite dosare anchetate de procurori. „Este neplăcut să primeşti adrese acasă de la DNA şi să îi explici familiei de ce trebuie să te prezinţi să dai declaraţii chiar dacă eşti nevinovat. Însă, acesta este unul din riscurile meseriei. În alte cazuri, am avut şi o plângere pe Legea 10 din partea unui petiţionar".

ÎNTREBĂRI ŞI RĂSPUNSURI

Aţi lucrat în timpul facultăţii?

Da, în timpul facultăţii am lucrat ca grefier la Judecătorie şi la Tribunalul Prahova. Făceam naveta Ploieşti-Bucureşti, dar mi-a fost de mare ajutor acea perioadă.

Când ajungeţi acasă vă detaşaţi de munca de la birou?

În cursul săptămânii nu am cum să nu mă mai gândesc deloc la treburile de serviciu. Îmi mai aduc aminte câte ceva când ajung acasă, mai studiez. Însă, în weekend, mă detaşez complet.

Este necesară o restructurare a personalului din administraţie?

Nimeni nu se gândeşte la activitatea desfăşurată de o administraţie, care este imensă. Aproape se face voluntariat. Unii oameni au o imagine falsă. De multe ori, suntem catalogaţi ca şpăgari, însă nu este aşa.

CE-I PLACE

„Îmi place să citesc foarte mult, orice gen de cărţi, dar în special cele poliţiste. În măsura în care am bani, îmi place să mă plimb în străinătate. Mi-au plăcut foarte mult Italia şi Veneţia".

CE NU-I PLACE

„Nu-mi place să fiu minţită. Nu-mi plac egoismul să răutatea de care dau dovadă oamenii în ultimul timp. Probabil că sărăcia şi lipsa banilor ne-au dezumanizat".

PROFIL

Născută
15 noiembrie 1968, Iaşi

Studii
Facultatea de Drept Bucureşti

Profesie
jurist

Familie
un copil

Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe ploiesti@adevarul.ro!

logo ads
Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite