Ploieşti: Mariana Dragu, învăţătoarea cu metode originale de predare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mariana Dragu nu vine niciodată cu lecţia nepregătită la şcoală, chiar dacă ea este cea care îi ascultă pe cei mici.

„De când eram la grădiniţă, îmi doream ca atunci când o să fiu mare să lucrez cu copiii. Fac totul cu mare drag şi pun suflet în ceea ce fac", spune Mariana Dragu, care a intrat în sistemul de învăţământ în 1986. Pentru că nu avea buletin de oraş, iniţial a fost repartizată să predea într-o comună prahoveană. „Copiii de la ţară sunt în general mai liniştiţi decât cei de la oraş şi cu mai mult bun-simţ. Însă, pot spune că îi mulţumesc lui Dumnezeu pentru copiii pe care i-am avut până acum pentru că am avut parte de generaţii bune".

Din 1997, Mariana Dragu predă la clasele I-IV de la Colegiul Naţional „Jean Monnet". Învăţătoarea nu se limitează numai la orele stricte din programa şcolară, ci încearcă se ocupe cât mai mult posibil şi de latura educativă a micuţilor. Mariana Dragu organizează lecţii în colaborare cu muzeele din Ploieşti şi participă la acţiuni ecologice împreună cu copiii.

Pictează icoane pe sticlă

Învăţătoarea spune că micuţii devin mult mai receptivi atunci când ora de desen sau de lucru manual se desfăşoară în altă locaţie decât sala de curs. „Acum, în preajma sărbătorilor de Paşti, am fost cu elevii la Muzeul de Artă, unde au pictat icoane pe sticlă. Am pictat şi eu împreună cu ei. Acestea au fost înrămate, urmează să fie sfinţite, iar pe 26 aprilie copiii vor dărui lucrările lor bătrânilor de la azilul de la Pucheni. În timp ce copiii au desenat şi au încondeiat ouă, le-am citit materiale despre simbolistica acestora şi despre obiceiurile pascale". 

Anul trecut, copiii de clasa a IV-a din clasa Marianei Dragu au participat la o acţiune de plantare de copaci în zona Crângu lui Bot. „Copiii au fost foarte încântaţi de această acţiune şi deşi trebuiau doar să planteze copaci, aceştia au săpat inclusiv gropi. Şi-au botezat copacii, le-au pus diferite fundiţe şi bileţele pentru a-i recunoaşte, iar unii dintre ei se duc periodic pentru a vedea cât de mult a crescut copacul pe care l-a plantat".

Apreciată de foştii elevi

Învăţătoarea este foarte apropiată de copiii de la clasă, iar unii dintre ei îi spun lucruri pe care ar trebui să le vorbească acasă cu părinţii. „Copiii vorbesc tot timpul. Iar unii dintre ei vorbesc pentru că simt nevoia să comunice cu cineva. Sunt foarte drăgălaşi, însă trebuie să ştii şi cum să îi faci să te asculte". Mariana Dragu spune că nu există zi în care unii dintre foştii săi elevi care acum sunt clasa a V-a să nu treacă pe la clasă pentru a o vedea. „Am rămas apropiată de foştii elevi. La începutul acestui an şcolar foşti elevi de-ai mei care trebuiau să înceapă primul an de facultate mi-au adus flori şi mi-au urat un an bun. Acest lucru înseamnă foarte mult pentru mine".

ÎNTREBĂRI ŞI RĂSPUNSURI

Ce surprize le pregătiţi copiilor la sfârşitul clasei a IV-a?

Toţi copiii primesc câte un DVD compus din filmuleţe cu diferite activităţi organizate pe parcursul anilor şcolari, cu cele mai frumoase momente, dar şi alte surprize.

Ce alte acţiuni aţi mai avut împreună cu cei mici?

Am avut acţiuni de ecologizare în curtea şcolii şi în parcul „Tineretului", dar şi lecţii de desen în natură.

Cât de receptivi sunt copiii atunci când le vorbiţi de protecţia mediului?

Pentru că atunci când am vizitat diferite pepiniere s-au mirat de cât de greu creşte un brad, de sărbătorile trecute, majoritatea şi-au cumpărat brazi artificiali sau în ghiveci.

CE-I PLACE

„Îmi place primăvara, atunci când totul renaşte. Îmi plac florile, peisajele minunate şi copacii înfloriţi. Îmi place să călătoresc. În călătorii, îmi place să vizitez locuri noi, să cunosc mulţi oameni cu obiceiurile şi tradiţiile lor. Îmi place să citesc foarte mult".

CE NU-I PLACE

„Nu-mi plac oamenii prefăcuţi şi ascunşi. Nu-mi place lipsa de educaţie care e tot mai acută în ultimii ani. Nu-mi plac treburile făcute de mântuială".

PROFIL

Data naşterii
23 decembrie 1967, Şirna

Studii
Facultatea de Sociologie şi Psihologie - Universitatea „Spiru Haret" Bucureşti, Master în „Managementul organizaţional şi al resurselor umane"

Profesie
profesor pentru învăţământul primar

Familie
căsătorită, un băiat

Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe ploiesti@adevarul.ro!

logo ads
Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite