Ploieşti: Marian Spătaru are o colecţie inedită de păpuşi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Marian Spătaru este un colecţionar împătimit
Marian Spătaru este un colecţionar împătimit

Braşoveanul are o valoroasă colecţie de păpuşi pe care a expus-o pentru prima dată la Muzeul Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova.

Marian Spătaru ar fi invidiat de orice copil. Motivul îl constituie colecţia de păpuşi cu care se poate lăuda. Este vorba despre 128 de păpuşi care fac trecerea prin moda franceză şi cea europeană în general, de la romani şi până în secolul XX.  Bărbatul a intrat în posesia colecţiei acum cinci ani, când a cumpărat-o de la o femeie din Bucureşti, aceasta la rândul ei primind-o moştenire de la familia ei. „Nu este meritul meu de a fi realizat această colecţie, ci doar de o salva de la dispariţie sau de a lua destinaţia altor ţări. Am înţeles că au mai fost oferte de la persoane din Japonia, America. Colecţia a fost fost realizată de o familie din Bucureşti, iar fiecare păpuşă a fost îmbrăcată cu vestimenţia adecvată epocii pe care o reprezintă, accesoriile fiind migălite cu multă răbdare", spune braşoveanul.

A expus la Ploieşti

În momentul în care a primit colecţia, Marian Spătaru a primit şi o documentaţie scrisă pentru fiecare păpuşă în parte, în care era descrisă vestimentaţia, coafura şi alte detalii despre exemplarul respectiv. Deşi se fereşte să spună cât l-a costat inedita colecţie, Marian Spătaru ne-a zis doar atât:  „Cei care ştiu cât am dat pe ea, au zis că sunt nebun. Dar, m-a impresionat ceea ce reprezintă prin acest tot unitar şi nu-mi pare rău nicio clipă pentru banii pe care i-am cheltuit". Colecţia a fost adusă la Ploieşti la începutul acestei luni, unde a fost expusă la Muzeul Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova.



„Am fost foarte bucuros când doamnele de la muzeu m-au contactat şi m-au întrebat dacă sunt de acord să expun colecţia la Ploieşti. Eu oricum nu am unde valorifica colecţia acasă, pentru că nu am spaţiul necesar. Iar personalul de aici a fost foarte dedicat, au curăţat păpuşile care mai erau acoperite de praf şi le-au aranjat atât de frumos pentru ca toată lumea să se poată bucura de această colecţie minunată. Eu nu am nicio pretenţie materială, sunt mulţumit doar dacă colecţia este valorificată prin această modalitate".

image

Colecţionează şi ceasuri

Pe lângă păpuşi, Marian Spătaru a mai colecţionat şi peste 150 de ceasuri şi pedule ţătăneşti, de la sfârşitul secolului al XVIII-lea. „Colecţia a fost începută de mine acum aproximativ 30 de ani şi mă pot mândri că am şi câteva dintre exemplarele expuse la Muzeul Ceasului din Ploieşti".   

La Braşov, Marian Spătaru deţine un magazin de antichităţi, ocupându-se, totodată, şi de restaurarea obiectelor vechi. „Sunt autodidact în domeniu, însă colaborez şi cu mai mulţi restauratori, de la care învăţ în fiecare zi".

ÎNTREBĂRI ŞI RĂSPUNSURI

Ce mai colecţionaţi în afară de ceasuri şi păpuşi?

Am şi o frumoasă colecţie de pictură. Mă fascinează portretele, consider că acestea înseamnă măiestrie absolută în pictură. Visul meu este să pot realiza o expoziţie de portrete.

Unde vă ţineţi colecţiile?

Din păcate, nu am un spaţiu suficient de mare pentru acestea. Şi atunci, ele se regăsesc peste tot prin apartament. Doar în baie şi bucătărie nu există, pentru că se strică din cauza aburului.

Este costisitor sa fii colecţionar?

Da, iar câteodată mai ies şi discuţii în familie. Dar pasiunea este mare şi atunci poţi trece peste toate.

CE-I PLACE

„Îmi place foarte mult să colecţionez diverse lucruri, de la pictură până la obiecte tehnice. Îmi place să cutreier lumea, să vizitez muzee, târguri de antichităţi, poduri de case unde se pot găsi mici comori".

CE NU-I PLACE

„Nu-mi plac mitocănia, minciuna. Nu-mi plac kitsch-urile în orice sector al vieţii cotidiene şi faptul că după revoluţie ne confruntăm cu o răsturnare a valorilor. Sunt rare ocaziile în care aflăm ceva despre persoane care au făcut cunoscut acest neam în lume".

PROFIL

Născut

4 august 1961, Braşov

Studii
Facultatea Tehnologia Construcţiilor de Maşini Braşov

Profesie
inginer

Familie
căsătorit, are trei copii

Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe ploiesti@adevarul.ro!

logo ads
Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite