Ploieşti: Maria Ţiplea este jurnalista care face prăjituri de casă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Vine din inima Maramureşului în centrul Ploieştiului pentru a vinde prăjituri de casă umplute cu tot felul de crème delicioase.

Maria Ţiplea are 21 de ani şi studiază jurnalismul la Cluj Napoca. Împreună cu mama şi cu surorile sale, tânăra prepară în bucătăria proprie dulciuri sănătoase, fără E-uri, gelatină şi întăritori, pe care le vinde la târguri din ţară.

„Cineva ne-a zis că este cazul să ne extindem afacerea de familie. Noi avem o pensiune în Ocna Şugatag, din Maramureş, iar mama îşi primea turiştii cu prăjituri de casă, pentru care este renumită în zonă. Ni s-a spus să începem să pregătim astfel de dulciuri în cantităţi mai mari şi să le vindem. Aşa au ajuns produsele noastre şi în casele altor români. Iniţial, am vândut dulceţuri de casă, ecologice şi tradiţionale, din afine, gogonele şi căpşune, toate preparate după reţete vechi", îşi aminteşte Maria.  

Îşi fidelizează clienţii

Din două în două săptămâni, în weekend, Maria vine în Ploieşti încărcată cu torturi cu ciocolată şi vanilie, salamuri de biscuiţi, plăcinte cu măr şi brânză şi prăjituri cu nucă şi stafide. Pe o tarabă modestă din centrul municipiului, viitoarea jurnalistă îmbie trecătorii să guste din delicioasele deserturi pregătite cu mâinile sale.

„Toate sunt cu ingrediente naturale, nu folosim margarină, conservanţi şi alte substanţe nocive. Şi, ce e mai important, le oferim gratuit ploieştenilor câte o bucăţică din produsul la care poftesc pentru a se convinge singuri cât de bun este. Aşa am reuşit să ne facem clienţi fideli, care caută mereu dulciurile noastre", susţine tânăra. Maria povesteşte că, la fiecare două săptămâni, ziua de joi este rezervată preparării cremelor şi a blaturilor.

Vrea să dezvolte afacerea

În bucătăria casei sale este agitaţie de la primele ore ale dimineţii şi până  a doua zi dimineaţă, când prăjiturile sunt încărcate în maşină pentru a lua drumul târgului de la Ploieşti.

„E drum lung din Maramureş până în Prahova, dar se merită. Oamenii ne iubesc dulciurile, iar gospodinele ne întreabă mereu ce ingrediente am folosit. Mai nou, avem şi foarte multe comenzi pentru torturi aniversare. Nu pot spune că este o afacere profitabilă, însă ne ajută să supravieţuim decent. Deocamdată, aproape toţi banii pe care îi obţinem din comercializarea prăjiturilor îi reinvestim. Vrem să dezvoltăm afacerea, să ne facem cunoscuţi în toată ţara", explică Maria Ţiplea.

Maramureşeanca de 21 de ani vrea să practice jurnalismul după absolvirea facultăţii. Îşi doreşte să creeze o revistă de gastronomie cu reţete proprii şi sfaturi pentru gospodine.

ÎNTREBĂRI ŞI RĂSPUNSURI

Care este cel mai cumpărat desert?

Cel mai căutat este tortul cu ciocolată. Blatul este făcut numai din ouă proaspete, iar crema este delicioasă, are multă cacao. Putem pune şi nucă, ne adaptăm şi preferinţelor clienţilor noştri. Preferat de clienţi este şi salamul de biscuiţi, umplut cu nucă şi stafide.

Sunt scumpe prăjiturile de casă?

Avem preţuri corecte, nu nesimţite. De exemplu, tortul, pentru care folosim ingrediente naturale, costă 35 de lei kilogramul, salamul de biscuiţi este 5 lei bucata, iar prăjiturile cu cremă şi plăcintele sunt comercializate cu preţuri între 20 şi 25 de lei.

CE-I PLACE

Mariei îi place să citească şi spune că urmăreşte cu interes principalele ştiri ale zilei. Este o studentă silitoare şi se mândreşte cu faptul că primeşte numai note mari.

CE NU-I PLACE

„Nu mă împac deloc cu oamenii mincinoşi şi prefăcuţi. Eu sunt un om corect şi am pretenţia ca şi cei din jurul să fie la fel", spune Maria.

PROFIL

Născută
21 iulie 1989, Ocna Şugatag, Maramureş.

Studii
Studentă la Facultatea de Jurnalism, Cluj-Napoca.

Familie
Are două surori

Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe ploiesti@adevarul.ro!

logo ads
Ploieşti



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite