UPDATE Mafia lemnului, destructurată în Prahova. Zece persoane au fost reţinute pentru 24 de ore

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sute de poliţişti şi jandarmi au efectuat în această dimineaţă 43 de percheziţii domiciliare în Prahova pentru prinderea unor grupări infracţionale specializate în sustragerea de material lemnos.

ORA 15.00

Potrivit şefului IPJ Prahova, Bogdan Despescu, până în acest moment, zece persoane au primit mandate de reţinere pentru 24 de ore.

În urma descinderilor de astăzi, au fost confiscaţi 54 de metri cubi de material lemnos şi au fost reţinute trei utilaje şi 28 de fierăstraie mecanice. De asemenea, s-au ridicat 4.500 de lei, a căror provenienţă este, cel mai probabil, din valorificarea unei părţi a materialului lemnos.

Potrivit reprezentanţilor IPJ Prahova, printre cei 85 de prahoveni aflaţi sub urmărire penală se află şi persoane cu atribuţii de control şi care trebuiau să asigure cadrul legal pe domeniul silvic.

Anul trecut, în Prahova, au existat 141 de dosare penale având ca obiect tăieri ilegale de arbori şi sustragerea materialului lemnos.

ORA 10.00

Percheziţiile au avut loc pe raza localităţilor prahovene Ceraşu şi Slon, la domiciliul mai multor suspecţi. Până în prezent, a fost dispusă urmărirea penală faţă de 85 de persoane pentru săvârşirea infracţiunilor de sustragere de material lemnos din fondul forestier naţional şi tăiere ilegală de arbori. Aceştia fac parte din 12 grupuri infracţionale specializate în sustragerea de material lemnos din Ceraşu şi Slon.


image

„Avem o anchetă în desfăşurare privind identificarea materialului lemnos rezultat ca urmare a tăierilor ilegale de arbori din zona Vălenii de Munte, în special din comuna Ceraşu", ne-a declarat Ana-Maria Gligan, purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Judecătoria Vălenii de Munte. În perioada 2007-2011, 49 de prahoveni sunt suspectaţi că ar fi tăiat, în mod ilegal, mai mulţi arbori din pădurile prahovene. Acţiunile aveau loc în special pe timpul nopţii, iar arborii tăiaţi erau vânduţi ulterior către persoane fizice şi societăţi comerciale. În timpul anchetei, desfăşurată de la începutul acestui an, s-au adunat suficiente probe, filaje, înregistrări video și audio, pentru arestarea infractorilor.

Prejudiciu de 4.000.000 lei

„Este o activitate infracţională de amploare, aceasta punând în pericol ecosistenul din zonă. Prejudiciul estimat este de aproximativ 4.000.000 de lei. Cu sprijinul Serviciului de Informaţii şi Protecţie Internă Prahova, al Inspectorului Judeţean de Poliţie Prahova și al Inspectoratului Judeţean de Jandarmi, am probat 150 de infracțiuni la Legea 146/2008 privind tăierile ilegale de arbori. Materialul lemnos era valorificat ulterior, fiind vândut către persoane fizice şi societăţi comerciale din Ilfov, Ialomiţa şi alte judeţe din ţară", a mai precizat Ana-Maria Gligan.

În urma descinderilor, oamenii legii au găsit la domiciliile suspecţilor mai multe utilaje specifice transportului de arbori, care au fost ridicate, urmând să fie folosite ca materiale de probă în dosar.

La Parchetul de pe lângă Judecătoria Vălenii de Munte urmează să fie audiate în cursul zilei de astăzi 49 de persoane suspecte că ar face parte din grupările infracţionale respective.  Cei găsiţi vinovaţi riscă să petreacă după gratii până la 9 ani.

Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe ploiesti@adevarul.ro!

logo ads
Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite