Mădălin Tănase: jandarmul prahovean care îi educă pe copii prin sport

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Prahoveanul Mădălin Tănase a devenit tată pentru aproape 100 de copii care provin din medii defavorizate.

Tânărul de 33 de ani lucrează de zece ani la detaşamentul de intervenţie al Inspectoratului Judeţean de Jandarmerie Prahova, iar în timpul liber se dedică copiilor, pe care îi antrenează în arte marţiale de contact fără a le percepe nicio taxă în schimb. Mădălin Tănase îşi împarte săptămana de lucru între serviciu şi cele trei săli de antrenament de la Ploieşti, Băicoi şi Filipeştii de Târg. Majoritatea micuţilor antrenaţi de jandarmul prahovean provin din familii dezorganizate sau case de copii, iar pentru mulţi dintre ei sportul a fost salvarea de la o viaţă pe stradă. "Dacă nu îi luam să îi antrenez, unii dintre copii ar fi ajuns rău. Am avut şi cazuri în care aceştia se luaseră de etnobotanice, părinţii erau disperaţi, nu ştiau ce să mai facă cu ei. Şi venind la sală, au uitat de toate prostiile şi s-au pus pe treabă", spune Mădălin.  

Jandarmul se mândreşte cu elevii săi şi spune că aceştia sunt nişte copii buni, care au câştigat sute de medalii la concursurile din ţară şi din străinătate. Un exemplu este Robert Barbu, un copil de 16 ani care, anul trecut, a ieşit vicecampion mondial la campionatul de unifight din Rusia. "Acest copil era oaia neagră a familiei, rămăsese şi repetent, iar viitorul lui nu arăta prea bine. Însă, după ce a venit la antrenamente, s-a îndreptat, s-a apucat şi de învăţat şi a reuşit să intre la liceu".

Inspirat de propria existenţă

Întregul devotament al lui Mădălin Tănase vine din propria experienţă de viaţă. Părinţii au divorţat când el avea doar câteva luni. Pe mamă nu a cunoscut-o, iar tatăl a fost mai mult absent din viaţa lui. A crescut pe la rude şi mai mult de unul singur. "Am crescut aproape pe străzi, dar mi-a plăcut sportul de mic copil. Pe la 8 ani m-am apucat de lupte, apoi de box şi de karate. Am fost campion interjudeţean la toate acestea. Nu am făcut performanţă pentru că nu am avut bani. Vreau ca aceşti copii să înveţe ceva din povestea mea de viaţă".

A avut oferte din străinătate

Deşi a avut mai multe oferte pentru a pleca la cluburi din străinătate, Mădălin a refuzat şi zice că deocamdată nu vrea să renunţe la proiectul său de a îi antrena pe copii. "Am avut oferte din Marea Britanie, unde  mi se ofereau 2.500 de lire sterline pe lună şi din Rusia, însă nu am vrut să mă duc. Le-am spus că eu am un proiect cu aceşti copii pe zece ani".

Mădălin spune că îi pare rău că oamenii care au posibilităţi nu se gândesc să îi ajute pe aceşti micuţi. "Eu nu am nici mănuşi, nici căşti suficiente la sală şi cu toate acestea am reuşit să îi urc pe podium pe mulţi copii. Mi-ar plăcea ca după antrenamente să le pot oferi o prăjitură, un suc, însă, din păcate, posiblităţile mele materiale sunt limitate, iar sponsorizări nu prea avem".

ÎNTREBĂRI ŞI RĂSPUNSURI

Aveţi şi fetiţe la sală?

La Băicoi am zece fetiţe care se luptă ca nişte adevărate campioane. La sala de la Ploieşti, deocamdată au venit numai băieţi.

Cum reuşiţi să îi atrageţi pe copii spre sport?

Dacă nu eşti un bun profesor, la un moment dat, copiii se plictisesc şi îşi pierd atenţia. La fiecare antrenament, încerc să vin cu ceva nou, să discut cu ei, să mă joc cu ei, apoi să încep exerciţiile.

Sunt copii care provin şi din familii bune?

Da, am copii din toate mediile sociale. Iar părinţii copiilor cu posibilităţi câteodată nu înţeleg scopul proiectului meu şi încearcă să profite, în loc să ajute.

CE-I PLACE

„Îmi plac foarte mult copiii şi sportul. Îmi place să ajut oamenii atunci când pot. Sunt pasionat şi de creşterea porumbeilor, am peste 200 de porumbei de curse şi am ieşit acum doi ani vicecampion naţional la cea mai grea categorie".

CE NU-I PLACE

„Nu-mi place că oamenii au devenit răi şi nu vor să facă nimic pentru cei de lângă ei. Nu-mi place că mulţi nu înţeleg că rolul sportului este acela de a educa şi nu apreciază acest lucru".

PROFIL

Data naşterii
20.05.1978, Floreşti

Studii
Academia de Educaţie Fizică şi Sport Bucureşti

Profesie
jandarm

Familie
necăsătorit

Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe ploiesti@adevarul.ro!

logo ads
Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite