Ploieşti: Georgiana Enuţă este hotărâtă să pună capăt infracţionalităţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Georgiana Enuţă este prahoveanca care dă un nou sens cuvintelor patriotism şi onoare, aceasta simţindu-se datoare faţă de jurământul pe care l-a depus.

„Îmi aduc aminte că în clasa a II-a am participat la deschiderea anului şcolar a fratelui meu care intrase la Liceul de Poliţie şi încă de atunci mi-a plăcut uniforma şi mi-am dorit să dau admitere la Academia de Poliţie", spune Georgiana. Deoarece la vremea aceea nu existau locuri pentru fete la liceul de poliţie, Georgiana a dat examen la un liceu teoretic, profil filologie bilingv-franceză.

Pentru că ştia că probele sportive sunt destul de dure, tânăra a început să se antreneze încă din clasa a XI-a. „Am început să fac antrenamente la Sala Sporturilor cu un profesor de la Şcoala de Agenţi de Poliţiei <<Vasile Lascăr>>din Câmpina, iar pe timpul iernii mergeam la o sală de fitness unde alergam pe banda rulantă". Georgiana spune că a avut foarte multe emoţii în momentul în care a dat examenul la Academia de Poliţie, concurenţa fiind de zece persoane pe un loc, inclusiv băieţi.

A dat examen de ziua ei

„Proba scrisă a avut loc pe 28 iulie, chiar de ziua mea, iar acesta a fost cel mai frumos cadou pentru mine. Mi-am dorit foarte mult să intru la Arma Jandarmi, acolo unde a fost şi fratele meu şi am fost foarte fericită că am reuşit".

După trei săptămâni de la admitere, Georgiana a primit echipamentul şi a fost trimisă în tabără la Drajna pentru pregătirea depunerii jurământului. Aici, tânăra a ţinut pentru prima dată în mână o armă şi a învăţat să o folosească. Pe 17 septembrie 2010 a avut loc depunerea jurământului, zi care a rămas în memoria Georgianei ca fiind cea mai importantă dată din viaţa ei. „Prin cuvintele pe care le-am rostit la depunerea jurământului, am simţit că m-am legat de ţară şi că am o datorie importantă faţă de aceasta".  În primul semestru, tânăra a învăţat foarte mult, situându-se prima din clasă, cu o medie de 9,62.

Iese în oraş de două ori pe săptămână

„Primul semestru a fost foarte greu pentru că nu am avut voie de luni până vineri să ieşim în oraş. Acum, se stabileşte în funcţie de medie. Cine are peste nouă, acolo unde mă încadrez şi eu, am voie în oraş de două ori pe săptămână, până la maximum 21.30". Gândindu-se la viitor, Georgiana spune că în primul rând vrea să se axeze pe învăţat pentru că în funcţie de medie va fi repartizată pe post. „Mi-ar plăcea foarte mult să fiu comandant, să contribui la prevenirea infracţionalităţilor şi a faptelor antisociale".

Pentru a învăţa nu numai teoria muncii de jandarm, Georgiana face practică la Inspectoratul Judeţean de Jandarmi Prahova unde merge, în patrulări pedestre şi auto, alături de reprezentanţi ai IJJ Prahova.

ÎNTREBĂRI ŞI RĂSPUNSURI

Ce studiezi la şcoală?

Avem cursuri de teoria generală a dreptului, drept civil, penal, administrativ, dar şi tactica jandarmeriei, unde învăţăm de la legitimarea unei persoane pe stradă până la restabilirea ordinii publice.

În ce constă uniforma pe care o ai?

La şcoală avem uniformă de clasă care constă în beretă, veston, pantaloni de stofă, camăşă, cravată şi pantofi, iar pentru instrucţie în mare sunt aceleaşi componente doar că în loc de pantofi abem bocanci.

Ţi se pare greu ca fată să devii jandarm?

Nu, deloc chiar. Îmi place foarte mult ceea ce fac şi chiar după terminarea examenului, abia aşteptam să încep şcoala, eram foarte entuziasmată.

CE-I PLACE

„Îmi place să ascult muzică. În general ascult toate genurile muzicale, în funcţie şi de starea mea de spirit. Îmi place mult să alerg, să citesc şi să mă plimb în natură".

CE NU-I PLACE

„Nu-mi place să stau degeaba pentru că mă plictisesc, vreau să am tot timpul ceva de făcut. Nu-mi plac minciuna şi oamenii falşi. Nu-mi plac persoanele delăsătoare, cu care nu pot colabora".

PROFIL

Născută
28.07.1991, Ploieşti

Studii
Academia de Poliţie „Alexandru Ioan Cuza" Bucureşti - Arma Jandarmi

Profesie
studentă, anul I

Familie
un frate mai mare cu şapte ani

Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe ploiesti@adevarul.ro!

logo ads
Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite