Update: Hackerii au dat o ţeapă de 100.000 de dolari la Western Union. Zeci de persoane sunt audiate la DIICOT Ploieşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Hackerii au pătruns în baza de date a societăţii, folosind un virus informatic. Tranzacţiile ilegale s-au efectuat din Spania, iar banii au fost retraşi de către persoane din Prahova, Dâmboviţa şi Bucureşti.

În urma unor descinderi efectuate de către procurorii DIICOT Ploieşti la mai multe locuinţe din Bucureşti, Târgovişte şi Câmpina, aproximativ 20 de persoane au fost conduse pentru audieri la  Parchet. Acestea sunt suspecte că, în perioada 2009-2010 au efectuat mai multe operaţiuni frauduloase, spărgând baza de date a societăţii Western Union şi reuşind transferul ilegal al mai multor sume de bani.

Valoarea prejudiciului este estimat la aproximativ 100.000 de dolari, în urma descinderilor, procurorii găsind 4.500 de euro şi mai multe înscrisuri şi chitanţe cu antetul Western Union. Liderul grupului infracţional este Alexandru Klain, un tânăr de 30 de ani din Bucureşti. Infractorii îşi împărţiseră frăţeşte sarcinile: o parte dintre ei, având cunoştinţe bune în domeniul informaticii, pătrundeau în baza de date a Western Union, folosind un virus numit Keylogger, iar ceilalţi se prezentau la ghişeele societăţii şi retrăgeau sumele de bani transferate.

Citiţi aici punctul de vedere al Western Union

Se retrăgeau sume mici de bani

„Baza de date a Western Union era accesată de pe teritoriul Spaniei, iar victimele sunt cetăţeni din Europa. Retragerile s-au efectuat în Prahova, Dâmboviţa, Bucureşti şi alte judeţe din ţară, dar şi în afara teritoriului României: în Bulgaria, Spania, Italia, chiar şi în Republica Moldova", ne-a declarat Ionuţ Botnaru, şeful DIICOT Ploieşti. Pentru a nu atrage atenţia reprezentanţilor societăţii Western Union al cărui sistem de protecţie se activează în momentul în care o persoană doreşte să retragă o sumă mai mare de bani, suspecţii retrăgeau doar câteva sute de dolari.

Conform procurorilor, la audieri, unele dintre persoane şi-au recunoscut vina, dar altele au spus că nu ştiau despre transferul ilegal al banilor. „Sunt aici de la 7 dimineaţa, dar nu ştiu de ce am fost adus. Nu sunt implicat în nicio infracţiune", ne-a spus Marinel, un tânăr de 22 de ani din judeţul Prahova, care aştepta, sub escorta mascaţilor, să fie audiat. Trei dintre persoanele care aparţin grupului informaţional sunt încă în Spania, iar procurorii vor cere pentru aceştia mandate de arestare în lipsă. Pentru faptele de care sunt acuzaţi, infractorii riscă până la şapte ani de închisoare.

ORA 9.20

În aceste momente, procurorii DIICOT Ploieşti desfăşoară cinci percheziţii pe teritoriul judeţului Prahova, 20 de persoane urmând să fie audiate la Parchet pentru infracţiuni informatice.

„Persoanele în cauză au reuşit să intre în baza de date a Western Union, aprobând mai multe plăţi către persoane racolate tot de către aceştia. Prejudiciul estimat este de 100.000 de euro", ne-a declarat Ionuţ Botnaru, procurorul şef al DIICOT Ploieşti.

Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe ploiesti@adevarul.ro!

logo ads
Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite