Ploieşti: Florin Balaban îi caricaturizează pe şefii de state din toată lumea

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Florin Balaban este pasionat de badminton şi caricatură
Florin Balaban este pasionat de badminton şi caricatură

A fost pasionat de desen încă de mic, iar în liceu îşi delecta colegii desenând pe tablă caricatura câte unui profesor care era în vogă la momentul respectiv.

După şapte ani în care caricatura a fost doar pasiune pentru Florin Balaban, aceasta a început să devină profesie. A participat la saloane internaţionale de caricatură din Europa şi America Latină şi a început să publice în ziarele vremii.

Momentul culminant al carierei lui Florin Balaban a fost  publicarea primei sale caricaturi în cel mai mare ziar din Luxembourg, în 1996. Artistul a ajuns la Luxembourg datorită badmintonului, obţinând un contract de lucru ca jucător la un club de profil. Ulterior, a antrenat şi echipa naţională de badminton a Luxembourg-ului timp de trei ani. „După ce am ajuns acolo, am început să iau legătura cu redactorul şef al celui mai mare ziar. Am trimis timp de două săptămâni mai multe caricaturi, iar într-o zi am avut plăcuta surpriză să cumpăr de la un chioşc ziarul şi să îmi văd o lucrare publicată".

A caricaturizat şi politicieni români

În prezent, Florin colaborează cu două ziare din Luxembourg. „Temele caricaturilor pe care le realizez sunt legate de politica internaţională şi de viaţa cotidiană a Luxembourg-ului. I-am caricaturizat pe marii şefi de state precum Barack Obana, Nicolas Sarkozy, Silvio Berlusconi, Bill Clinton. De obicei mi se spune tema articolului care urmează să apară în ziar, iar în funcţie de aceasta eu aleg cum să ilustrez mai bine prin caricatură materialul respectiv".

Până să se stabilească în Luxembourg, lui Florin nu i-au scăpat nici politicienii români aflaţi în prim plan-ul scenei politice după 1989. „Pe vremea când eram în ţară, Ion Iliescu era nelipsit din caricaturile mele. I-am caricaturizat şi pe Vadim Tudor, Petre Roman, Mircea Ionescu-Quintus".

Este proprietarul unui muzeu de caricatură

Acum trei ani, Florin a hotărât să deschidă un muzeu de caricatură în Luxembourg, printre puţinele din toată lumea. „A fost o iniţiativă personală pe care am reuşit să o realizez împreună cu soţia care m-a sprijinit. De fapt, ea a fost cea care s-a ocupat de găsirea locaţiei. Întâmplarea a făcut ca imobilul în care se află muzeul să îi aparţină celui mai important om din Luxembourg, fost primar şi deputat, Victor Abens". 

Muzeul cuprinde peste 200 de opere din toată lumea, iar până la începutul lunii noiembrie, la Muzeul de Artă din Ploieşti, poate fi admirată o mică parte din această colecţie. De-a lungul carierei sale, Florin Balaban a realizat mii de caricaturi, media operelor concepute de artist pe an fiind de 600.

ÎNTREBĂRI ŞI RĂSPUNSURI

Cât timp vă ia să desenaţi o caricatură?

Depinde de desen, modul de lucru şi subiect. Realizarea unei caricaturi poate dura de la câteva minute până la câteva ore.

Care sunt cele mai greu de realizat caricaturi?

Nu pot spune că o caricatura este grea sau uşoară. Dar cel mai complicat este când un subiect revine şi atunci trebuie să găseşti de fiecare dată o idee nouă pentru a ilustra aceeaşi temă.

CE-I PLACE

„Sportul a fost prima mea pasiune, iar a doua caricatura. Le practic cu plăcere pe amândouă. Îmi place să călătoresc cu familia atunci când am timp liber, ceea ce nu prea s-a întâmplat în ultima vreme".

CE NU-I PLACE

„Nu-mi place că am prea multe lucruri de făcut şi nu am timp să le fac aşa cum mi-aş dori. Sunt o persoană optimistă, văd viaţa destul de pozitiv, dar ceea ce nu-mi place este tipul politicianului".

PROFIL

Născut
16 august 1968, Nicoreşti, judeţul Galaţi

Studii
Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport Braşov

Profesie
caricaturist

Familie
căsătorit, doi copii gemeni

Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe ploiesti@adevarul.ro!

logo ads
Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite