BCR şi CEC Bank, păgubite de zeci de prahoveni. Procurorii DIICOT Ploieşti îi suspectează şi pe angajaţii băncilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Şeful DIICOT Ploieşti, Ionuţ Botnaru, spune că băncile au depus plângeri
Şeful DIICOT Ploieşti, Ionuţ Botnaru, spune că băncile au depus plângeri

Procurorii DIICOT Ploieşti au dispus trimiterea în judecată a 43 de inculpaţi pentru constituire şi aderare la un grup infracţional organizat, înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, fals şi uz de fals.

În perioada 2005-2007, folosind documente falsificate, membrii grupului au încheiate 63 de contracte de credit bancar în lei şi valută atât în nume personal cât şi prin intermediul unor alte persoane recrutate special în acest scop. Nucleul grupului era format din cinci persoane în frunte cu lidera acestuia, Magdalena Petre, o femeie de 58 de ani din comuna prahoveană Puchenii Mari.

Acestea trebuiau să racoleze la rândul lor alţi indivizi care să fie de acord să meargă la bancă pentru a solicita împrumuturile. Infractorii erau specializaţi în falsificarea de cărţi de muncă şi adeverinţe de salariu care erau completate în numele unor societăţi comerciale aflate pe numele lor. Erau trecute sume fictive la salariu şi se completa o perioadă de angajare. Cu aceste documente,  persoanele racolate se prezentau la bancă pentru a obţine credite de consum.

Împrumuturi până la 60.000 de lei

Sumele solicitate se încadrau între 20.000 şi 60.000 de lei, însă cei care solicitau creditele se alegeau cu sume cuprinse între 10 şi 50% din valoarea împrumuturilor. Restul banilor ajungeau la capii reţelei infracţionale. Persoanele trimise în judecată provin din localităţile Ploieşti şi Brazi, având vârste cuprinse între 20 şi 60 de ani.

Procurorii spun că au indicii că ar fi fost implicate şi persoane din cadrul băncilor în acest dosar, iar cercetările vor continua în acest sens. De asemenea, în perioada următoare alte zeci de persoane ar putea fi acuzate în acelaşi dosar. Prejudiciul creat de grupul infracţional este de 1.000.000 de lei. Băncile păgubite sunt BCR şi CEC Bank. „Am instituit sechestru pe imobilele unor persoane trimise în judecată. Acestea urmează să fie scoase la licitaţie pentru ca băncile să îşi recupereze o parte din prejudiciu", ne-a declarat Ionuţ Botnaru, şeful DIICOT Ploieşti.   

Lidera grupului, fugită din ţară

Liderul grupului, Magdalena Petre, se sustrage urmăririi penale, fiind în acest moment fugită din ţară. Ceilalţi membri se află în România şi sunt în stare de libertate.

Cezar Marin de la departamentul de comunicare al BCR şi Lavinia Georgescu, directorul CEC Bank sucursala Ploieşti ne-au spus ieri ca ne vor trimite cât mai urgent un punct de vedere de la departamentul juridic al celor două bănci, însă răspunsul nu a sosit nici până astăzi.

Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe ploiesti@adevarul.ro!

logo ads
Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite