Daniel Saulea negociază cu prahovenii care vor să-şi ia viaţa

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Daniel Saulea a jucat fotbal de performanţă, de trei ori a fost avansat în grad înainte de termen, iar un an şi jumătate a asigurat protecţia unui Ministru de Interne.

Timp de 12 ani a fost profesor de pregătire fizică, intervenţie şi autoapărare la Şcoala Naţională de Agenţi de Poliţie „Vasile Lascăr" din Câmpina. În urma unei practici personale realizate în 2001 la Detaşamentul Poliţiei de Intervenţie Rapidă Prahova, Daniel Saulea a decis că un loc de muncă în cadrul acestui serviciu i s-ar potrivi perfect. „Timp de trei luni am pregătit fizic cadrele de la DPIR, iar în 2002 când s-a scos la concurs postul de comandant al acestei formaţiuni, am candidat şi am luat concursul".

Daniel Saulea a participat la peste 8.000 de acţiuni până în prezent. Este vorba despre descinderi şi percheziţii în locuri cu situaţie infracţională deosebită şi violenţă peste limita normală. De-a lungul timpului, a avut de-a face cu infractori periculoşi, înarmaţi, urmăriţi generali şi evadaţi. Împreună cu colegii săi, a participat la acţiuni şi în Bucureşti, Ilfov, Ialomiţa, Braşov şi Dâmboviţa. Telefonul lui Daniel Saulea este deschis non-stop, iar în momentul în care apare o solicitare, fie zi sau noapte, acesta se echipează şi merge pe teren, alături de ceilalţi colegi.

A fost şcolit de FBI

În 2004, şeful Serviciului Intervenţie Rapidă a urmat un curs de tehnică şi tactică a negocierii în situaţii de criză, fiind instruit de reprezentanţi ai FBI.  De atunci  a rezolvat aproape 80 de cazuri de tentative de suicid. Toate s-au finalizat cu succes, cu excepţia unuia, în care până să ajungă negociatorul la faţa locului, bărbatul care intenţiona să se arunce în gol s-a electrocutat accidental. Daniel Saulea a participat şi la o negociere clasică între două grupuri de romi din comuna prahoveană Sângeru pe care i-a convins că nu forţa este răspunsul la problemele pe care le aveau.

„În momentul în care merg la o negociere, în primul rând culeg informaţii despre persoana respectivă, aflu care sunt cauzele care l-au adus într-o asemenea situaţie extremă, dacă recidivează, ce spun rudele, dacă este sub influenţa alcoolului. Ulterior, iau contact direct cu el. Vreau să îl readuc pe linia de plutire şi încerc să ajung la un compromis, astfel încât să renunţe la gestul său, iar eu să îi pot oferi o alternativă de care el să fie mulţumit. Însă, nu poţi promite ceva contra legii".

Negociatorul IPJ Prahova spune că oricine este predispus la o stare de depresie care ar putea degenera în dorinţa de a-şi lua viaţa, văzând acest gest ca o scăpare de problemele cotidiene. „Orice negociere mă termină din punct de vedere psihic şi am nevoie de câteva ore pentru a-mi reveni. În timpul negocierii, eu mă încarc practic cu toate trăirile negative ale persoanei respective şi dacă nu aş reuşi să scap de acestea, nu aş face faţă".

ÎNTREBĂRI ŞI RĂSPUNSURI

Care consideraţi că este cea mai mare realizare?

Cea mai mare realizare şi mulţumire sufletească este implicarea într-un proiect umanitar. Am ajutat o fetiţă care are nevoie de un transplant de măduvă. Acum e în Italia pentru operaţie, donator fiind mămica ei care-i va da a doua viaţă şi ...sper ca totul să fie bine.

Care este profilul celui care doreşte să îşi ia viaţa?

Condiţiile de viaţă precare, şocuri psihice îi determină pe unii să creadă că ar putea scăpa renunţând la viaţă. Sunt şi oameni cu studii superioare, dar şi persoane slab pregătite, cu o situaţie financiară precară sau supărări intense.

CE-I PLACE

„Îmi place sportul, am jucat fotbal de performanţă timp de 20 de ani şi joc şi acum când am timp. Îmi plac animalele, am doi câini acasă".

CE NU-I PLACE

„Nu-mi plac oamenii falşi. Nu-mi place să fac lucrurile de mântuială, dacă tot mă apuc de ceva fac totul să iasă bine. Sunt un om activ, nu-mi place să stau într-un birou".

PROFIL

Născut
24.11.1959, Beceni, judeţul Buzău

Studii
Studii postuniversitare de psiho-pedagogie şi master în mediere cu disertaţie în „Negocierea în situaţii de criză - suicidul".

Profesie
ofiţer de poliţie

Familie
o fată

Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe ploiesti@adevarul.ro!

logo ads
Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite