Ploieşti: RATP nu renunţă la cursele spre centrele comerciale. Consiliul Judeţean spune că acestea sunt ilegale

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Transportatorii sunt nemulţumiţi de autobuzele RATP care se suprapun pe cursele lor
Transportatorii sunt nemulţumiţi de autobuzele RATP care se suprapun pe cursele lor

Potrivit administraţiei judeţene, RATP nu are licenţă pentru a-şi prelungi cursele în afara oraşului şi dacă va continua, riscă amenzi de până la 100 de milioane de lei.

Deşi  iniţial anunţaseră că, de astăzi, cursele judeţene nu vor mai fi efectuate către nicio localitate din Prahova, transportatorii s-au răzgândit. Nemulţumirile acestora vizează anumite curse RATP care circulă în Ploieşti, calificate drept „ilegale. Este vorba în principal despre traeele spre centrele comerciale Real şi Metro, dar şi către Sky Club Păuleşti. „Săptămâna aceasta vom încheia un protocol cu Primăria prin care Regia Autonomă de Transport Public se angajează să-şi retragă cursele de pe traseele care se suprapun cu cele judeţene, urmând ca, ulterior, să se organizeze licitaţii pentru aceste trasee", ne-a declarat Augustin Hagiu, preşedintele Federaţiei Operatorilor Români de Transport.

RATP nu renunţă

 Directorul RATP, Radu Popescu, este însă de altă parte. „RATP a introdus curse către centrele comerciale Real, Metro şi clubul Sky de la Păuleşti pentru că nu existau alte trasee pe zonele respective. Până când nu va fi o licitaţie câştigată de către o firmă pe aceste trasee, nu vom renunţa la curse pentru că trebuie să ne gândim în primul rând la interesul călătorilor. Însă, nu aş vrea să îmi dau cu părerea mai mult despre această situaţie până când nu vom avea un protocol încheiat". Ultima cursă a RATP spre centrul comercial Real a fost introdusă chiar la sfârşitul săptămânii trecute, aceasta circulând de la Gara de Vest spre supermarketul respectiv şi înapoi, la un interval de 30 de minute, de luni până vineri.

Ploieştenii sunt împărţiţi

În ceea ce îi priveşte pe ploieşteni, părerile sunt împărţite. Pensionarii vor ca RATP să-şi menţină cursele pe trasele respective pentru că aceştia beneficiază de gratuite. „Dacă or să desfiinţeze autobuzele, noi nu ne mai permitem să mergem la cumpărături în centrele comerciale. Aşa, ne duceam gratis. Din pensii, nu avem de unde să mai dăm şi bani pentru bilete, abia ne ajung de mâncare şi medicamente", ne-a zis Irina Ilie, o pensionară din Ploieşti. Însă, ceilalţi ploieşteni spun că preferă să meargă cu microbuzele pentru că îi costă mai puţin. „Dacă merg din Vest până la Metro cu microbuzul plătesc doar 1 leu, în schimb, dacă iau autobuzul RATP trebuie să dau 1,6 lei pe bilet şi nu-mi convine", spune Maria Postelnicu.  

Reprezentanţii Consiliului Judeţean Prahova, cei care reglementează transportul de persoane în judeţul nostru, spun că RATP nu poate depăşi raza teritorial-administrativă a municipiului Ploieşti. „Pentru că există un program judeţean de transport efectuat în 2008 şi care a fost prelungit printr-o lege până în 2013, nu avem cum să scoatem la licitaţie anumite trasee. Pe de altă parte, RATP nu are voie să depăşească raza teritorială a Ploieştiului decât dacă are acte doveditoare în aces sens, respectiv licenţă de transport pe care ar fi trebuit să i-o eliberăm noi, lucru care nu s-a întâmplat. Dacă nu înţelege acest lucru, Regia riscă amenzi de până la 100 de milioane de lei", este de părere Ion Iordăchescu, şeful Serviciului de Transport Public Judeţean.

Microbuz retras din circulaţie

Săptămâna trecută, un microbuz care executa transport public de persoane pe traseul Cartier Vest - Ploieşti - Magazinul Real a fost „tras pe dreapta". Din verificările efectuate de poliţişti a rezultat că societatea deţinătoare posedă licenţe de transport pentru microbuzul respectiv pentru cursă regulată specială, pentru a transporta angajaţii Real, dar nu şi pentru alte persoane transportate din municipiul Ploieşti către supermarketul respectiv. Societatea comercială a fost sancţionată contravenţional, totodată fiindu-i retrase certificatul de înmatriculare şi plăcuţele cu numărul de înmatriculare ale autovehiculului.

Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe ploiesti@adevarul.ro!

logo ads
Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite