Ploieşti: Bogdan Despescu luptă pentru siguranţa prahovenilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Noul şef al IPJ Prahova este un tip deschis şi înţelegător, după cum se caracterizează, şi consideră că un comportament diplomatic conduce întotdeauna la prevenirea unor incidente.

„În trafic suntem toţi nervoşi şi în societate suntem nervoşi, pe scara blocului, cu vecinii, iar dacă ar fi să dăm curs la tot ce ne deranjează ar însemna, la un moment dat, să avem numai conflicte. E bine să mai lăsăm de la noi şi să fim mai înţelegători. Nu contează numai proprietatea şi avuţia, trebuie să fim atenţi şi cum ne comportăm", spune Bogdan Despescu, acesta fiind unul dintre principiile după care se ghidează. 

Nu şi-a dorit dintotdeauna să devină poliţist şi nici nu a fost îndrumat spre această carieră de familie. S-a hotărât singur, în clasa a X-a, iar de atunci a început să studieze cu mai multă atenţie materiile care îi erau necesare pentru admiterea la Academia de Poliţie. „Familia mea nu a avut nicio legătură cu această opţiune, dar nici cu această calitate. Noi nu am avut rude în sistem. Eu am fost şi un tip ordonat, aşa am fost educat în familie şi poate a contribuit şi acest lucru. Am învăţat singur, nu am făcut pregătire la nicio materie", îşi aminteşte comisarul.

Harnic de mic

Bogdan Despescu a fost şi un copil muncitor care îşi ajuta familia la treburile gospodăreşti. După cum spune chiar acesta, muncile agricole şi de casă erau pe primul plan când venea de la şcoală. Cu toate acestea, a reuşit să intre din prima la academie şi să obţină note mari pe parcursul anilor de studiu. Potrivit opţiunii sale, după terminarea facultăţii, a fost repartizat la Poliţia Municiului Buzău. După aproximativ un an, a fost mutat la Nehoiu, oraşul natal. „Aici am învăţat tot ce înseamnă muncă de poliţie, de la registratură la cercetări la faţa locului. Am desfăşurat activităţi în domeniul fraudei, judiciar, cercetare penală şi de ordine publică".

Un caz spectaculos în care a fost implicat a fost prinderea unei persoane cu un comportament foarte violent. „Unul dintre localnici ataca poliţişti. Atunci când era încolţit reacţiona violent chiar cu arcul cu săgeţi, capcane vânătoreşti în curte, iar la vremea respectivă nu erau forţe de intervenţie ca acum", spune comisarul.

În 2001, a devenit şef de birou al poliţiei din Berca, iar după un an a fost numit adjunct al şefului Poliţiei Municipiului Buzău, având responsabilităţi pe siguranţă publică. Timp de cinci ani a îndeplinit funcţia de adjunct al şefului Inspectoratului Judeţean de Poliţie, în domeniul investigării criminalităţii, până pe 4 aprilie anul acesta, când a fost împuternicit la conducerea IPJ Prahova, pentru o perioadă de şase luni. „Sunt lucruri bune care au fost desfăşurate la Prahova de poliţiştii şi subordonaţii mei, dar şi chestiuni care sunt corectibile, pot fi îmbunătăţite, astfel încât să oferim un serviciu mai performant pentru comunitate. Urmărim direcţionarea forţelor în vederea creşterii gradului de siguranţă publică acolo unde comunitatea o cere", a explicat Bogdan Despescu.

ÎNTREBĂRI ŞI RĂSPUNSURI

Ce v-aţi propus să faceţi în cele şase luni?

Există un volum de dosare destul de mare şi trebuie să facem tot ce putem pentru a scădea stocul, urmărind calitatea măsurilor întreprinse, precum şi finalitatea acestora. Sunt peste o mie de dosare pe probleme diverse: domeniul bancar, evaziune fiscală, multe dintre dosare în care trebuie făcute expertize.

Care ar fi soluţia pentru rezolvarea acestor dosare?

Este vorba şi de timp, dar şi de lipsa de ofiţeri în acest sector şi analizez posibilitatea suplimentării unor funcţii pe acest segment. Vom încerca să luăm de unde sunt mai puţine probleme şi să direcţionăm forţele acolo unde situaţia ne-o cere.

CE-I PLACE

„Încă din liceu, am practicat atletismul şi am participat la mai multe concursuri la vremea respectivă. Îmi place să mă uit la meciurile de fotbal de calitate, dar şi să joc fotbal cu colegii. Îmi plac călătoriile atât în România, cât şi în străinătate. Mi-a plăcut Belgia, Olanda, Germania, Austria, dar avem şi noi zone frumoase, chiar şi la Buzău".

CE NU-I PLACE

„Nu-mi plac minciuna, lipsa de responsabilitate. Vreau să mi se prezinte lucrurile cum se constată, fără interpretări subiective, direcţii sau teme cu anumite interese. Nu-mi place ce se întâmplă vizavi de mediul ambiental şi lipsa de educaţie care se perpetuează de-a lungul anilor în România".

PROFIL

Născut
8 iunie 1972, Nehoiu, judeţul Buzău

Studii
Academia de Poliţie „Alexandru Ioan Cuza"

Familie
căsătorit, un copil

Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe ploiesti@adevarul.ro!

logo ads
Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite