Ploieşti: Amenzi de zeci de mii de lei pentru munca la negru. Un angajator riscă urmărirea penală

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În prima săptămână a lunii mai, reprezentanţii Inspectoratului Teritorial de Muncă Prahova au desfăşurat mai multe acţiuni de verificare la agenţii economici din judeţ, cu accent pe depistarea şi sancţionarea muncii la negru.

Au fost vizate în principal firmele de construcţii şi prestări servicii: coafură-frizerie, cosmetică. În urma controalelor desfăşurate la un număr de 62 de angajatori, s-au depistat 143 de deficienţe în domeniul relaţiilor de muncă, pentru care au fost aplicate 95 de sancţiuni, în valoare de 53.500 lei. La angajatorii verificaţi au fost depistate 19 persoane care lucrau fără forme legale.

Pentru angajatorii depistaţi ca folosind muncă nedeclarată, au fost aplicate amenzi în valoare totală de 30.000 lei. În ceea ce priveşte noile prevederi din Codul Muncii referitoare la munca la negru, inspectorii au depistat un caz în care angajatorul a primit la muncă 16 persoane fără încheierea prealabilă a unui contract individual de muncă, fapt pentru care au fost sesizate organele de urmărire penală. Pentru că a primit la muncă mai mult de cinci persoane fără încheierea prealabilă a unui contract individual de muncă, angajatorul respectiv riscă închisoarea de la unu la doi ani sau amenda penală.

Conform noului Cod al Muncii, primirea la muncă a până la cinci persoane fără încheierea unui contract individual de muncă se sancţionează cu amendă de la 10.000 la 20.000 de lei pentru fiecare persoană identificată.

Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe ploiesti@adevarul.ro!

logo ads
Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite