Alice Harhoi este imaginea Tribunalului Prahova

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Şi-a început cariera ca avocat după absolvirea facultăţii, iar din 2004, după ce a susţinut examenul de promovare, a devenit judecător la Tribunalul Prahova.

A fost pasionată de istorie încă din liceu. Citea foarte multe cărţi de specialitate şi participa la olimpiadele de istorie şi economie politică. „Dorinţa de a urma Facultatea de Drept a fost ceva firesc pentru mine. Îmi doream foarte mult să ajung procuror. Însă, după ce am absolvit facultatea, era o perioadă când nu prea erau dorite femeile în parchet şi aşa am devenit avocat", spune Alice.

Nu şi-a dorit să ajungă avocat

La 23 de ani, a intrat pentru prima dată într-o sală de judecată şi a rămas impresionată de siguranţa cu care o colegă de breaslă pleda cazul în faţa judecătorilor. A profesat ca avocat timp de şapte ani, iar din 1999 a devenit judecător la Judecătoria Câmpina. „Trecerea la funcţia de judecător  a însemnat altceva. Avocatura era o profesie liberală, unde îţi făceai singur programul şi nu aveai şefi, pe când ca şi judecător erai înregimentat într-un sistem cu program de lucru şi exista o subordonare ierarhică".

La Judecătoria Câmpina, Alice a instrumentat câte 20-30 de dosare pe săptămână, atât pe civil, cât şi pe penal. „Am avut dosare cu loviri, insulte, arestaţi, minori, pensii alimentare. Cele cu copii sunt printre cele mai dificile pentru că de hotărârea pe care o iei va depinde viaţa unui copil. Îmi aduc aminte că am avut odată un caz cu o fetiţă abuzată sexual de tatăl său, iar mama micuţei nu părea deranjată deloc de ce se întâmplase. I-am dat bărbatului nouă ani de închisoare. Nu ştiu dacă a fost mult sau puţin, însă aşa am crezut că este corect pentru că fetiţa a rămas marcată pe viaţă de ce i s-a întâmplat".

Din ianuarie 2008, timp de trei ani, Alice Harhoi a fost preşedintele Tribunalului Prahova, funcţie pe care a ocupat-o în urma promovării unui concurs organizat de Consiliul Superior al Magistraturii. „A fost o experienţă interesantă pentru mine, mai mult o provocare ţinând cont de faptul că nu mai avusesem o funcţie de conducere înainte. Am avut o echipă bună cu care am colaborat, iar atunci când nu ştiam cum să rezolv o problemă, apelam la celelalte persoane care avuseseră funcţii de conducere înaintea mea". De anul acesta, Alice Harhoi este şi purtătorul de cuvânt al Tribunalului Prahova. „La început îmi era puţin frică de această nouă postură. Ştiam că va fi în joc imaginea instituţiei şi nu îmi doream să apară vreo informaţie eronată în mass-media. Dar am văzut că, prin comunicare, relaţia cu reprezentanţii presei este una normală şi nu  îmi mai fac probleme".

ÎNTREBĂRI ŞI RĂSPUNSURI

Care a fost cel mai greu dosar pe care l-aţi avut?

Nu aş putea să nominalizez vreun caz anume. Fiecare dosar are gradul lui de complexitate , depinde şi de cum îl tratezi.

 Aţi primit vreodată ameninţări?

Nu, nu am fost niciodată ameninţată şi nici nu s-au făcut presiuni asupra mea pentru a da o anumită hotărâre într-un caz sau altul. Mă simt în siguranţă să iau decizia care sunt convinsă că e bună.

Seara cand ajungeţi acasă vă mai gândiţi la serviciu?

Este imposibil să te detaşezi complet odată terminat programul de lucru. Da, mă gândesc dacă am procedat corect sau ce decizii ar trebui să iau în dosarele aflate pe rol.

CE-I PLACE

„Îmi place foarte mult să călătoresc. Îmi place să citesc, în general tot ce-mi pică în mână. Iubesc animalele la nebunie, în special căţeii, am unul şi acasă.

CE NU-I PLACE

„Nu-mi place rutina, îmi place ca fiecare zi să aibă un element de noutate. Nu-mi place să mi se impună ceva şi nici lipsa de responsabilitate".

PROFIL

Născută
22 octombrie 1969, Ploieşti

Studii
Facultatea de Drept - Universitatea Bucureşti

Profesie
jurist

Familie
necăsătorită

Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe ploiesti@adevarul.ro!

logo ads
Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite