Zeci de şcoli din Prahova nu au avize de funcţionare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cele mai grave probleme ale unităţilor sunt lipsa tolatelor şi a apei potabile, iar de la 1 septembrie, reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică Prahova vor demara o serie de controale la unităţile şcolare prahovene.

Cu aproximativ o lună înainte de începerea anului şcolar, 45 de unităţi de învăţământ prahovene nu au obţinut un aviz de funcţionare.

„Din cele 821 de unităţi, care funcţionează pe teritoriul judeţului, 716 au fost autorizate definitiv, iar 60 au primit termene de conformare. Începând de anul trecut, sistemul de avizare s-a schimbat, astfel că, în acest moment, unităţile obţin avizele de funcţionare pe o perioadă nedeterminată şi nu doar pe un an de zile, cum era înainte", explică medicul Dan Decebal, purtător de cuvânt la Direcţiei de Sănătate Publică Prahova.

Potrivit acestuia, cele mai grave probleme înregistrate în unităţile de învăţământ neavizate din judeţ sunt lipsa toaletelor şi a instalaţiilor de apă potabilă din instituţii. Alte unităţi nu pot fi avizate din cauza mobilierului sau a construcţiilor vechi, în care copiii îşi desfăşoară activitatea şcolară.

„Aceste unităţi pot funcţiona, însă, pe baza unor declaraţii de propria răspundere dată de directorii lor. De asemenea, şi unităţile care primesc termene de conformare pot funcţiona de la 15 septembrie", mai spune Dan Decebal. Anul trecut, zeci de şcoli din Prahova au funcţionat tot pe baza declaraţiilor pe proprie răspundere date de directori.

Unităţi care nu vor fi avizate

Grupul Şcolar din satul Teişani, Şcoala Generală din comuna Ceptura sau Grădiniţa cu program normal din satul Nucşoara sunt doar câteva dintre unităţile de învăţământ preuniversitar care nu vor fi avizate în acest an.

„În Ploieşti, toate unităţile şcolare sunt avizate, însă cele mai mari probleme sunt înregistrate în mediul rural. De la 1 septembrie vom începe controalele în şcolile din Prahova, pentru a verifica declaraţiile date de directori", explică Rodica Vasile din cadrul compartimentului de Inspecţie al Direcţiei de Sănătate Prahova.

Totuşi, reprezentanţii şcolilor care nu au depus cererile de avizare la DSP Prahova, mai au câteva săptămâni la dispoziţie pentru a face acest lucru. „Şcolile au termen până la 1 septembrie să ceară avizele de funcţionare sau să depună declaraţiile pe propria răspundere. În caz contrar, ele nu pot funcţiona în anul şcolar următor", este de părere Aurel Graur, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Judeţean Şcolar Prahova.

Pentru ultimele noutăţi din Ploieşti, click pe poza de mai jos

logo ads
Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite