Zeci de blocuri din Ploiești vor fi reabilitate termic şi placate cu folie de aluminiu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cele 46 de blocuri incluse în program se află de-a lungul liniilor de tramvai Foto: Alex Policală
Cele 46 de blocuri incluse în program se află de-a lungul liniilor de tramvai Foto: Alex Policală

După câțiva ani în care lucrările de reabilitare a blocurilor au mers în ritm lent, 2012 vine cu o serie de premiere în materie de termoizolații

Anul (electoral) 2012 promite foarte multe la capitolul reabilitări termice. În municipiul Ploieşti, Primăria e pe punctul să bată un record, dând startul lucrărilor, recent, pentru un calup de 46 de imobile. Mai mult, după ce, nu cu mult timp în urmă, blocurile reabilitate termic puteau fi numărate pe degete, administraţia locală a anunţat că mai pregăteşte documentaţia, pe lângă cele 46 deja contractate, şi pentru alte aproape 100 de imobile.

CITIŢI ŞI:

Cum a ajuns să coste 5.200 de euro reabilitarea unui apartament la Ploieşti

Zilele trecute, Primăria Ploieşti a dat ordinul de începere a lucrărilor pentru cele 46 de blocuri din cartierele Nord, Vest şi Malu Roşu, situate, majoritatea, pe străile Şoseaua Nordului, Şoseaua Vestului, Găgeni, Malu Roşu şi Bahluiului. Contractele fuseseră semnate de câteva luni, în urma a patru cereri de ofertă lansate la finalul lui 2011 pe Sistemul Electronic de Achiziţii Publice. Valoarea totală a acestor lucrări, cu tot cu TVA, este de aproape 71 de milioane de lei. Fondurile sunt asigurate din bugetul local. După ce-a dat căldura, în jurul mai multor imobile incluse în program au apărut deja schelele. Aceste lucrări vor deservi 3.141 de apartamente, potrivit datelor oficiale primite de la Primărie.

CITIŢI ŞI:

Primăria Ploieşti reabilitează 46 de blocuri. Vedeţi AICI dacă imobilul în care locuiţi apare printre cele alese

Faţade poleite

Pe lângă numărul record, în Ploieşti se mai pregăteşte o altă premieră. Blocurile care vor fi termoizolate urmează să fie acoperite cu un strat metalic, din raţiuni estetice. Astfel, potrivit primarului Andrei Volosevici, faţadele acoperite cu aluminiu vor fi mai frumoase şi mai uşor de curăţat şi întreţinut. Dacă metoda a mai fost aplicată la câteva sedii de societăţi comerciale, ea reprezintă o premieră în cazul blocurilor de locuit reabilitate termic de municipalitate.

„Va fi mai bine pentru ploieştenii care locuiesc în acest blocuri. Va fi mai cald şi va fi mai mică factura de la întreţinere. Şi Ploieştiul va arăta mai frumos pentru că proiectul de izolare termică se va face pe trasee unitare, pe liniile tramvaielor 101 şi 102 astfel încât bulevardele importante şi luminoase ale oraşlui să capete o faţă nouă şi luminoasă. Conceptul, chiar dacă este folosit deja în marile oraşe, la Ploieşti va avea un caracter de premieră, deoarece materialele folosite pentru faţade sunt acoperite cu o folie de aluminiu, nu mai trebuie vopsite, nu se vor decolora şi periodic vor putea fi spălate", a explicat Andrei Volosevici, primarul Ploieştiului.

image

Proiect integrat

Cârcotaşii au putut remarca, odată cu afişarea listei, că multe din blocurile care vor fi reabilitate se găsesc în colegiul parlamentar pe care îl reprezintă Roberta Anastase, preşedintele PDL Prahova şi şeful, pe linie politică, al primarului. Aceasta a declarat, însă, că alegerea nu ar fi una electorală. „Nu este nicio coincidenţă, toate au o logică. Aşteptăm evaluarea proiectelor pentru reabilitarea liniilor de tramvai 101 şi 102, pentru care Ploieştiul poate obţine finanţare europeană. Dacă veţi urmări, veţi observa că blocurile alese merg pe liniile de tramvai, pentru că este vorba de un proiect compact", a argumentat preşedintele Camerei Deputaţilor.

Încă 100 în pregătire

Din cele încă aproape 100 de blocuri promise, consilierii locali au aprobat finanţarea pentru 43, majoritatea situate pe Bulevardul Republicii. Pe această listă se regăsesc: 5A, 5B, 5C1, 5C2, 5D, 17 C, 3A, 3B1, 3B2, 3C, 6A, 6B, 4A, 4B1, 4B2, 4C1, 4C2, 4D1, 4D2, 4E, 8C1, 8C2, 9D1, 9D2 şi 10E de pe Republicii, 8A şi 8B de pe strada 8 Martie, 8D, 8E, 9C, 9D, 9B1, 9B2 şi 9A de pe Băneşti, 9E, 9F, 10D, 10C1, 10C2 de pe Sinăii şi 9G, 9H1, 9H2, 10A de pe Zidari. Pentru acestea a fost aprobată o finanţare de 33,6 milioane de lei. În vara anului 2009, conducerea primăriei Ploieşti a tras la sorţi 200 de blocuri, cu promisiunea că acestea vor fi reabilitate termic în scurt timp. Multe din cele 200 nu se regăsesc nici acum pe lista propusă.

Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe ploiesti@adevarul.ro!

image
Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite