Ploieşti: Alina Zahariuc e dăruită dansului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ploieşti: Alina Zahariuc e dăruită dansului
Ploieşti: Alina Zahariuc e dăruită dansului

De 17 ani lucrează în domeniul coregrafic şi trăieşte cu pasiune fiecare clipă, ştiind că poate aduce marea inspiraţie.

Alina Zahariuc a devenit pasionată de dans încă din copilărie, din clasa I, când a început să practice baletul. Şi-a cultivat această înclinaţie, cu toată opoziţia părinţilor, care au încercat să o orienteze spre o facultate tehnică. „Am fost trei ani la facultatea de chimie, dar am revenit la dans. Mi-am dat seama că nu asta era vocaţia mea şi mi-am urmat destinul, care a fost, se pare, acela de pedagog în domeniul coregrafic. Arta coregrafică este, după mine, una dintre artele cele mai complexe, pentru că se adresează atât corpului uman, cât şi sufletului şi intelectului. Toate componentele fiinţei umane sunt, într-un fel, accesate prin practicarea dansului“, explică Alina Zahariuc.

Cea care activează în cadrul Palatului Copiilor din Ploieşti şi de un an este şi coregraf al echipei de gimnastică ritmică a Clubului Sportiv Ploieşti mărturiseşte că este fascinată de dans. „Ca orice lucru frumos care tinde spre perfecţiune, este foarte complicat. Formarea unor abilităţi corporale este o chestiune de timp. Ceea ce înseamnă expresie şi exprimarea personalităţii vine cu timpul, atunci când deţii nişte abilităţi tehnice îţi poţi permite să te exprimi tu ca şi individ“ spune Alina Zahariuc.

Recunoaşte, însă, că gimnastica ritmică depăşeşte, într-un fel, dansul, este o muncă este infinit superioară. „Gimnastica ritmică este un balet cu un obiect. Gimnasta trebuie să se pregătească şi din punct de vedere corporal, să îmbine nişte elemente corporale de tehnică, şi în acelaşi timp trebuie să facă şi mânuirea obiectului şi să creeze şi o relaţie muzicală“, explică tânăra coregrafă, pe care profesia o ţine în permanenţă captivă.

Mereu în slujba dansului
Ştie că doar atunci când doarme nu este conectată la ea. „Într-un fel, toată viaţa noastră este legată de meseria asta, orice lucru ne inspiră, până şi o frunză care cade într-un anumit ritm, o muzică plăcută... Noi tot timpul trebuie să căutăm, suntem nişte căutători de comori. Pot trece luni de zile până când dintr-un material de audiţie foarte mare găseşti piesa care-ţi trebuie pentru un copil. Asta înseamnă ore de muncă acasă“, declară Alina Zahariuc.

Pentru cei ca ea, este foarte important să vadă tot timpul spectacole, exerciţii din domeniul respectiv, deoarece orice mic detaliu poate constitui un punct de pornire pentru o piesă artistică nouă. Aşa apar şi satisfacţiile. „Într-un fel, suntem apreciaţi în societate. Când vezi că părintele vine la tine şi-ţi mulţumeşte, îţi oferă o floare pentru ce ai făcut pentru copilul lui, e o mulţumire şi pentru noi“, mărturiseşte Alina Zahariuc.

Profil
NĂSCUTĂ
17 septembrie 1968, Ploieşti

EDUCAŢIE
Facultatea de Coregrafie a Universităţii de Artă Naţională şi Cinematografică Bucureşti

EXPERIENŢĂ
De 17 ani lucrează în domeniul coregrafic

FAMILIE
Căsătorită, nu are copii

Întrebări şi răspunsuri
Ce le spuneţi începătorilor?
Este ceva folositor şi pentru educaţia lor estetică, dar cei care vor să se înhame la performanţă trebuie să ştie exact la ce drum pleacă.

Care este secretul performanţei?
Munca, perseverenţa sunt cheia succesului. Talentul este şi el important, dar prin muncă se conturează rezultatul.

E grea meseria de coregraf?
Este o meserie doar pentru cei care o iubesc cu adevărat. Cei care caută satisfacţii financiare nu prea îi văd să-şi ducă la bun sfârşit.

Un premiu important cucerit în activitate?
La „Barcelona Dans Awars“, un festival internaţional foarte mare.


Ce-i place
Îmi place orice din viaţă. Chiar şi dintr-o banală zi îmi place să extrag lucrurile frumoase. Eu privesc viaţa ca un spectacol, până la urmă. Îmi place să fac conexiuni. Chiar şi un copil pe stradă sau în autobuz, pentru mine este un mic spectacol de teatru.

Ce nu-i place
Nu-mi plac oamenii care mint şi îşi ascund adevăratele intenţii, nu-mi plac oamenii care nu pot fi altruişti, care nu-şi pot dedica eforturile unei idei şi unei echipe. Pot să spun că toate acestea sunt lucruri îngrozitoare pentru mine.

Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite