Ploieşti: Carmen Vlăsceanu iubeşte fotografia realizată în studio

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ploieşti: Carmen Vlăsceanu iubeşte fotografia realizată în studio
Ploieşti: Carmen Vlăsceanu iubeşte fotografia realizată în studio

De la terminarea liceului şi până în prezent a făcut poze în aproape fiecare zi, adică de aproape 40 de ani.

“Tatăl meu a fost tot pozar. De la el am moştenit talentul şi pofta de a face fotografii ploieştenilor. A devenit o tradiţie în familia noastră. Atât eu cât şi fratele meu şi soţia acestuia ducem mai departe meseria tatălui nostru”, sunt primele fraze cu care îşi începe povestea vieţii profesionale fotografa Carmen Vlăsceanu.

Studioul unde lucrează de peste trei decenii poartă şi acum urmele unui loc unde fotografia de nuntă înseamna multă artă. Vitrina este împodobită cu poze înrămate în care un el şi o ea, îmbrăcaţi în haine de nuntă, stau îmbrăţişaţi ca doi actori din filme. Fericirea li se citeşte pe chipuri.

“Asta făceam cu predilecţie înainte de Revoluţie şi la câţiva ani după evenimentul din 89: realizam poze în studio celor care se căsătoreau. Femeia venea îmbrăcată în rochie de mireasă, frumos machiată, iar bărbatul în costum, parfumat şi elegant. Făceam şi multe poze de grup, cu naşii şi familiile celor doi. Pentru un singur cuplu stăteam câte două trei ore în studio”, spune cu nostalgie Carmen.

A lăsat limbile străine pentru fotografie
Dacă nu ar fi îmbrăţişat o carieră în domeniul fotografiei, Carmen Vlăsceanu spune că ar fi devenit un foarte bun profesor de limbi străine sau, de ce nu, translator.  Când a dat admiterea la o facultate de profil din Bucureşti, tatăl său a fost singurul care s-a bucurat că nu a reuşit să devină studentă.

“M-a descurajat şi totodată m-a încurajat să devin fotograf. Am urmat cursuri de specialitate la şcoala UCECOM din Capitală. După câteva luni eram deja angajată la o cooperativă meşteşugărească şi lucram alături de tatăl meu”, îşi aminteşte Carmen.

O meserie pe cale de dispariţie
“Pozele realizate în studio nu mai au căutare. Acum aproape toată lume le preferă pe cele făcute în natură. Amatorismul a luat locul profesionalismului în acest domeniu”, afirmă dezamăgită fotografa. Singurii care mai trec pragul atelierelor unde se realizează artă fotografică au rămas ploieştenii de vârsta a treia, în special cei care doresc să li se facă poze alături de nepoţi.

“Pensionarii consideră că pozele făcute într-un loc specializat în aşa ceva sunt cele mai bune. Şi au dreptate. Vin aranjaţi, cu nepoţii de mână şi ne roagă să le realizăm ceva frumos, ca să aibă amintire. Mulţi îşi doresc să le înrămeze şi să le pună pe pereţi. Nu ne-a mai trecut pragul o mireasă de mulţi ani”, spune Carmen Vlăsceanu.

Editează poze la calculator
Ca să ţină pasul cu tehnologia, fotografa a învăţat să editeze poze în programe pe calculator. Nu i-a fost uşor, cum cum chiar ea afirmă, însă a trebuit să se adapteze noilor tendinţe.

“Oamenii vin la noi cu poze făcute de ei şi puse pe un CD sau pe un card de memorie. Ni le dau să le prelucrăm. Mulţi ne cer să le modificăm, să facem fotografiile mai luminoase, mai colorate, să facem să le dispară anumite defecte vizibile. Nu mi-a fost uşor, însă la început m-a ajutat unul dintre fiii mei”, zice Carmen. Acesta spune că şi serviciile în domeniul în care lucrează s-au înmulţit. De exemplu, s-a specializat şi în realizarea de calendare, albume şi felicitări personalizate, dar şi în comercializarea de rame şi aparate foto.

ÎNTREBĂRI ŞI RĂSPUNSURI

Care este diferenţa dintre un fotograf amator şi unul profesionist?
C.V: Chiar şi fotografii amatori cunosc multă tehnică, însă habar nu au de artă. Trebuie să ştii cum să vorbeşti cu oamneii, cum să-i aşezi. Trebuie să te uiţi la chipul lor, să le pui în valoare frumuseţea. Mulţi dintre fotografii amatori realizează poze oribile. Chiar dacă se pricep la încadratură, personajele ies aiurea.

Care ar fi o ţinută potrivită atuncI când vrem să fim fotgrafiaţi?
C.V: În primul rând trebuie să stai relaxat, să nu fii crispat. Unii oameni câd ştiu că li se fac poze ori bagă un zâmbet fals, ori închis ochii ori stau drepţi ca la armată. Trebuie să fii natural. Eu, ca să-i relaxez, le mai spun o poantă. Copiii sunt cei care se sperie de poze, mai ales dacă vin la studio. Se gândesc că sunt la doctor şi că urmează să li se facă injecţii.

CE-I PLACE
Carmen Vlăsceanu spune că este îndrăgostită de dans, şi că nu ratează nicio petrecere unde se dansează. Îi place muzica anilor 80.  Formaţiile ABBA, AC DC şi interpreţii Joe Dasin şi Patricia Kass sunt preferaţii ei.

CE NU-I PLACE
“Nu-mi plac manelele şi nici oamenii care se maimuţăresc. În general detest prostul gust”

PROFIL

Născută
4 iunie 1953, la Ploieşti

Ultima şcoală absolvită
UCECOM Bucureşti

Profesie
Fotograf

Familie
Este căsătorită, are doi copii

Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite