Viscol şi risc de avalanşă pe Platoul Bucegi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Telecabina din staţiunea Buşteni, care leagă staţiunea de platoul Bucegi, a fost oprită vineri din cauza vântului care suflă cu putere la altitudini mari. Turiştii sunt sfătuiţi să nu se aventureze în acest weekend pe traseele montane deoarece există risc mare de avalanşă.

Administratorii instalaţiei de transport pe cablu care leagă staţiunea Buşteni de Babele au decis să opreasă vineri programul cu publicul din cauza vântului care bate cu peste 80 de kilometri/oră la altitudini de peste 1800 de metri. Zăpada căzută în ultimele zile este viscolită şi există pericol mare de avalanşă mai ales pe văi, acolo unde stratul de omăt ajunge să măsoare aproape un metri.

În aceste condiţii, salvamontiştii avertizează turiştii să nu se aventureze pe traseele montane. „Riscul producerii de avalanşe a crescut din cauza mai multor factori. În primul rând, a nins abundent pe creste, stratul de omăt este instabil şi există transport mare de zăpadă din cauza visolului. Le recomandăm turiştilor să nu meragă pe platoul Bucegi deoarece riscul de producere al avalanşelor, pe o scală de la 1 la 5, se află undeva între 2 şi 3", ne-a explicat Gheorghe Haiduc, şeful Salvamont Buşteni.

Vântul suflă uşor şi la Cota 2000 din Sinaia, însă instalaţiile de transport pe cablu funcţionează, iar pârtiile de la altitudini mai din Valea Dorului şi Valea Soarelui sunt deschise. Meteorologii anunţă pentru acest sfârşit de săptămână ninsori abundente pe Valea Prahovei şi intensificări ale vântului în staţiunile montane.

Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe ploiesti@adevarul.ro!

image
Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite