Ploieşti: Verificările la Interpol, o piedică pentru hoţii de maşini

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ploieşti: Verificările la Interpol, o piedică pentru hoţii de maşini
Ploieşti: Verificările la Interpol, o piedică pentru hoţii de maşini

În Prahova aproape că s-au eliminat tentativele de înmatriculare a unor maşini furate. Registrul Auto Român verifică toate autovehiculele printr-un sistem conectat la Interpol.

Mai citiţi:

De la începutul acestui an Registru Auto Român Prahova a încheiat un parteneriat cu Interpol şi cu IPJ Prahova- Serviciul furturi auto, prin care orice autovehicul adus din străinătate pentru a fi înmatriculat este verificat mai întâi printr-un sistem conectat direct la baza de date informatică a Interpolului.

În afara de asta mai există şi un alt sistem de verificare- EUCARIS care şi el contribuie la identificarea autovehiculelor cu probleme. Cu ajutorul celor două programe abia dacă se mai găsesc vreo două maşini furate pe lună, pe care diverse persoane vin să le  înmatriculeze la RAR Prahova.

“Suntem singura instituţie civilă abilitată să aibă acces la baza de date a Interpolului. La controlul tehnic al maşinii se certifică autenticitatea autovehicolului şi a documentelor de provenienţă. Se citeşte seria de saşiu care se introduce în sistemul de căutare. Acolo vedem dacă este maşina este sau nu furată. Înainte aveam mult mai multe maşini depistate cu probleme, ca acum, de când lucrăm cu Interpolul”, a declarat Gheorghe Necula, directorul Registrului Auto Român filiala Prahova.

“Noi, mai departe, anunţăm Poliţia şi ei se ocupă de gestionarea unor astfel de situaţii. Maşinile cu astfel de probleme sunt confiscate. Am avut un caz în care o persoană care a venit la noi şi care şi-a abandonat autoturismul şi a fugit, în urma controlului prin Interpol,”, a mai spus reprezentantul RAR Prahova.

600 de furturi de maşini
Zilnic la Registrul Auto Român Prahova ajung în medie 140 de autovehicule pentru verificări, dintre care peste 40% reprezintă procentul maşinilor de provenienţă străină.

“Am cumpărat maşina din Germania, printr-un intermediar. Este la mâna a doua. Acum sper să nu aflu că a fost furată”, a spus Vasile Ioan, un prahovean în vârstă de 56 de ani.

Potrivit unei situaţii pusă la dispoziţie de Inspectoratul Judeţean de Poliţie, de la începutul anului şi până în prezent, în Prahova s-au comis aproximativ 600 de furturi de maşini. De regulă, acestea nu ajung la înmatriculări în aceeaşi judeţ. Cele de fabricaţie străină sunt vândute în alte zone, iar cele autohtone sunt dezmembrate şi vândute ca piese de schimb.

Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite