Vânătorii străini au împuşcat mistreţi şi urşi în Prahova

0
Publicat:
Ultima actualizare:

75.000 de euro au plătit vânătorii din Europa pentru a participa la acest „sport" sângeros în pădurile din Prahova. Tariful pentru o zi de vânătoare poate fi şi 275 de euro de o persoană, fără a pune la socoteală piesa împuşcată care doar ea valorează, în cazul urşilor, şi 7.000 de euro.

La jumătatea lunii februarie se încheie sezonul de vânătoare pentru majoritatea speciilor de păsări şi animale, iar comenzile pentru organizarea de vânători sunt pe ultima sută de metri. Din lunile august-septembrie, când s-a dat liber la împuşcături, peste 1.100 de vânători români şi 150 străini au cătat ţinta în pădurile şi pe malurile lacurilor din Prahova.

Spre deosebire de multe domenii, devenite neinteresante pentru europeni, vânătoarea a reuşit să atragă destui „investitori" străini, dacă ne gândim că aceştia au lăsat mii de euro pentru vânătorile la care au participat. „Anul acesta am avut participanţi mai mulţi şi încasări mai mari decât în anul precedent. Pentru vânătorile din acest sezon am încasat 75.000 de euro", ne-a spus Valeriu Bolgiu, directorul Asociaţiei Judeţene a Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi din Prahova.

Italieni, austrieci, spanioli

Anual, italienii sunt clienţi fideli ai partidelor de vânătoare de păsări - sturzi, coşari, fazani, potârniche, considerate neinteresante de către români. Tariful pentru o zi de vânătoare în cazul păsărilor variază între 50 şi 125 de euro de fiecare străin, dar există şi pachete care cuprind inclusiv transportul de la aeroport până pe terenul de vânătoare şi cazare completă. Preţul este undeva pe la 300 de euro pe zi de persoană.

Şi austriecii au venit în acest sezon în Prahova. Blănurile a doi urşi din cei trei din cota de recoltă stabilită pe 2010  în Prahova vor lua drumul Austriei zilele următoare. În cazul urşilor, tariful pentru o piesă împuşcată variază între 5.000 şi 7.000 de euro, sumă la care se adaugă preţul unei zile de vânătoare, transportul şi diverse tarife pentru foc greşit ori kilogramele exemplarului. Câţiva spanioli şi muntenegreni s-au numărat şi ei printre europenii veniţi la vânătoare în Prahova.

Românii vor altceva

1.100 de români sunt membri ai Asociaţiei Judeţene a Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi din Prahova. Aceştia participă la vânători în baza cotizaţiei anuale, de 1.200 de lei. Românii preferă vânatul mai mare, precum mistreţii, cerbii şi căpriorii, iar dintre păsări raţele, fazanii şi gâştele sălbatice.

Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe ploiesti@adevarul.ro!

logo ads
Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite