Valentina Ciocîrlie este educatoarea care-i „modelează” pe copiii ploieştenilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dragostea pentru copii a determinat-o să devină educatoare. De 21 de ani, îşi petrece cea mai mare parte a zilei în compania celor mici.

Ploieşteanca de 45 de ani spune că profesează într-un domeniu la care visa din copilărie. „Mi-am iubit foarte mult educatoarea. Doamna Minculescu era o sfântă pentru mine, o femeie caldă, sufletistă, o a doua mamă. Din grădiniţă îi spuneam că vreau să devin aşa cum este ea, să lucrez cu copiii. După ani am revăzut-o la o acţiune. Ma recunoscut şi mi-a zic că era sigură că o să o urmez în carieră", povesteşte Valentina Ciocîrlie.

Timp de cinci ore, de luni până vineri, educatoarea de la Grădiniţa „Mihail şi Gavril" îşi petrece timpul în compania a peste 20 de copii care nu încetează să-i ofere dovezi de respect şi afecţiune. „Cei mici sunt foarte sinceri. Trebuie cumva să te cobori la mintea lor, însă, în acelaşi timp, să le impui respect. Sunt foarte inteligenţi şi asimilează informaţiile ca un burete. Mă îmbrac mereu frumos, am grijă de aspectul meu exterior. Copiii vin şi mă mă îmbrăţişează. Ca atare şi eu le întorc gesturile", spune „Doamna Vali", cum îi spun prichindeii.

Săptămâna aceasta, Valentina Ciocîrlie le vorbeşte celor mici despre meserii. „Îi întreb despre ce vor să devină la maturitate. Fiecare trebuie să-mi explice ce visează să facă. Fetele vor să fie doctoriţe, manechine, iar  băieţii vor să ajungă piloţi, poliţişti sau căpitani de vas. Bineînţeles, vreau să aflu de la ei ce presupune munca pe care vor să o desfăşoare când vor ajunge adulţi. Le pregătesc planşe colorate. Trebuie să la captezi atenţia mereu cu câte ceva nou, atractiv, şi aşa se discută foarte uşor cu ei", explică aceasta.

Îi apropie pe prichindei de biserică

Copiii Valentinei Ciocîrlie sunt învăţaţi că biserica este loc de învăţătură. De aceea, pentru a contribui la formarea lor, educatoarea îi duce frecvent în vizită la biserica „Sfântul Anton". „Acolo este un preot cu mare har, un om extraordinar. Prin vorbe frumoase şi poveşti de tot felul, părintele Lazăr îi apropie pe copii de credinţă. Vine şi la noi, la clasă, pentru ore de religie. Acum, în prejma Sărbătorilor Pascale, vreau să le propun părinţilor să organizăm o vizită la un centru de plasament şi să oferim copiilor privaţi de dragostea părintească mici cadouri. Aşa ne simţim cu toţii bine", mai spune educatoarea.

Aceasta le insuflă celor mici şi dragoste pentru mediul înconjurător. „Ne plac plimbările în natură, iubim tot ce e curat, verde şi frumos. Acum, ne pregătim să mergem în vizită la «Ferma animalelor», în Bucureşti, unde cei mici vor putea să hrănească iepuri, să călărească ponei, să vadă cum se mulge o vacă şi alte astfel de activităţi", zice Valentina Ciocîrlie.

Întrebări şi răspunsuri

De ce duce lipsă sistemul în care profesaţi?

La capitolul salarizare suntem deficitari. De multe ori, însă, în meseria noastră, acest lucru nu are importanţă, pentru că iubim foarte mult copiii. Însă şi noi avem familiile noastre pe care trebuie să le întreţinem. Apoi, este vorba despre lispa locurilor la grădiniţele de stat.

Cât de importantă este relaţia părinte-educator?

Este esenţială pentru educaţia şi dezvoltarea copilului. Noi trebuie să ţinem în permanenţă legătura, întrucât ceea ce face educatorul la clasă continuă părintele acasă. Discut cu ei la telefon, îi învit la şedinţe, le explic cum evoluează copiii.

Ce-i place

Valentina spune că iubeşte marea, soarele şi florile. Este o familistă convinsă şi îşi petrece mult timp alăturid e cei dragi. Merge frecvent la pescuit cu soţul său.

Ce nu-i place

„Nu-mi place minciunea, falsitatea, mă feresc de oamenii răi, laşi şi invidioşi. Visez să trăiesc într-o lume perfectă", se destăinuie educatoarea.

Profil

Născută: 22 iunie 1965, la Ploieşti

Studii: Liceul Pedagogic din Ploieşti

Familie: Căsătorită , are doi fii

Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe ploiesti@adevarul.ro!

logo ads
Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite