Ploieşti: Valentin Arsene instruieşte câini poliţişti de nouă ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ploieşti: Valentin Arsene instruieşte câini poliţişti de nouă ani
Ploieşti: Valentin Arsene instruieşte câini poliţişti de nouă ani

A adresat primul câine când era în armată şi, înţelegând că asta vrea să facă în permanenţă, s-a angajat ca instructor canin. Acum este poliţist şi se ocupă de patrudepele Poliţiei Municipiului Ploieşti.

Prietenia strânsă dintre Valentin Arsene şi câini a început în anul 1999. „Pasiunea a venit în momentul în care am dresat primul câine, la unitatea militară unde am fost soldat. Am văzut cum acţionează şi mi-a plăcut foarte mult. Era un câine de însoţire, tot un ciobănesc german, dar nu-mi mai amintesc cum îl chema, pentru că am avut foarte mulţi câini care mi-au trecut prin mână“, declară Valentin Arsene.

Şi i-au trecut câteva sute, câini de frontieră, cursanţi veniţi de la poliţie, de la jandarmi, de la Serviciul de Protecţie şi Pază, de la SRI, inclusiv câini de protecţie civilă, de descoperire a persoanelor prinse sub dărâmături.
„În anul 2000 am fost angajat în Centrul de Instruire a Câinilor Ciorani, ca instructor de câini, am activat acolo până în anul 2005, când s-a desfiinţat, apoi din 2005 sunt agent de ordine publică la Secţia de Poliţie nr. 1 Ploieşti“, explică Valentin Arsene.

Docilitatea şi loialitatea lor l-au captivat
„Atracţia faţă de câini a crescut pentru că mi-a plăcut foarte mult ceea ce fac, cum se supun, şi faptul că sunt foarte loiali. Am dresat anumite specialităţi de câini, începând cu însoţire-patrulare, urmă, detectare cadavre, detectare stupefinate, detectare tutun...“, povesteşte Valentin Arsene.

Satisfacţiile au venit în momentul în care a lucrat efectiv cu un câine şi a văzut cum acţionează. A fost plecat o lună de zile la frontieră, cu un câine antrenat pentru detectarea tutunului. Patrupedul a descoperit tutun în diverse locuri, chiar ascunzători noi folosite de contrabandişti. „Mi-a dat cea mai mare satisfacţie. Erau în baterii auto, cauciucuri, saci cu arpagic, rezervor, tetieră, scaune, bord şi alte locuri din maşini“, îşi aminteşte poliţistul.

Dresajul devine o joacă
În ceea ce priveşte meseria, aceasta e foarte grea în primele luni, după care dresajul făcut cu câinele devine o joacă. „Legi o pritenie cu câinele care se vede mai ales în momentele în care îţi arată ceea ce a descoperit. Pentru mine, câinele, mai ales cel care îl am în dotare, contează foarte mult şi de obicei ies cu el în locuri în care nu prea ajung oameni, mă refer la terenuri abrupte. Mai ies în diferite locuri aglomerate, la situaţii în care sunt implicaţi cetăţeni care fac scandal...”, spune instructorul.

Valentin arsene are şi acasă un câine de însoţire-patrulare, care se numeşte Sad. „Are patru ani şi îl am de la vârsta de trei luni. E un câine foarte bun, foarte ataşat de mine şi eu sunt foarte ataşat de el. Mi-a părut rău mai ales de câinii pe care i-am avut la centrul din Ciorani, pentru că am lucrat câte trei-patru luni cu ei, intensiv, şi apoi i-am predat mai departe”, explică agentul, care nu găseşte lucruri dificile în această practică, dacă ai pasiune să lucrezi tot timpul cu câinele.

Profil
NĂSCUT

18 august 1979, Vălenii de Munte

STUDII
Facultatea de Drept „George Bariţiu“ din Braşov

EXPERIENŢĂ
Dresează câini de nouă ani

FAMILIE
Necesătorit

Întrebări şi răspunsuri
Care sunt atributele unui bun dresor?

Trebuie să iubească animalele, să ştie că pot obţine de la ele cât mai mult şi că sunt foarte ascultători.

E bine să-ţi dresezi singur câinele?
Sfatul meu este ca doritorii să se adreseze unui instructor care ştie ceea ce trebuie să facă cu un câine, pentru a nu se comite greşeli în dresaj.

În ce constau greşelile în dresaj?
Greşelile pot duce la formarea unui câine foarte agresiv, sau un câine foarte fricos, ceea ce nu este recomandat. Mai ales cei foarte agresivi pot scăpa de sub control şi pot răni anumite persoane.

Împrumută câinele din temperamentul stăpânului?
Câinele împrumută din caracterul stăpânului, dar uneori chiar poate depăşi stăpânul.

Ce-i place
Îmi place foarte mult fotbalul. Am practicat acest sport la Petrolul Teleajen şi simpatizez cu echipa Steaua Bucureşti, dar acum mă uit doar la televizor. Anotimpul meu preferat este vara şi îmi plac oamenii care spun o vorbă şi se ţin de ea, care sunt corecţi.

Ce nu-i place
Sunt puţine lucruri care nu îmi plac. Pot să spun, totuşi, că nu-mi place iarna. În acest anotimp e mult frig şi multă umezeală şi de asta nu-mi place, pentru că în astfel de condiţii meteorologice lucrez mai greu cu câinii pe care îi am.

Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite