Staţiunile montane de pe Valea Prahovei îi aşteaptă pe împătimiţii sporturilor de iarnă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Azuga este singura staţiune care  a fost dat start-ul sezonului de schi pe zăpadă artificială
Azuga este singura staţiune care a fost dat start-ul sezonului de schi pe zăpadă artificială

Ninsoarea de zilele trecute a îmbrăcat crestele munţilor în zăpadă. Stratul de omăt, însă, nu este suficient de gros pentru a permite practicarea sporturilor de iarnă pe pârtiile din Sinaia şi Buşteni. Azuga este singura staţiune care a dat start-ul sezonului de schi pe zăpadă artificială, pârtiile Cazacu Teleski şi Babyscki Cazacu fiind practicabile.

Staţiunea Azuga deţine 7 pârtii de schi, cu o lungime totală de 7 kilometri şi 7 instalaţii pe cablu cu o lungime totală de 4 kilometri. Domeniul schiabil este format din pârtiile: Cazacu Teleski, Cazacu Variantă, Babyscki Cazacu, Sorica, Sorica Teleski, Sorica Sud şi Sorica La Stână. Toate pârtiile dispun de instalaţii de produs zăpadă artificială, tunuri şi lănci, iar Sorica Teleschi are şi nocturnă.

La instalaţiile de teransport pe cablu ce deservesc Sorica, o cartelă pentru o zi costă 140 de lei, iar la Cazacu cea mai scumpă cartelă ajunge la 110 lei şi este valabilă pentru 90 de urcări. Centrele de închirieri de pe pârtiile din Sinaia, Buşteni şi Azuga practică aceleaşi tarife. Astfel, pentru închirierea unui echipament complet format din schiuri, clăpari şi beţe, preţul ajunge la 50 de lei pe zi, iar echipamentul de snowboard se închiriază cu 40 de lei pe zi.

Totuşi, în cazul în care va ninge în acest weekend şi se va aşeza un strat de zăpadă care să permită praticarea sporturilor de iarnă, este bine să ştiţi că staţiunea Sinaia oferă iarna cel mai bun schi de altitudine din România. Datorită crestelor de peste 2000 de metri, sezonul începe la jumătatea lui decembrie şi se încheie tocmai la finalul lunii mai.

Sinaia are în total 13 pârtii: Valea Soarelui, Valea Sorelui - pe firul văii, Lăptici, Valea Dorului - variantă, Valea Dorului 1, Valea Dorului 2, Drumul de Vară, Carp, Papagal, Târle şi Pârtia Nouă, care leagă Cota 1400 de Telegondolă şi urmează să fie deschisă în acesată iarnă.

Pârtiile sunt destinate tuturor categoriilor de schiori, de la începători la experţi, şi sunt deservite de 5 instalaţii: telecabina, telegondola şi 3 telescaune. Pârtiile situate la peste 1400 metri altitudine nu au nocturnă şi nici instalaţii de produs zăpadă artificială. În schimb, Pârtia Nouă care porneşte de la Cota 1000 la Cota 1400 are tunuri şi lăncii pentru zăpadă artificială, iar porţiunea destinată începătorilor are şi iluminat nocturn. În ceea ce priveşte preţurile pentru accesul la instalaţiile de transport pe cablu, ele nu au fost deocamdată majorate faţă de cele practicate anul trecut.

Astfel, la instalaţiile Teleferic Prahova o cartelă pentru o zi costă 143 de lei, una de o jumătate de zi 105 lei, iar pentru două zile 262 de lei. La instalaţiile Primăriei Sinaia, cartelele cu 80 de puncte costă 130 de lei, cele cu 100 de puncte - 160 lei, iar cele cu 250 puncte - 380 de lei. O urcare cu telescaunul din Valea Soarelui anulează 6 puncte, iar la telegondolă se anulează pentru o urcare 8 puncte.

„Îmi place să schiez în Buşteni şi în Azuga. Îmi cumpăr o cartelă pentru o zi, care nu mă costă mai mult de 140 lei, pentru Pârtia Cazacu. Mă dau de câte ori vreau. Pentru închirierea unui echipament format din schiuri, clăpari şi beţe, plătesc cel mult 50  de lei. Costumul de schi are vreo trei ani vechime şi a costat destul de mult, aşa că nu merită o nouă investiţie" a spus Cristian Adam, un ploieştean care în fiecare iarnă se relaxează pe pârtiile de pe Valea Prahovei.

La Buşteni va fi amenajată o nouă pârtie

Schiorii avansaţi şi practicanţii snowboard-ului vor avea parte de o surpriză la Buşteni în acest sezon. Domeniul schiabil din staţiune a fost extins, fiind amenajată o nouă pârtie de schi, Kalinderu II. Aceasta are o lungime de 1100 metri, o lăţime de 50 metri şi o înclinare de 27%. Noua pârtie este dotată cu instalaţie de nocturnă, dar şi cu tunuri pentru zăpadă artificială şi va fi inaugurată în acest sezon.

În paralel, funcţionează şi vechea pârtia Kalinderu, destinată atât avansaţilor, cât şi începătorilor. Domeniul schiabil de la Buşteni este deservit de un telescaun debraiabil care are o capacitate de transport de 1200 persoane/oră.

Nici aici tarifele nu au fost deocamdată modificate faţă de cele percepute în sezonul trecut. O cartelă valabilă pentru 6 urcări costă 75 lei, una cu 13 urcări costă 150 lei, iar preţul tichetului valabil pentru o zi ajunge la 250 de lei.

Staţiunea Buşteni deţine şi singurul Fun Park de pe Valea Prahovei, funcţional atât vara, cât şi iarna. Parcul este dotat cu o sanie-tobogan, carusel, snowtubing, are o pâtie sintetică de schi pentru începători şi o bandă transportoare. Instalaţiile funcţionează şi pe timpul nopţii, parcul fiind dotat cu nocturnă, iar tariful este 5 lei/tură. 

Oferte la cazare, în acest weekend, pe Valea Prahovei

Proprietarii de pensiuni de pe Valea Prahovei se aşteaptă, în acest weekend, la o avalanşă de turişti. La  Pensiunea Carmen, situată la 300 de metri de centrul staţiunii Sinaia, o noapte de cazare într-o cameră matrimonială cu balcon, baie şi televizor costă 80 de lei. Mai ieftină este cazarea la pensiunile din Buşteni.

De exemplu, la Casa Magică, unde funcţionează şi un restaurant dar şi un centru SPA, o noapte de cazare, pentru două persoane, costă între 60 şi 70 de lei. Şi la Azuga puteţi găsi cazare la preţuri convenabile. La Casa Coca, pensiune situată în mirificul decor al Văii Prahovei, la poalele masivului Bucegi, cazarea costă 70 de lei, camera, pe noapte.

Raliu de senzaţie, în weekend, la Sinaia

Unii dintre cei mai buni piloţi de raliu şi viteza în coastă  din România sunt aşteptaţi mâine, 10 decembrie, la Sinaia, la Rally Show-ul care va avea loc în centrul oraşului. Începând cu ora 13:00, maşinile de competiţie îşi vor încinge motoarele, iar locurile de copilot vor fi cedate invitaţilor prezenţi la eveniment. Reprezentanţia va avea loc în faţa Hotelului Rina Sinaia.

De la ora 18.00, toţi sportivii care au concurat anul acesta în cele 7 campionate organizate sub egida FRAS sunt aşteptati Casino Sinaia, unde vor fi premiaţi piloţii cu cele mai bune rezultate sezonul 2011. „Gala Campionilor de la Sinaia este deja o tradiţie frumoasă pentru sfârşitul oficial al sezonului competiţional. Îi aşteptăm pe sportivi la acest eveniment care le este dedicat", a declarat Ovidiu Mazilu,preşedintele FRAS.

Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe ploiesti@adevarul.ro!

image
Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite