Valea Prahovei, „raiul“ turismului la negru

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrul Dezvoltării Regionale şi Turismului, Elena Udrea, vrea să stopeze turismul „la negru" practicat în staţiunile montane. Pe Valea Prahovei au demarat deja primele controale din acest an şi s-au aplicat amenzi usturătoare.

Nu mai este nici un secret faptul că în staţiunile Sinaia, Buşteni şi Azuga, multe locuinţele şi case de vacanţă sunt închiriate „la negru" turiştilor de ocazie. Astfel, proprietarii lor au ajuns să intre în concurenţă directă cu deţinătorii structurilor turistice, care au obţinut certificate de clasificare şi lucrează în legalitate.

Elena Udrea s-a hotărât să combată evaziunea fiscală din turism şi îşi propune să stopeze pe cât posibil această practică. Deocamdată, se caută o soluţie la nivelul guvernului pentru ca organele abilitate să poată demara controalele în structurile ce nu sunt declarate unităţi turistice, acestea fiind considerate proprietăţi private.

Cu o evaziune de o asemenea amploare, de multe ori este greu să justifici investiţiile făcute. Mai mult, având în vedere că bugetul MDTR este limitat şi trebuie prioritizate lucrările de investiţii, corect se pune întrebarea dacă merită să aloci bani către proiectele de infrastructură turistică. Dovadă a progreselor înregistrate este şi gradul de ocupare din perioada sărbătorilor, care a ajuns chiar şi la 95% de Revelion. Iar asta în condiţiile în care preţurile de cazare sunt încă destul de piperate. Numai pe Valea Prahovei, Inspectoratul General de Poliţie a anunţat un trafic de 90.000 de maşini în sensul către Braşov. Aici apare o problemă - numărul locurilor de cazare declarate este de doar 32.424. Dacă  ne gândim că în fiecare maşină erau în medie 3 persoane care mergeau să petreacă sărbătorile în Braşov şi Prahova, atunci avem o imagine a nivelului de evaziune fiscală practicată", a scris Elena Udrea pe blogul său.

Primele controale s-au lăsat cu amenzi

Pe Valea Prahovei au demarat deja controalele care vizează depistarea celor care închiriază „la negru", iar verificările făcute de Garda Financiară, Comisariatul Judeţean pentru Protecţia Consumatorului şi M.D.R.P au vizat, în primă fază, două structuri. La Buşteni au fost depistate opt persoane cazate în regim familial şi cu pensiune completă într-o structură neclasificată. Pentru că funcţiona fără a avea certificat de clasificare, proprietarul societăţii comerciale a fost sancţionat contravenţional cu amendă de 40.000 lei. Totodată, s-a mai aplicat şi o amendă în valoare de 10.500 lei, deoarece lipseau Registrul Unic de Control, Autorizaţia de Funcţionare şi Firma.

Cercetările sunt continuate, existând suspiciuni de comitere a infracţiunii de evaziune fiscală. Şi în Azuga au fot depistate probleme la o unitate cu obiect de activitate cazarea şi alimentaţia publică. Aici, s-a constatat că Registrul Jurnal de Încasări şi Plăţi nu mai are menţiuni din data de 01.07.2011, deşi, din conţinutul documentelor fiscale, rezultă că au fost realizate încasări în perioada noiembrie 2011 - ianuarie 2012. Pentru deficienţele constatate în urma controlului, proprietarul a fost sancţionat contravenţional cu amendă de 3.500 de lei.

Turiştii, ofertaţi direct din gări

Zilnic, zeci de persoane stau şi flutură cheile în gările din Sinaia, Buşteni şi Azuga. Majoritatea sunt intermediari şi acostează călătorii imediat ce coboară din tren, prezentându-le ofertele la cazare. Sub pretextul că au cele mai bune preţuri de pe piaţă, intermediarii reuşesc să capteze repede atenţia turiştilor şi îi convig că preţurile lor sunt mult mai mici decât la pensiuni şi hoteluri. De la o singură persoană, turistul poate alege să închirieze un apartament, o cameră în vilă sau o garsonieră, iar preţurile pornesc de la 60 de lei/noapte şi ajung la 100 lei/noapte, în funcţie de zona unde este amplasată locuinţa şi de dotările pe care le are. Desigur, un bun negociator poate să obţină şi tarife ceva mai mici decât cele prezentate iniţial de intermediar. Odată bătută palma, turistul este condus să vadă camera şi condiţiile de cazare. La finalul sejurului, clientul nu primeşte chitanţă, iar 10% din banii încasaţi pe chirie îi revine intermediarului şi restul de 90%, proprietarului. Fenomenul începe să capete o tot mai mare amploare pe Valea Prahovei şi dacă acum câţiva ani doar câteva persoane ofereau camere cu chirie „la negru" prin gări, acum numărul lor s-a dublat.

Riscurile turiștilor

Din păcate, turiştii nu conştientizează riscurile la care se expun când aleg să se cazeze în structuri neclasificate. „Nu există nici un fel de garanție asupra stării septice a clădirii, ce curățenie se face acolo, cum şi când se spală rufele şi ce se întâmplă în tot sistemul acesta, sistem care în structurile oficiale este într-un fel monitorizat. Acolo se fac vizite destul de dese de la ANSVSA şi de la toate instituțiile abilitate în a face controale drastice", a declarat Paul Popa, consilierul Centrului de Informare şi Promovare Turistică din Sinaia. Numai în perioada 24 decembrie - 2 ianuarie 2012 au fost primite peste 50 de reclamaţii la numărul Telverde pentru turişti al Direcţiei Control, Verificare şi Monitorizare Turistică din cadrul Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului. Printre nemulţumiri, s-au numărat condiţiile găsite la faţa locului de turişti, altele de cât cele prezentate iniţial în ofertă. Acţiunile de verificare demarate de M.D.R.P vor continua pe Valea Prahovei, iar unităţile turistice care nu deţin certificate de clasificare vor fi sancţionate cu amenzi de până la 50.000 lei.

Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe ploiesti@adevarul.ro!

image
Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite