Valea Doftanei, un loc ce merită descoperit

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La 60 de kilometri de Ploieşti se află una dintre cele mai atrăgătoare staţiuni din Prahova. Peisajul, dar şi cele câteva muzee şi obiective turistice din zonă fac din acest loc unul cu totul special.

După Barajul Paltinu, pe Valea Doftanei, turiştii dornici să petreacă timpul liber în natură au parte aici de o altă lume. Frumuseţile create de natură, dar şi cele câteva obiective turistice, reuşesc să atragă sute de turişti la fiecare sfârşit de săptămână.

Barajul şi bazinul de acumulare sunt alimentate de Lacul Păltinoasa, un lac cu apă potabilă, care se întinde pe o distanţă de trei kilometri.

La câţiva kilometri de acest lac sunt situate Cheile Doftanei, săpate în conglomerate dure, puternic încreţite de mişcările tectonice. Un alt obiectiv turistic este Rezervaţia Naturală „Glodeasa", care este compusă numai din brazi naturali cu o vechime de peste 200 de ani.

Închisoarea Doftana

Un alt punct de atracţie pentru turişti este Închisoarea Doftana. Aici au fost încarceraţi, de-a lungul timpului, Nicolae Ceauşescu,  Gheorghe Gheorghiu-Dej şi Emil Bodnăraş, dar şi legionarii Corneliu Zelea Codreanu şi Horia Sima.

În anul 2004 persoanele care doreau să viziteze închisoarea dădeau declaraţie pe proprie răspundere că sunt direct răspunzătoare în cazul producerii unui accident. Acum, însă, nimeni nu mai poate vizita închisoarea.

Caşcaveaua, specialitatea casei

Comuna Valea Doftanei este renumită şi pentru un alt fel de caşcaval, numit caşcavea. Există până şi un festival anual al caşcavelei, la care participă chiar şi străini.

Valea Doftanei oferă multe posibilităţi de relaxare. Turiştii pot călări pe drumuri de munte, până la Posada. Tot pe Valea Doftanei turiştii pot vizita casa memorială Nicolae Grigorescu şi Castelul Iuliei Haşdeu, ridicat după moartea acesteia de către tatăl său, Bogdan Petriceicu Haşdeu.

Turiştii pot vizita şi Muzeul de Etnografie şi Folcor, care găzduieşte o colecţie inedită de obiecte realizate de meşteşugarii din zonă. Prahovenii pot admira aici vase de lut, ştergare brodate, ornamente gravate în lemn, tratate sau lucrate în relief.

Cazare ieftină

Cei care doresc să petreacă mai multe zile pe Valea Doftanei pot opta pentru pensiuni de două, trei sau patru margarete. De exemplu, la o pensiune de două margarete cazarea costă între 60 şi 70 de lei pe noapte, pentru o cameră dublă.

Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe ploiesti@adevarul.ro!

Pentru ultimele noutăţi din Prahova, click pe poza de mai jos:

image
Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite