Vacanţă de vară la muzeu, pentru copiii din Ploieşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Elevi de toate vârstele din Ploieşti petrec zilnic trei ore la Muzeul Judeţean de Artă Prahova. Aceştia învaţă cu mare plăcere să picteze, să modeleze plastilină şi origami, dar şi să înţeleagă curentele de pictură şi tehnicile maeştrilor români şi străini.

Ca elev, ai putea crede că trei ore petrecute la muzeu în vacanţa de vară nu pot fi decât un lucru groaznic şi plictisitor. Însă puştii veniţi să experimenteze programul "Vacanţa la Muzeu" îi contrazic. Extrem de încântaţi, aceştia părăsesc cu greu sălile în care se joacă şi învaţă o mulţime de lucruri.

În cele câteva zile de când a demarat acest program, peste 25 de copii, cu vârste cuprinse între 6 şi 14 ani, vin zilnic în instituţie, "înarmaţi" cu blocuri de desen, creioane, acuarele, pensule şi plastilină. Se aşează direct pe jos, pe pernuţe, în sălile în care sunt expuse tablouri celebre şi extrem de valoroase, îşi aleg o pictură şi încearcă să o reproducă.

Participarea nu este condiţionată de abilităţi la desen sau modelaj şi nici nu garantează că princhidelul dumneavoastră va fi, la finalul verii, un mare pictor. Însă joaca cu culorile, cunoştinţele despre pictori şi tehnici ori vizualizarea unor opere consacrate nu le pot aduce decât un câştig, deprins altfel decât prin tehnicile convenţionale de învăţare. "Îmi place foarte mult aici şi deşi nu prea am talent la desen, mă străduiesc cât mai mult să fac ceva frumos. Am aflat despre program de la doamna mea doctor", ne-a spus Teodora Dudu, o fetiţă de 9 ani.

Muzeografii, profesori de vacanţă

Activităţile se desfăşoară sub supravegherea muzeografilor, transformaţi în profesori neconvenţionali. "Încercăm să-i familiarizăm cu ceea ce înseamnă artele plastice şi cu ce se întâmplă într-un muzeu. Vrem să le arătăm că aici nu sunt doar tablouri sau lucruri statice şi că o vacanţă într-o astfel de instituţie poate fi distractivă. Nu vrem să ne transformăm într-o şcoală, însă dacă cei mici învaţă ceva este şi mai bine", ne-a spus Adriana Voinea, muzeograful care se ocupă de acest proiect încă de la începuturi, în 2002.

6 lei pe zi

Programul "Vacanţă la Muzeu" se va desfăşura anul acesta în perioada 29 iunie-3 septembrie, de marţi până vineri, între orele 10.00 şi 13.00. Programul este deschis, putându-se opta pentru orice număr de zile. Costul unei zile de program este de  6 lei pe zi, însă pentru cei care doresc să participe 4 zile consecutiv în aceeaşi săptămână, abonamentul săptămânal este de 20 lei.


Pentru ultimele noutăţi din Ploieşti, click pe poza de mai jos

logo ads
Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite